Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...11.02.2018

Γνωρίζετε ότι...

58% των επιχειρηματικών κερδών της τελευταίας τριετίας έχει αναλωθεί σε φόρους. Να σημειωθεί ότι μόλις το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων επιβαρύνονται με το 84% των συνολικών φόρων, ενώ μόνο το 56% των επιχειρήσεων παρουσιάζει ουσιαστική επιβάρυνση από φόρους. Είναι συνεπώς, εμφανές, ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, σε αντίθεση με την διατήρηση υψηλών συντελεστών εταιρικού φόρου εισοδήματος, θα μπορούσε να αποβεί περισσότερο επωφελής για το κράτος και την οικονομία γενικότερα.

51% των επιχειρήσεων παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις τους, ενώ 64% από αυτές ήταν κερδοφόρες κατά το έτος 2016. Παράλληλα, το 11% των επιχειρήσεων που ήταν ζημιογόνες το 2015, πέρασαν στην κερδοφορία το 2016. Τα παραπάνω εκ πρώτης όψεως θετικά μηνύματα ανάπτυξης περιορίζονται τελικά από το γεγονός ότι το 51% των επιχειρήσεων, το 2016, δεν κατόρθωσαν να αυξήσουν την λειτουργική τους κερδοφορία. Ο αριθμός των κερδοφόρων εταιρειών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά συγκριτικά με προηγούμενα έτη (63% το 2015). Ενώ, 10% των επιχειρήσεων που ήταν κερδοφόρες το 2015, πέρασαν σε ζημίες το 2016.

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν η αύξηση των πωλήσεων κατά 2%, καθώς και η αύξηση των κερδών προ φόρων κατά 63%. Εξακολουθεί πάντως να υφίσταται στασιμότητα στις επενδύσεις, όπως αποδεικνύεται από τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα και τη μείωση του δανεισμού κατά περίπου 3%. Μεγάλο εμπόδιο παραμένει για καινούργιες επενδύσεις η υψηλή φορολογία. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η συνολική περιουσία των εταιρειών αυξήθηκε μόνο κατά 1,3% το τελευταίο έτος.

19% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης που συνδυάζονται με χρηματοοικονομική υγεία. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν έντονη αναπτυξιακή δυναμική, καθώς την τελευταία διετία κατάφεραν να αυξήσουν κατά 19% τις πωλήσεις τους και κατά 70% την κερδοφορία τους. Εντούτοις, παρουσιάζουν περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα, ενώ παρατηρείται διστακτικότητα άντλησης νέων δανειακών κεφαλαίων λόγω αυξημένου κόστους και περιορισμένης διαθεσιμότητας. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις είναι να βρουν τις κατευθύνσεις εκείνες προς τις οποίες θα διοχετεύσουν την ανεκμετάλλευτη δυναμικότητά τους.

12% των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής διάρθρωσης. Οι επιχειρήσεις αυτές αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 25% και τα λειτουργικά τους κέρδη κατά 59% την τελευταία διετία. Ωστόσο, έχουν υψηλές υποχρεώσεις και οι τόκοι εξανεμίζουν την κερδοφορία τους. Η δυνατότητά για εύρεση νέου δανεισμού είναι περιορισμένη. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας αντιμετωπίζουν προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την άντληση κεφαλαίων ικανών να υποστηρίξουν την τάση τους για ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό είναι που τις καθιστά και αρκετά ελκυστικές ως στόχους επένδυσης.

19% των επιχειρήσεων με υγιή χρηματοοικονομική δομή παρουσιάζουν δυσχέρεια στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν κάμψη στις πωλήσεις τους κατά 9%, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν χαμηλά περιθώρια καθαρής κερδοφορίας της τάξεως του 3%. Πρόκειται για υγιείς επιχειρήσεις που όμως δυσκολεύονται να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Η πρόκληση για τις εταιρείες αυτής της κατηγορίας είναι να επενδύσουν σε καινούρια προϊόντα και αγορές που θα ξεκλειδώσουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

50% των επιχειρήσεων έχουν αδύναμη χρηματοοικονομική διάρθρωση και δραστηριότητα που συνεχώς συρρικνώνεται. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δυο έτη η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας εμφανίζουν 13% μείωση στις πωλήσεις τους και μηδενική λειτουργική κερδοφορία, γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων. Η πρόκληση για αυτές τις επιχειρήσεις είναι η βιώσιμη αναδιάρθρωσή τους μέσω συγχωνεύσεων, αναδιάρθρωσης δανεισμού, πώλησης ζημιογόνων δραστηριοτήτων, αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή εισαγωγής νέου μειοψηφικού ή πλειοψηφικού επενδυτή.

50% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν δυνατότητες που πρέπει να διερευνήσουν προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω. Το υπόλοιπο 50% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, υφίστανται για σημαντικό αριθμό εξ αυτών κατάλληλες αναδιαρθρώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξή τους. H πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι η εξεύρεση λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της δυναμικής των ελληνικών επιχειρήσεων.

*Από την έρευνα της Grant Thornton που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη 2η Τελετής Βράβευσης των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards».


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με φορολογικά θέματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα Tax and Outsourcing της Grant Thornton στο email: [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο