Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Βασικά σημεία από την συνέντευξη του κ. Γ. Σταθάκη στην ΕΡΤΣυνέντευξη Γ. Σταθάκη στην ΕΡΤ
 
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παραχώρησε, σήμερα, συνέντευξη στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ. Ακολουθούν τα βασικά της σημεία:
 
Για κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ και ελάφρυνση λογαριασμών

Το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δίνει έκπτωση 30% σε όσους καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Η βασική τομή είναι ότι για όσους λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης η αύξηση αυξάνεται σε 70%. Πρόκειται για 300.000 νοικοκυριά. Από 150 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των χρεώσεων τετραμήνου για το ρεύμα, αυτοί θα πληρώνουν λιγότερα από 50 ευρώ. Επίσης προσθέσαμε κάποιες προστατευτικές δικλείδες, χάριν της ισονομίας και της προστασίας του νόμου απέναντι σε φαινόμενα δόλιας χρήσης. Τέλος αυξήσαμε τα εισοδηματικά όρια ένταξης των ΑμεΑ και όσων χρίζουν μηχανικής υποστήριξης. Τέλος, εξοικονομήσαμε 10 εκατ. ευρώ για όσους είχαν υπαχθεί στο ΚΟΤ αλλά τους έχει κοπεί το ρεύμα (1.342 νοικοκυριά το 2017). Με αυτά θα πληρωθεί το κόστος επανασύνδεσης και η οφειλή, ανάλογα με την εισοδηματική τους κατάσταση.
 
Για τα χρέη 2 δισ. ευρώπρος τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ πραγματοποιεί μελέτη για την ανάλυση των οφειλών. Για παράδειγμα περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Ταξινομώντας επακριβώς τη φύση των χρεών η προσπάθεια ανάκτησης αποκτά αξιοπιστία, καθώς για κάθε υποκατηγορία κατανάλωσης θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα, ώστε τα χρέη να ανακτηθούν εκεί που μπορούν κι εκεί που δεν μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις ευνοϊκότερες απ’ ό, τι στο παρελθόν.
 
Για τα «κόκκινα δάνεια»

Η πρώτη κατοικία είναι πλήρως προστατευμένη με βάση τα κριτήρια του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, που πλέον περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τα νοικοκυριά μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές τόσο προς τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο. Παράλληλα, με τον Εξωδικαστικό δημιουργήσαμε έναν ισχυρό μηχανισμό προστασίας και διακανονισμού οφειλών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό που δεν καλύπτει το πλαίσιο είναι όσους έχουν εμπορική δραστηριότητα και έχουν ιδιώτες πιστωτές. Δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν καθόλου πλειστηριασμοί, έχει συσσωρευτεί ένα υψηλό απόθεμα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πλειστηριασμοί που θα αφορούν κυρίως συναλλαγές που εμπίπτουν στο εμπορικό δίκαιο. Δίνεται η εντύπωση ότι θα γίνει ένα μπαράζ πλειστηριασμών. Δεν ισχύει αυτό. Οι πλειστηριασμοί θα είναι μετρημένοι και λελογισμένοι επειδή δεν υπάρχει αγορά και οι στόχοι των τραπεζών είναι ρεαλιστικοί.
 
Για το σκάνδαλο Novartis

Τα πράγματα είναι δεδομένα και μονόδρομος η διαλεύκανση του θέματος με συντεταγμένο τρόπο. Ήδη έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος, ο δεύτερος κύκλος είναι η προανακριτική. Μόλις αυτή ξεκινήσει τις εργασίες της, από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει συζήτηση αλλά και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, θα φανεί η διάρκειά της και ποια θα είναι η συνέχεια. Η κριτική της Ν.Δ. περί πολιτικής σκευωρίας είναι παράλογη. Ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιασδήποτε κυβέρνησης να κάνει κάτι τέτοιο με ένα μείζον διεθνές θέμα. Και σίγουρα, δεν παρεμβαίνει η Κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη. Επίσης, φαντάζει αδιανόητο η Ν.Δ. να είναι ένα μονολιθικό κόμμα, με μια φωνή για όλα τα θέματα. Λογικό είναι στο εσωτερικό της να έχει διαφοροποιήσεις. Ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει είναι δικό της θέμα.
 
Για έξοδο από τα Μνημόνια

Μετά τον Αύγουστο η ελληνική οικονομία δεν θα χρειάζεται χρηματοδότηση, οπότε μιλάμε για καθαρή έξοδο. Η όποια εποπτεία θα είναι ανάλογη αυτής που ισχύει για Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Συμφωνία ουσιαστικά της επόμενης ημέρας θα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για την ανάπτυξη, για την κοινωνική στήριξη και για τις μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Λίγο υπομονή μέχρι τον Αύγουστο.
 
Για εκλογές

Ρωτάτε εμένα που είμαι λάτρης τέλη του ΄19; Λάθος πρόσωπο. Καμία συζήτηση.
 

από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο