Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ανάπτυξη μόλις στο 1,8% το 2009 για την Ελλάδα

Aπότομη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8% το 2009, από 3,1% φέτος προβλέπει με νέα του έκθεση ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley. Tαυτόχρονα εκτιμά πως η οικονομία θα παραμείνει σε πληθωριστικό κλοιό όχι μόνο φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο, καθώς θεωρεί πως ο μέσος πληθωρισμός του 2009 θα διαμορφωθεί στο 3,8%.

Ανάπτυξη μόλις στο 1,8% το 2009 για την Ελλάδα

Aπότομη πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,8% το 2009, από 3,1% φέτος προβλέπει με νέα του έκθεση ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley. Tαυτόχρονα εκτιμά πως η οικονομία θα παραμείνει σε πληθωριστικό κλοιό όχι μόνο φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο, καθώς θεωρεί πως ο μέσος πληθωρισμός του 2009 θα διαμορφωθεί στο 3,8%.

Σε εποχή χαμηλών προσδοκιών εντάσσουν την ελληνική οικονομία ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για την παγκόσμια οικονομία η Morgan Stanley αναθεωρεί επί το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις του για την οικονομία με ιδιαίτερα δυσμενείς προβλέψεις, τις πιο απαισιόδοξες από όσες έχουν διατυπωθεί έως σήμερα, για τον ρυθμό ανάπτυξης, που προβλέπει πως θα κατεβάσει απότομα ταχύτητα.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος βλέπει απότομη επιβράδυνση της οικονομίας, που ξεχνά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 4% το 2007 και προσγειώνεται στο 3,1% φέτος και ακόμη χαμηλότερα στο 1,8% το 2009. Όσον αφορά στον πληθωρισμό αναμένει διαμόρφωσή του στο 4,6% και υποχώρηση στο 3,8% το 2009.

Στην αμέσως προηγούμενη έκθεσή του ο διεθνής οίκος προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% για το 2008, 2% για το 2009, ενώ για οι εκτιμήσεις του για το μέσο πληθωρισμό ήταν 4,7% φέτος και 3,9% το 2009.

Oι δυσμενείς προβλέψεις της Morgan Stanley για τον ρυθμό ανάπτυξης εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους κύκλους των διεθνών αναλυτών, σχετικά με το πόσο απότομη θα είναι η επιβράδυνση στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Tο σενάριο που προτάσσει η Morgan Stanley είναι το πιο απαισιόδοξο που έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα, και μάλιστα από έναν οίκο που στις αρχές του 2008 εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωνόταν στην περιοχή του 3,9% το 2009 και πως η Eλλάδα σε σύγκριση με άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι λιγότερο εκτεθειμένη απέναντι σε μια σοβαρή πιστωτική κρίση.

Oι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρήθηκαν επί το δυσμενέστερο πριν από λίγους μήνες στην πρόβλεψη για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2009 και χθες «προσγειώθηκαν» στο 1,8%.

H εντεινόμενη δυσπιστία των ξένων επενδυτών, οι οποίοι διακρατούν υπό τη μορφή κρατικών ομολόγων περίπου 140 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, απέναντι στην ελληνική οικονομία είναι εμφανής τους τελευταίους μήνες και πηγάζει κυρίως από την αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα δημοσιονομικά και να προχωρήσει εγκαίρως σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Xαρακτηριστικό του επιδεινούμενου κλίματος είναι η -δομική πλέον- μετατόπιση που έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες η διαφορά των αποδόσεων (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, με το αντίστοιχο γερμανικό Bund στη ζώνη των 65 - 75 μονάδων βάσης, από 30 που ήταν στις αρχές του έτους.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο