Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Σ. Φάμελλος: «Όλες οι προστατευόμενες περιοχές του φυσικού περιβάλλοντος εντάσσονται σε φορείς»08/02/2018

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο "Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις", ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: "Σήμερα θα μιλήσουμε για τη φύση και το περιβάλλον, γιατί πολλές φορές οι πολιτικοί υποτιμούν τη σημασία τους.  Ίσως αυτά δεν πουλάνε πολύ στα τηλεπαράθυρα. Όμως εγώ θα ήθελα να επαναφέρω τη συζήτηση στα κεντρικά ζητήματα του περιβάλλοντος. Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μία τομή στη διοίκηση, στην προστασία και στη διαχείριση της φύσης. Είναι νομοσχέδιο το οποίο δίνει υπεραξία στην ελληνική πολιτική και ανεβάζει βαθμίδες τη χώρα στην ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί αυτό το νομοσχέδιο κοιτάει μπροστά, δεν κοιτάζει στα πρόστιμα και στις αδυναμίες του παρελθόντος, δεν κινητοποιειται από τα πρόστιμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Διότι αυτά τα καλύψαμε  στις 15 Δεκεμβρίου, όταν υποβάλλαμε τον κατάλογο περιοχών και κλείσαμε τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά την οριοθέτηση των περιοχών ".
 
Συνεχίζοντας ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε: "Με αυτό το νομοσχέδιο αποφασίζεται ότι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι το βασικό και μοναδικό εργαλείο με το οποίο θα προστατεύσουμε και θα διαχειριστούμε τα αντικείμενα που πρέπει να προστατευτούν και τις προστατευόμενες περιοχές. Τώρα πια ξεκαθαρίζεται και νομιμοποιείται ότι οι φορείς έχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία τους, όμως ταυτόχρονα έχουν υποχρεωτικά στοιχεία για αξιολόγηση και των ιδίων και των εργαζομένων, με απόδοση στο τοπικό προϊόν,  με προγραμματισμό τοπικής ανάπτυξης,  με προβολή των τοπικών προϊόντων. Αυτό το νομοσχέδιο κάνει βασικές μόνιμες και στρατηγικές τομές που καθυστερούσαν χρόνια. Αναγνωρίζει την αξία της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, στηρίζει και ενισχύει την εργασία στο περιβάλλον και στους φορείς και δίνει ουσιαστικά κοινωνικά εργαλεία συμμετοχής και συναπόφασης. Όλες οι περιοχές Νatura200 πια είναι σε ΦΔΠΠ, κανένα στοιχείο του περιβάλλοντος δεν υπάρχει εκτός προστασίας,  το μόνο που μας μένει να λύσουμε είναι το διοικητικό πλαίσιο για το 0,2% που αφορά την κοινότητα του Α. Όρους. Γι' αυτό είναι τομή. Γιατί κλείνει όλα τα θέματα και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες".
 
Όσον αφορά το θέμα των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι είναι υποκριτικό να ερωτάται αυτή η κυβέρνηση γιατί δεν νομιμοποίησε τους εργαζόμενους το 2015 το 2016 το 2017, όταν όλοι ξέρουν ότι ο Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης, συμφώνησε με τους δανειστές σε περιορισμό προσλήψεων. "Η χώρα απαγορεύεται να κάνει προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και απαγορεύεται να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου γιατί θεωρούνται προσλήψεις. Είναι υποκρισία να έρχεται να ρωτάει κάποιος από εκείνη την κυβέρνηση γιατί δεν προσλαμβάνουμε τους εργαζόμενους όταν η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου συμφώνησε να απαγορευθεί η πρόσληψη εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Και από την άλλη μεριά επειδή προβλέπουμε θέσεις αορίστου χρόνου το 2019 μας κατηγορήσατε ότι μεγεθύνουμε τον δημόσιο τομέα. Εμείς λοιπόν σας λέμε ότι είμαστε περήφανοι που θα διογκώσουμε τον δημόσιο τομέα στο περιβάλλον. Έτσι θα κατακτήσουμε το νόημα του περιβάλλοντος στη χώρα. Αυτό θέλει όλη η Ελλάδα. Και σίγουρα δεν θέλει να κλείσουμε τους φορείς. Θα είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της εργασίας. Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποθήκευσαν αυτή τη συνέχιση. Όποιος εισηγηθεί σήμερα να παραταθούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων είναι σαν να τους δείχνει την πόρτα της εξόδου. Γιατί ξέρουμε όλοι ότι με βάση την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις πέραν των 24 μηνών. Όποιος το υποσχεθεί στους εργαζόμενους τους κοροϊδεύει και τους απολύει στα κρυφά. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους με προκήρυξη το 2019 να γίνουν αορίστου χρόνου. Και  φυσικά θα στελεχωθούν περαιτέρω οι φορείς και για πρώτη φορά θα έχουμε από τους ίδιους τους φορείς οργανόγραμμα και περίγραμμα θέσης εργασίας και τακτικό προϋπολογισμό από το ΓΛΚ" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε: "Αυτό το νομοσχέδιο είναι στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της δίκαιης ανάπτυξης και μιας καλύτερης Ελλάδας. Είναι ένα νομοσχέδιο για το περιβάλλον αυτής της χώρας, άρα για τα παιδιά αυτής της χώρας, για να μένουν εδώ, να έχουν δουλειά, να παράγουν προϊόντα που να έχουν τα κατάλληλα σήματα, την κατάλληλη υπεραξία και να προοδεύουν.
Είναι μια κοινωνική συμφωνία παραγωγής και προόδου. Είναι ένα δημοκρατικό, προοδευτικό και φιλοπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει προοπτική στην Ελλάδα. Και ιδιαίτερα δίνει προοπτική στην ύπαιθρο και στην περιφέρεια της χώρας και αυτό το κάνει πιο πολύτιμο
".
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο