Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

«Πόσους ευρωβουλευτές θα έχει κάθε χώρα από το 2019;»Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πόσους ευρωβουλευτές θα έχει κάθε χώρα από το 2019;

Πόσους ευρωβουλευτές θα έχει το κάθε κράτος μέλος μετά τις ευρωεκλογές του 2019 και το Brexit; Το ΕΚ ψηφίζει την πρότασή του στις 7 Φεβρουαρίου

Η πρόταση του ΕΚ στηρίζει τη μείωση του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση και τη ανακατανομή των θέσεων που κατείχε η Βρετανία σε άλλα κράτη μέλη.

Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να τεθούν σε εφαρμογή για τη νέα κοινοβουλευτική θητεία που ξεκινάει το 2019. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να έχουν εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

Σήμερα, το Κοινοβούλιο έχει 751 ευρωβουλευτές, που είναι ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ. Η έκθεση της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων προτείνει, μετά την έξοδο της Βρετανία από την ΕΕ, να μοιραστούν οι 27 από τις 73 θέσεις που κατέχει και οι υπόλοιπες 46 να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δημιουργίας πανευρωπαϊκών καταλόγων υποψηφίων ή στην περίπτωση που ενταχθεί στην Ένωση μια νέα χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων ευρωβουλευτών μετά τις ευρωεκλογές του 2019 θα είναι 705.

Διανομή των θέσεων

Στην πρόταση του ΕΚ για την αναδιανομή των θέσεων καμία χώρα δε χάνει ευρωβουλευτές, ενώ μερικές αυξάνουν τις θέσεις του (από μία έως πέντε θέσεις), ανάλογα με τα δημογραφικά τους στοιχεία.

Η πρόταση λαμβάνει υπόψιν τον πληθυσμό των κ-μ και ακολουθεί τον κανόνα της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες σε πληθυσμό χώρες, έχουν λιγότερους ευρωβουλευτές από τις μικρότερες.

Πανευρωπαϊκοί κατάλογοι υποψηφίων

Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν και τη δυνατότητα δημιουργίας κοινής εκλογικής περιφέρειας σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, η οποία θα ψηφίζει με πανευρωπαϊκούς καταλόγους, πέρα από τα εθνικά ψηφοδέλτια κάθε κράτους μέλους. Η έκθεση προτείνει ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγεται μέσα από αυτούς τους πανευρωπαϊκούς καταλόγους, να είναι ίσος με τον αριθμό των κρατών μελών.

Η καθιέρωση πανευρωπαϊκών καταλόγων απαιτεί μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της ΕΕ, η οποία θα πρέπει αν εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο.

Γιατί χρειάζεται αναδιανομή των θέσεων;

Σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που να καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών κάθε χώρας, μόνο μερικοί γενικοί κανόνες που καθορίζονται από το Άρθρο 14 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι πριν από κάθε ευρωεκλογές, οι αρχηγοί των κρατών μελών πρέπει να το αποφασίζουν.

Επόμενα βήματα

Μετά από την ψηφοφορία στην ολομέλεια, η πρόταση κατατίθεται στους αρχηγούς των κ-μ, οι οποίοι πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση. Μετά το ΕΚ θα πρέπει να δώσει την τελική έγκριση.

Δείτε το γράφημα εδώ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο