Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Καθυστέρηση στις επικουρικές συντάξεις και στην επιστροφή εισφορών λόγω μη συνεργασίας ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ «βλέπει» ο Συνήγορος του ΠολίτηΚοινωνική προστασία

Σύνοψη διαμεσολάβησης


Καθυστέρηση στις επικουρικές συντάξεις και στην επιστροφή εισφορών λόγω μη συνεργασίας ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Φεβρουάριος 2018

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιώργος Νικολόπουλος
Ειδικοί επιστήμονες: Γιάννης Τσελεκίδης, Δανάη Παπαλουκά

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε αναφορές πολιτών από τις οποίες ανακύπτουν διαφόρων ειδών προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑΕΠ και στην άσκηση των δικαιωμάτων τους. Τα κυριότερα από αυτά είναι η υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, η αδυναμία επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών ως αχρεωστήτως καταβληθεισών, η αδυναμία απλής ενημέρωσης των ασφαλισμένων σε τυπικές ερωτήσεις που τους αφορούν, όλα ζητήματα που αποτελούν αρμοδιότητα της ΣΤ’ Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ - τ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ.

Κατόπιν διερεύνησης αυτών των αναφορών και αλλεπάλληλων συναντήσεων κλιμακίου ειδικών επιστημόνων της Ανεξάρτητης Αρχής με τον Διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, έγινε γνωστό ότι η αδυναμία εξέτασης των αιτημάτων που εκκρεμούν στην υπηρεσία και επίλυσης αυτών, οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης των υπαλλήλων- χειριστών τόσο στη μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ (τ.ΕΤΑΑ), όσο και στους φυσικούς ασφαλιστικούς φακέλους των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του τ.ΤΣμΕΔΕ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε εγγράφως (220293/36020/14.08.2017 και 220293/50712/15.11.2017) στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ ότι:

- η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, ακυρώνει την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που θα συμβάλουν στην καθιέρωση μιας εποικοδομητικής σχέσης του πολίτη με τη διοίκηση, στηριζόμενη στις αρχές της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του αλληλοσεβασμού,

- η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων, ενόψει του βιοποριστικού χαρακτήρα των παροχών στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, είναι μείζονος σημασίας για τους πολίτες,

- η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων παραβιάζει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της νομιμότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου. μέχρι σήμερα δεν υπήρξε απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο και από τον ΕΦΚΑ.Πληροφορίες: τηλ. 2131306600, e-mail: [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο