Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

ΣτΠ: Απαλλαγή τελών αποχέτευσης λόγω μη σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο στους Δήμους Κηφισιάς και ΑχαρνώνΑπαλλαγή τελών αποχέτευσης λόγω μη σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο στους Δήμους Κηφισιάς και Αχαρνών

Περιγραφή

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές πολιτών των Δήμων Κηφισιάς και Αχαρνών, με αίτημα τη διαγραφή από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. των τελών αποχέτευσης, λόγω της μη σύνδεσης των ιδιοκτησιών τους με το αποχετευτικό δίκτυο από τους οικείους Δήμους. Η Αρχή ζήτησε από τους αρμόδιους Δήμους την κατασκευή των αναγκαίων συνδέσεων και από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. την απαλλαγή των ιδιοκτητών από τα τέλη αποχέτευσης έως την ημερομηνία σύνδεσής τους. Κατόπιν της διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη, αφενός μεν ο Δήμος Κηφισιάς προέβη στη σύνδεση των οικιών των αναφερομένων με το αποχετευτικό δίκτυο, αφετέρου δε ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος είχε προβεί στη μερική εκτέλεση των συνδέσεων, συνέταξε και νεότερη συμπληρωματική μελέτη λόγω του εύρους του έργου, για την ολοκλήρωση αυτών. Περαιτέρω, η ΕΥΔΑΠ, με την από 26-07-17 απόφαση του Δ.Σ., ενέκρινε την απαλλαγή από την καταβολή του τέλους χρήσης υπονόμων για τους ιδιοκτήτες των ανωτέρω Δήμων, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στον ΟΤΑ μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξωτερικής διακλάδωσης, ενώ ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί στην Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. κατά την τελευταία πενταετία θα συμψηφιστούν με μελλοντικές χρεώσεις.


Σύνοψη διαμεσολάβησης
Απαλλαγή τελών αποχέτευσης λόγω μη σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο στους Δήμους Κηφισιάς και Αχαρνών

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Σαγιάς
Ειδικοί επιστήμονες: Αγγελική Μποσδογιάννη, Μυρτώ Παινέση


Ιανουάριος 2018

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές πολιτών των Δήμων Κηφισιάς και Αχαρνών, με αίτημα τη διαγραφή από την ΕΥΔΑΠ των τελών αποχέτευσης, λόγω της μη σύνδεσης των ιδιοκτησιών τους με το αποχετευτικό δίκτυο από τους οικείους Δήμους. Στην περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς (Δημοτική Ενότητα Εκάλης), η σύνδεση με το οριστικό δίκτυο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2011, καθυστερούσε για πολλά έτη, ενώ σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι αναφερόμενοι είχαν υποβάλει στο Δήμο σχετικό αίτημα σύνδεσης. Στην περίπτωση του Δήμου Αχαρνών (περιοχή Θρακομακεδόνων), είχε κατασκευαστεί το οριστικό δίκτυο και βρισκόταν ήδη από το 2011 σε εξέλιξη η κατασκευή μεγάλου αριθμού συνδέσεων, στις οποίες όμως, δεν περιλαμβάνονταν οι ιδιοκτησίες των αναφερόμενων. Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση των αναφορών, η ΕΥΔΑΠ επέβαλλε τέλη αποχέτευσης με βάση την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία υποχρέωση καταβολής του τέλους χρήσεως υπονόμων έξι μήνες μετά την ημερομηνία κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης.

Ο Συνήγορος απευθύνθηκε τόσο στους αρμόδιους Δήμους για την κατασκευή των αναγκαίων συνδέσεων όσο και στην ΕΥΔΑΠ για την απαλλαγή των ιδιοκτητών από τα τέλη αποχέτευσης έως την ημερομηνία σύνδεσής τους, επισημαίνοντας την απορρέουσα από τον Κανονισμό Λειτουργίας Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ υποχρέωση των Δήμων να γνωστοποιούν εντός μηνός από τη σύνδεση στην Εταιρεία τα κατασκευαστικά στοιχεία της εξωτερικής διακλάδωσης, ώστε εκείνη να αρχίσει να χρεώνει στον κύριο του ακινήτου το τέλος χρήσεως υπονόμου.

Μετά τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, αφενός μεν ο Δήμος Κηφισιάς προέβη στη σύνδεση των οικιών των αναφερομένων με το αποχετευτικό δίκτυο, αφετέρου δε ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος είχε προβεί στη μερική εκτέλεση των συνδέσεων, συνέταξε και νεότερη συμπληρωματική μελέτη λόγω του εύρους του έργου, για την ολοκλήρωση αυτών. Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε στις 26-07-17 την απαλλαγή από την καταβολή του τέλους χρήσης υπονόμων για τους ιδιοκτήτες των ανωτέρω Δήμων, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στον ΟΤΑ μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξωτερικής διακλάδωσης. Ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί στην ΕΥΔΑΠ κατά την τελευταία πενταετία θα συμψηφιστούν με μελλοντικές χρεώσεις.

Ο Συνήγορος, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την παρέμβασή του, ενημέρωσε διεξοδικά τους αναφερόμενους για τις ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούν, ώστε να απαλλαγούν από τα τέλη αποχέτευσης, ενώ, παράλληλα, τόνισε την υποχρέωση της σύνδεσης όλων των ιδιοκτησιών με το δίκτυο αποχέτευσης, εφόσον ο αγωγός αποχέτευσης διέρχεται από το δρόμο που έχουν πρόσβαση τα κτίρια.

Πληροφορίες: 213 1306712, 213 1306670, [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο