Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Να μην καταβάλλεται πρόστιμο για άδεια χρήσης ύδατος, εφόσον προηγήθηκε αίτημα για εγγραφή στο ΕΜΣΥ ζητά ο ΣυνήγοροςΠοιότητα ζωής
Σύνοψη διαμεσολάβησης


Να μην καταβάλλεται πρόστιμο για άδεια χρήσης ύδατος, εφόσον προηγήθηκε αίτημα για εγγραφή στο ΕΜΣΥ ζητά ο Συνήγορος

Ιανουάριος 2018

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Π. Σαγιάς
Ειδική επιστήμονας: Αντωνίνα Παπαθανάσογλου


Ο Συνήγορος του Πολίτη, κατά τη διερεύνηση υπόθεσης με θέμα την άδεια χρήσης ύδατος διαπίστωσε ότι με βάση το καθεστώς που ίσχυε, οι πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις λόγω πλημμελειών της διοίκησης, οι οποίες πηγάζουν σε σημαντικό βαθμό από το διαρκώς τροποποιούμενο νομοθετικό πλαίσιο, υποχρεώνονται να καταβάλλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο για τη μη υποβολή εμπρόθεσμα της αίτησης για λήψη άδειας χρήσης ύδατος, ενώ είχαν ήδη καταθέσει αίτηση για εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) και δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αναγκαιότητα άμεσης υποβολής και της αίτησης για άδεια χρήσης ύδατος.

Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι μετά την έκδοση, το 2014, των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) 146896/17.10.2014 και 145026/10.1.2014 και μέσα σε δυόμιση μόλις έτη ακολούθησε πλήθος τροποποιήσεών τους.

Κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις αρχές περί καλής νομοθέτησης και δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου. Εντούτοις, η διαδικασία που ισχύει, πλέον, για τα ενεργά σημεία υδροληψίας έχει απλοποιηθεί και δεν απαιτεί την εγγραφή στο ΕΜΣΥ, η οποία πρέπει να γίνεται αυτοδίκαια από την αρμόδια υπηρεσία. Η προσέγγιση αυτή είναι σαφώς ορθολογικότερη, αλλά δυστυχώς δεν θεραπεύει τα προβλήματα που προέκυψαν από το προϋφιστάμενο καθεστώς.Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι, σε κάθε περίπτωση, το βάρος της διαπιστούμενης σύγχυσης των αρμοδίων υπηρεσιών με αποτέλεσμα να καταγράφονται φαινόμενα κακοδιοίκησης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετακυλύεται στους πολίτες. Αυτό αποτελεί παραβίαση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου.

Για τους λόγους αυτούς, η Ανεξάρτητη Αρχή ζήτησε από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων την εξέταση της δυνατότητας τροποποίησης των συγκεκριμένων διατάξεων, ούτως ώστε οι πολίτες που είχαν καταθέσει αιτήσεις για εγγραφή στο ΕΜΣΥ να γίνεται δεκτό ότι έχουν τηρήσει ένα μέρος της διοικητικής διαδικασίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη σχετική ΚΥΑ, για την άδεια χρήσης ύδατος και να μην επιβαρύνονται με κυρώσεις όταν προσέρχονται αυτοβούλως για να λάβουν άδεια, με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση των δύο διοικητικών διαδικασιών και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η ΕΓΥ εκτίμησε ότι η εφαρμογή της πρότασης της Ανεξάρτητης Αρχής δεν θα λειτουργούσε ενισχυτικά του έργου της αδειοδότησης των υφιστάμενων υδροληψιών, καθώς θα διακινδύνευε, εμμέσως, τη θεσμική υποχρέωση των πολιτών να προβούν σε αδειοδότηση, ενώ παράλληλα θα διαμόρφωνε καθεστώς άνισης μεταχείρισης μεταξύ των πολιτών που τήρησαν τις προθεσμίες και των πολιτών που δεν άσκησαν τις υποχρεώσεις τους.

Πληροφορίες: 213 1306 712, 213 1306670, [email protected]


Ετικέτες για αναζήτηση Συνήγορος ύδατος ΕΓΥ χρήση ύδατος


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο