Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η ΕΕ θέτει κριτήρια για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων

Το ΕΚ αξιολογεί πρόταση για τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ΕΕΟι διεθνείς επενδύσεις αποτελούν σημαντική πηγή ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευθύνονται για το 36% του πλούτου που παράγεται στην ΕΕ αλλά και για την ύπαρξη 7.6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Το 2016, η ΕΕ είχε κέρδος 280 δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένες άμεσες επενδύσεις από χώρες όπως η Ελβετία (55 δισεκατομμύρια) και οι ΗΠΑ (54 δισεκατομμύρια).

Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις αυτού του τύπου ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για τις χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξαγορές εταιρειών υποδομής ενέργειας, μεταφορών και υψηλής τεχνολογίας έχουν εγείρει ανησυχίες στις κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς υπάρχει κίνδυνος κρίσιμες κρατικές υποδομές να βρεθούν στα χέρια αναδυόμενων δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Έλεγχος άμεσων ξένων επενδύσεων

Σήμερα υπάρχουν 12 κράτη μέλη με μηχανισμούς αξιολόγησης πιθανών κινδύνων των άμεσων εξωτερικών επενδύσεων (οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βρετανία). Εμπορικοί εταίροι όπως η Αυστραλία, η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, έχουν επίσης παρόμοιος μηχανισμούς.

Μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και των εθνικών κυβερνήσεων για διερεύνηση του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ και για την αποφυγή της πιθανότητας να τεθεί σε κίνδυνο το τεχνολογικό πλεονέκτημα και η ασφάλεια της Ένωσης.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλαμβάνει μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κυβερνήσεων της ΕΕ για την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου συγκεκριμένη ξένη επένδυση σε ένα κράτος μέλος, έχει πιθανότητες να επηρεάσει την ασφάλεια η τη δημόσια τάξη σε ένα άλλο κράτος μέλος.

Στόχος της πρότασης είναι η επίτευξη διαφάνειας στις διαδικασίες αγοραπωλησίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει επίσης της δυνατότητα να ελέγχει επενδύσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το “Horizon 2020”.

Σύνδεσμοι
 
Νομοθετικό παρατηρητήριο

Το πλαίσιο της ΕΕ για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο