Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Σημαντικό βήμα προόδου στη διεθνή φορολογική συνεργασία, καθώς νέες χώρες υπογράφουν συμφωνία ορόσημο για την ενίσχυση των διακρατικών συμφωνιών φορολόγησηςΣημαντικό βήμα προόδου στη διεθνή φορολογική συνεργασία, καθώς νέες χώρες υπογράφουν συμφωνία ορόσημο για την ενίσχυση των διακρατικών συμφωνιών φορολόγησης.

Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Μπαρμπάντος, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Τζαμάικα, τη Μαλαισία, τον Παναμά και την Τυνησία υπέγραψαν σήμερα την πολυμερή σύμβαση BEPS, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των υπογραφόντων για την συμφωνία αυτή να φτάνει τους 78.

Αυτή η σύμβαση επικαιροποιεί ένα υφιστάμενο δίκτυο με διμερείς φορολογικές συμβάσεις και μειώνει τις πιθανότητες φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Εκτός από εκείνους που υπέγραψαν εχθές, η Αλγερία, το Καζακστάν, το Ομάν και η Σουαζιλάνδη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υπογράψουν τη Σύμβαση και αρκετές άλλες δικαιοδοσίες εργάζονται ενεργά προς υπογραφή μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Μέχρι στιγμής τέσσερις δικαιοδοσίες - η Αυστρία, η Νήσος Μαν , Τζέρσεϊ και Πολωνία - έχουν κυρώσει τη Σύμβαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την κατάθεση της πράξης επικύρωσης από την πέμπτη δικαιοδοσία.

"Η σημερινή υπογραφή της πολυμερούς σύμβασης είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων μέσω της ταχείας εφαρμογής του πακέτου BEPS", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría.

"Πέραν της εξοικονόμησης των υπογραφόντων από το βάρος της επαναδιαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο χιλιάδων φορολογικών συνθηκών, η σύμβαση οδηγεί σε περισσότερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις και ένα αποτελεσματικότερο διεθνές φορολογικό σύστημα προς όφελος των πολιτών μας".

Το πρόγραμμα OECD / G20 BEPS παρέχει λύσεις στις κυβερνήσεις για να καλύψουν τα κενά στους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες που επιτρέπουν στα «εταιρικά κέρδη» να «εξαφανιστούν» ή να μετατοπιστούν τεχνητά σε φορολογικές περιοχές με χαμηλή ή σε πολλές περιπτώσεις μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Οι απώλειες εσόδων από την μετατόπιση της φορολογικής βάσης (BEPS) εκτιμώνται συντηρητικά μέχρι 240 δισ. Δολάρια ετησίως ή έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων από τους φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων.

Σχεδόν 100 χώρες και δικαιοδοσίες εργάζονται επί του παρόντος στο Περιεκτικό Πλαίσιο σχετικά με το BEPS για την εφαρμογή μέτρων στην εθνική τους νομοθεσία και στις διμερείς φορολογικές συμβάσεις. Το πλήθος των διμερών συμβάσεων καθιστά επαχθείς και χρονοβόρες τις επικαιροποιήσεις των συμφωνιών σε διμερή βάση.

Η Σύμβαση, η οποία αναπτύχθηκε μέσω διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 100 χώρες και δικαιοδοσίες βάσει εντολής που δόθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών των G20 και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών, λύνει αυτό το πρόβλημα. Θα τροποποιήσει τις ισχύουσες διμερείς φορολογικές συμβάσεις για την ταχεία εφαρμογή των μέτρων φορολογικών συμφωνιών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου BEPS του ΟΟΣΑ / G20.

Το κείμενο της Σύμβασης, η αιτιολογική έκθεση, οι βασικές πληροφορίες, η βάση δεδομένων και η θέση κάθε υπογράφοντος είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://oe.cd/mli.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο