Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου για το αφορολόγητο των ελ. επαγγελματιών από τον Υπουργό οικονομικών

Ψηφίσθηκε πριν από λίγο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Η Κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων, που ενδεχομένως να δημιουργούνταν για τους πολύτεκνους και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, θα προχωρούσε σε περιορισμένες διορθωτικές αλλαγές.

Δήλωση Υπουργού

Αθήνα, 4-9-2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε σήμερα το μεσημέρι την ακόλουθη δήλωση:

«Ψηφίσθηκε πριν από λίγο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Η Κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων, που ενδεχομένως να δημιουργούνταν για τους πολύτεκνους και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, θα προχωρούσε σε περιορισμένες διορθωτικές αλλαγές.

Το Σχέδιο Νόμου ψηφίσθηκε με δύο βελτιωτικές τροποποιήσεις που είχαν προαναγγελθεί:

· Πρώτον, διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ για όσους ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Εννοείται ότι το ποσό αυτό προσαυξάνεται με τα αφορολόγητα που ισχύουν για κάθε παιδί. Αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός μας στόχος.

· Δεύτερον, όπως είχε διευκρινισθεί από την πρώτη στιγμή, στόχος ήταν τα φορολογικά μέτρα να μην επηρεάσουν τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι αυτό και προβλεπόταν, άλλωστε, η επί τριετία διατήρηση του αφορολογήτου ορίου. Όπως είχα προαναγγείλει στη Βουλή, για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν σύμβαση με έναν εργοδότη ή συμβάσεις με διαδοχικούς εργοδότες στη διάρκεια ενός έτους, το αφορολόγητο διατηρείται για τρία επιπλέον έτη, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους.

Με τις δύο αυτές βελτιωτικές τροποποιήσεις, ενισχύονται και τα κίνητρα για την απόκτηση τριών ή περισσοτέρων παιδιών αλλά και τα κίνητρα για την απασχόληση των νέων ελευθέρων επαγγελματιών.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να κάνω μία αναφορά σχετικά με το θέμα των αδρανών λογαριασμών καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες. Οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θίγουν στο παραμικρό τα δικαιώματα των καταθετών. Το μόνο που εξετάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός υπέρ των καταθετών του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1942 καθώς και η πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες σχετικά με τον λογισμό τόκων και τον λογισμό χρεώσεων στους λογαριασμούς αυτούς».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο