Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του τελωνειακού κώδικα της ΈνωσηςΣτις 9 Οκτωβρίου 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ενέκρινε τον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα («ΕΤΚ»). Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα τέθηκε σε ισχύ την 30ή Οκτωβρίου 2013, ωστόσο οι περισσότερες από τις ουσιαστικές διατάξεις του άρχισαν να ισχύουν από την 1η Μαΐου 2016.

Ο ΕΤΚ ορίζει ένα νομικό πλαίσιο για τους τελωνειακούς κανόνες και διαδικασίες στο τελωνειακό έδαφος της ΕΕ που είναι προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εμπορική πραγματικότητα, όπως η παγκόσμια ολοκλήρωση συστημάτων παραγωγής και διάθεσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας. Στόχος του είναι να διευκολύνει τη ροή των εμπορευμάτων που διακινούνται εντός και εκτός της Ένωσης ή διέρχονται από αυτή, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, παράλληλα προστατεύοντας καλύτερα τα δημοσιονομικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών, και διασφαλίζοντας την ασφάλεια και προστασία των καταναλωτών της ΕΕ. Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων, ο ΕΤΚ αποσκοπεί ειδικότερα να ολοκληρώσει την εξέλιξη των τελωνείων σε ένα ολοκληρωμένο και πλήρως ηλεκτρονικό περιβάλλον χωρίς χαρτί. Ο ΕΤΚ θεσπίζει κοινούς κανόνες και απαιτήσεις όσον αφορά τα δεδομένα για τις τελωνειακές διασαφήσεις, κοινοποιήσεις, αιτήσεις και αποφάσεις πριν από την άφιξη και πριν από την αναχώρηση. Αυτό συνεπάγεται την αναβάθμιση ή τη δημιουργία δεκαεπτά ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ενώ ισχύουν σήμερα οι νομοθετικές διατάξεις του ΕΚΤ, τα δεκαεπτά ηλεκτρονικά συστήματα εφαρμόζονται σταδιακά και, ως εκ τούτου, ο ΕΤΚ προβλέπει επίσης μεταβατική περίοδο, έως τα τέλη του 2020, κατά την οποία τα υπάρχοντα συστήματα με βάση το χαρτί ή τα ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται για τα τελωνειακά θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα νέα ηλεκτρονικά συστήματα. Μεταβατική περίοδος ισχύει επίσης για τις άδειες (για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση των εγκεκριμένων οικονομικών φορέων ή για τη χρήση τελωνειακών «ειδικών διαδικασιών») που εκδόθηκαν δυνάμει της προηγούμενης νομοθεσίας περί τελωνειακού πλαισίου, τον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα, ο οποίος μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2019.

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΤΚ εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτή τη μεταβατική φάση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάρτισε την παρούσα έκθεση προκειμένου να καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα όσον αφορά την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων και τη διάθεση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Η έκθεση ανταποκρίνεται σε αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διατυπώθηκε σε ψήφισμα της 19ης Ιανουαρίου 20172 και στην πρόσκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του σχετικά με την παρακολούθηση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα της 29ης Σεπτεμβρίου 2016

Επιπλέον, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όπως απαιτείται, έκθεση σχετικά με την εκ μέρους της χρήση της αρμοδιότητας να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που της εκχωρείται από το άρθρο 284 του ΕΤΚ.

Η Επιτροπή κατάρτισε την παρούσα έκθεση με βάση συζητήσεις με κράτη μέλη και επιχειρήσεις της ΕΕ σχετικά με τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του ΕΤΚ και με βάση τη δική της ανάλυση.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ: Download PDF.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο