Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Ηνωμένο βασίλειο - Διαβούλευση για ψηφιοποίηση του ΦΠΑΤο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε για διαβούλευση το σχέδιο Ψηφιακών Φόρων (MTD - Make Tax Digital) σχετικά με το ΦΠΑ.

Το MTD είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιοποίησης φορολογικών αρχείων και υποβολής εκθέσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες σε ότι αφορά το ΦΠΑ, τον φόρο επιχειρήσεων και τον φόρο εισοδήματος.
Στόχος του είναι να βοηθήσει τους φορολογούμενους να μπορούν να υπολογίσουν τους φόρους εύκολα και σωστά.

Ο ΦΠΑ είναι ο πρώτος επιβαλλόμενος φόρος που θα προσαρτηθεί στο πρόγραμμα MTD (Make tax digital) και θα ισχύει από τον Απρίλιο του 2019 για όλες τις επιχειρήσεις εκτός από αυτές που λόγω τζίρου δεν είναι υπόχρεες στο ΦΠΑ.

Το πρόγραμμα MTD για το ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο βασικές αλλαγές:

1. Όλες οι επιχειρήσεις θα διατηρούν ψηφιακά αρχεία για το ΦΠΑ
2. Και θα υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις ηλεκτρονικά μέσω λειτουργικού συμβατού λογισμικού. Η υποβολή μέσω του λογισμικού θα γίνεται μέσω αρχείων διεπαφής (API), τα οποία συχνά παράγονται από τρίτους παρόχους. Έτσι η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εντύπων δεν θα γίνεται πια με το χέρι, αλλά μέσω αρχείων xml .

Ένας από τους λόγους που προωθείται η αλλαγή αυτή, είναι η μείωση του ελλείμματος του ΦΠΑ λόγω σφαλμάτων και λαθών που  προκύπτουν από υπόχρεους που πληκτρολογούν αριθμητικά στοιχεία με το χέρι.

Πραγματοποίηση φορολογικών ψηφιακών διαβουλεύσεων

Οι κανονισμοί που δημοσιοποιήθηκαν στην διαβούλευση, αναφέρουν ποια θα είναι τα δεδομένα που πρέπει να τηρούνται ψηφιακά:
-Εμπορική επωνυμία του υποκείμενου στον φόρο
-Διεύθυνση της επιχείρησης.
-Αριθμός ΑΦΜ.
-Τυχόν ειδικά λογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούνται.
-Ο λογαριασμός ΦΠΑ (οι πληροφορίες σε αυτό θα χρησιμοποιηθούν από το λογισμικό για τον υπολογισμό και τη συμπλήρωση της επιστροφής).
-Σύνολο τυχόν προσαρμογών (όχι οι υπολογισμοί τους).

Για τις πωλήσεις και τις αγορές ΦΠΑ, τα ακόλουθα δεδομένα:
-Ημερομηνία παράδοσης
-Καθαρή αξία
-Αξία ΦΠΑ και συντελεστής
-Σύνολα τυχόν διορθώσεων ή διορθώσεων που έγιναν στο λογαριασμό ΦΠΑ.
-Σύνολο ΦΠΑ επί των πωλήσεων με διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ. και
-Καθημερινές ακαθάριστες εισπράξεις (DGT) - για τους λιανοπωλητές που χρησιμοποιούν ένα σύστημα λιανικής πώλησης.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο