Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η ΕΕ αναμένει να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στα κράτη-μέλη για την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ
Όπως γράφει δημοσίευμα του πρακτορείου REUTERS τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν περισσότερα περιθώρια για να καθορίσουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές ή ακόμη και να τους καταργήσουν σε ορισμένα αγαθά βάσει ενός σχεδίου νόμου, το οποίο θα μεταρρυθμίσει τον κεντρικό μηχανισμό καθορισμού συντελεστών ΦΠΑ της ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να χρεώνουν τον ΦΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, καταργώντας μια υφιστάμενη απαγόρευση  για νέες εξαιρέσεις προϊόντων από τον ΦΠΑ, στην οποία είναι από καιρό αντίθετα αρκετά κράτη.

Μειωμένοι ή μηδενικοί συντελεστές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλα τα αγαθά εκτός εκείνων που εξαιρούνται ρητά. Ορισμένα από αυτά που εξαιρούνται είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα όπλα και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το αλκοόλ, ο καπνός κλπ)

Ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσουν έναν "σταθμισμένο μέσο συντελεστή ΦΠΑ" τουλάχιστον 12% και να εφαρμόζουν μόνο "περιορισμένο αριθμό" μειωμένων συντελεστών.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης των κανόνων σχετικά με το φόρο επί των πωλήσεων, η Επιτροπή προτείνει τώρα ότι τα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρόσθετο συντελεστή "μεταξύ πέντε και μηδενικού ποσοστού" - πράγμα που επιτρέπει την επιβολή ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά.

Πριν από το δημοψήφισμα του 2016 Brexit, η απαγόρευση της ΕΕ για την επέκταση του καταλόγου των αγαθών χωρίς ΦΠΑ προκάλεσε αναστάτωση στη Βρετανία για τον λεγόμενο «φόρο ταμπόν», καθώς ο ΦΠΑ για τα προϊόντα υγιεινής των γυναικών δεν μπορούσε να μειωθεί από το ισχύον ποσοστό 5%.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, τα ταμπόν θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ. Αλλά αν υιοθετηθούν οι προτεινόμενοι κανόνες, πιθανότατα δεν θα εφαρμοστούν πριν από το 2022 και η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ το επόμενο έτος ούτως ή άλλως.

Η απαίτηση για σταθμισμένο μέσο όρο 12% αποσκοπεί στο να εμποδίσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τους συντελεστές ΦΠΑ για να προσελκύσουν ξένους καταναλωτές ή για ψηφοθηρικούς λόγους, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει υπερβολικά τα δημόσια έσοδα.

Η Επιτροπή υπογράμμισε επίσης στην πρότασή της ότι οι μειωμένοι συντελεστές θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στα αγαθά που πωλούνται στους καταναλωτές, και όχι στα ενδιάμεσα προϊόντα (πρώτες ύλες) τα οποία οι επιχειρήσεις ανταλλάσσουν μεταξύ τους.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πρόταση την Πέμπτη η οποία φυσικά θα απαιτεί την έγκριση από τα κράτη μέλη αλλά και από την Ε.Ε.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο