Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΣΕΒ: «Η εφαρμογή του προγράμματος τονώνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Πρόκληση η αύξηση των επενδύσεων»www.sev.org.gr

15/01/2018

Το 2017 έκλεισε με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να ισχυροποιούνται, καθώς η συμφωνία για την 3η αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την καλή πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2017, συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο του 2017. Παράλληλα, η επικείμενη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων αναμένεται να απομακρύνει την όποια αβεβαιότητα, ενισχύοντας τις προοπτικές για ισχυρότερη ανάκαμψη το 2018. Έτσι, ο νέος χρόνος ξεκινάει με την οικονομία να ενισχύεται από τον δυναμισμό των εξαγωγών, οι οποίες ευνοούνται από τη σταθερή βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη της μεταποίησης. Επιπλέον, η μεγέθυνση του τουρισμού, λόγω αρχικά γεωπολιτικών εξελίξεων, φαίνεται να εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα κερδίζουν έδαφος, καθώς η Ελλάδα γίνεται σταδιακά ένας ευρωπαϊκός εμπορικός κόμβος μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων.

Ειδικότερα:

- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2017, από 98,4 τον προηγούμενο μήνα και 95,1 τον Δεκέμβριο του 2016, παρουσιάζοντας υψηλό τριετίας, ως αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

- Ταυτόχρονα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση τον Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε σε επίπεδο πάνω από το όριο των 50 μονάδων (όριο μηδενικής μεταβολής) για έκτο συνεχόμενο μήνα (στις 53,1 μονάδες, από 52,2 τον προηγούμενο μήνα και 49,3 τον Δεκέμβριο του 2016), παρουσιάζοντας τη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο του 2008, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό πεντέμισι ετών.

- Η βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία των επενδύσεων του κλάδου, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, εμφανίζονται ενισχυμένες κατά +12,1% το 2017 και το 2018 προβλέπεται να αυξηθούν κατά +15,4%.

- Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015 φτάνοντας στις -50,3 μονάδες, από -53,8 τον προηγούμενο μήνα και -64,4 τον Δεκέμβριο του 2016, με τα νοικοκυριά να εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξα αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης, της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ανεργίας. Προβληματισμό, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί η συνέχιση της απαισιόδοξης αξιολόγησης των νοικοκυριών για την αδυναμία αποταμίευσης στο μέλλον.

- Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα και πλοία συνέχισαν να κινούνται ιδιαίτερα δυναμικά τον Νοέμβριο του 2017 (+6,6% σε αξία και +1,9% σε όγκο), παραμένοντας σε θετικό έδαφος για 7ο συνεχόμενο μήνα, αν και η περαιτέρω διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος, λόγω της πολύ μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών, καταδεικνύει την αδυναμία του ελληνικού παραγωγικού προτύπου να υποκαταστήσει εισαγωγές. Συνολικά κατά το διάστημα Ιαν – Νοε 2017 οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν αύξηση +7% σε αξία και +3,4% σε όγκο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ ταυτόχρονα, οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά +7,7% σε αξία και +7,8% σε όγκο, διογκώνοντας το εμπορικό έλλειμμα κατά €1,1 δισ.

- Ο δυναμισμός του τουρισμού αποτυπώνεται στην αύξηση των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά +10,1% και +10,6% αντίστοιχα το διάστημα Ιαν – Οκτ 2017, έχοντας ήδη υπερκαλύψει στο δεκάμηνο τα μεγέθη ολόκληρου του 2016.

- Παράλληλα, η σταδιακή αποκατάσταση των εισπράξεων από μεταφορές (+18,1% το διάστημα Ιαν – Οκτ 2017) καταδεικνύει ότι οι μεγάλες αναταράξεις που δημιούργησαν τα capital controls στη ναυτιλία εξομαλύνονται σταδιακά. Την ίδια ώρα, οι εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες (κατασκευαστικών εταιρειών, εξαγωγών λογισμικού κλπ), έχουν επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από το καλοκαίρι του 2015 (+21% το διάστημα Ιαν – Οκτ 2017).  

- Το ποσοστό ανεργίας υποχωρεί σταθερά (20,7% τον Οκτώβριο του 2017), ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων (-2,2% τον Νοέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2016).

- Οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημείωσαν άνοδο για 6ο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο του 2017 (+€67 εκατ.), ως αποτέλεσμα της συνεχούς βελτίωσης της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Επιπρόσθετα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων (+€173 εκατ. τον Νοέμβριο του 2017) παρουσιάζουν ανοδική πορεία από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδοθεί αφενός στην αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και αφετέρου στην άνοδο του τουρισμού.


Διαβάστε εδώ το Μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας: Η εφαρμογή του προγράμματος τονώνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Πρόκληση η αύξηση των επενδύσεων - 15 Ιανουαρίου 2018.

Δείτε εδώ το Μηνιαίο δελτίο στα αγγλικά.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο