Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Ε. Αχτσιόγλου για τα εργατικά ατυχήματα και τη ρύθμιση για τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία: «Το ΣΕΠΕ προστάτευσε τους εργαζόμενους στην υπόθεση της Λάρισας - Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία»Δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία, η οποία λαμβάνεται με την σχετική πλειοψηφία των παρόντων, τόνισε η Υπουργός εργασίας στην ομιλία της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά της συζήτηση του πολυνομοσχεδίου. Έφερε το εξής παράδειγμα: Αν σε ένα χώρο δουλειάς με 150 εργαζομένους είναι εγγεγραμμένοι στο σωματείο οι 80, οι οποίοι έχουν πληρώσει κανονικά τις συνδρομές τους, θα πρέπει τουλάχιστον οι 40 να βρίσκονται στην συνέλευση. Αν για μια πρόταση για απεργία διαρκείας ψηφίσουν οι 20 υπέρ και οι 10 κατά, θα γίνει απεργία, είπε η υπουργός, διερωτώμενη: «Θεωρείτε ότι αυτό συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας;».

Σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα η Υπουργός σημείωσε ότι η διάταξη προβλέπει εφόσον ο εργοδότης είχε υποχρέωση να τηρήσει τα μέσα προστασίας υγείας και ασφάλειας προστασίας στην εργασία τα οποία δεν τήρησε, τότε έχει δόλο εφόσον λάβει χώρα ένα εργατικό ατύχημα και οφείλει να αποζημιώσει.

Για την άλλη ρύθμιση σε σχέση με τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία, πρόσθεσε ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε υποχρέωση τήρησης πίνακα προσωπικού ωραρίου και πίνακα σε σχέση με τα δρομολόγια, ενώ από τώρα θα μπουν νέοι κανόνες και τάξη και σε αυτούς τους χώρους δουλειάς.

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι πριν λίγες μέρες δύο εργαζόμενοι σε υποκατάστημα εστίασης στη Λάρισα, κατήγγειλαν στο ΣΕΠΕ ότι απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων στον εργοδότη τους. Έκαναν δηλαδή αυτό που κάθε εργαζόμενος δικαιούται και οφείλει να κάνει όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα του.

Το ΣΕΠΕ προχώρησε άμεσα σε έλεγχο των καταγγελιών σχετικά με τον εκβιασμό του εργοδότη, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Η παρέμβαση του ΣΕΠΕ είχε ως αποτέλεσμα να επαναπροσληφθούν χθες οι δύο απολυμένοι εργαζόμενοι, ενώ ο σχετικός φάκελος έχει διαβιβαστεί και στη δικαιοσύνη. Επίσης, αποτράπηκαν οι απολύσεις και άλλων εργαζομένων που αρνήθηκαν να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει ότι η καταγγελία των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στο ΣΕΠΕ φέρνει αποτελέσματα και προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δείτε όλη την ομιλία της Υπ. Εργασίας:

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο