Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Α. Πετρόπουλος: «900.000 οφειλέτες με οφειλές έως 50.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων» 

Στο πλαίσιο των επίκαιρων ερωτήσεων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση του βουλευτή κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις οφειλετών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, όπως είναι όσοι δημιούργησαν οφειλές ως επαγγελματίες αλλά τώρα έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, όσοι δικαιούνται σύνταξη αλλά δεν μπορούν να την πάρουν γιατί οφείλουν ποσά μεγαλύτερα από τα όρια που θέτουν τα ταμεία (4.000 ευρώ για τον Ο.Γ.Α. και 20.000 ευρώ για το Ο.Α.Ε.Ε.). Επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση δίνει την ευκαιρία κατ' εξαίρεση στις αρμόδιες αρχές να κρίνουν βάσει δικών τους εσωτερικών διαδικασιών τη βιωσιμότητα και κατά συνέπεια την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων με ένα άτυπο σύστημα, το οποίο οδηγεί σε πελατειακές σχέσεις. Σχετικά με τη ρύθμιση για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, ζήτησε την διόρθωση ως προς το κριτήριο ένταξης που έχει τεθεί και ορίζει, ότι η οφειλή προς έναν φορέα πρέπει να είναι έως το 85% των συνολικών οφειλών, ώστε να ενταχθούν και εκείνοι που οφείλουν μόνο σε ασφαλιστικό φορέα.

Απαντώντας ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση είναι αντικειμενικές και δεν επιδέχονται καμία παρέμβαση από οποιονδήποτε θα ήθελε να οφεληθεί χωρίς να το δικαιούται. Η πλατφόρμα, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου για τις ρυθμίσεις οφειλών έως 50.000 ευρώ, είχε αυτή την μικρή καθυστέρηση στην έναρξη, προκειμένου να μπορούν ευχερώς να ενταχθούν οι περισσότεροι οφειλέτες στη ρύθμιση αυτής της κατηγορίας, διότι το ίδιο το σύστημα θα έχει προετοιμάσει το προφίλ του οφειλέτη, ώστε να μην είναι δυσχερής η κατάταξή του στη σχετική εφαρμογή.

Πρόσθεσε ακόμη ότι 900.000 οφειλέτες, το 83% δηλαδή όλων των οφειλετών προς τους Φ.Κ.Α., έχουν ποσό οφειλής μέχρι 50.000 ευρώ. Όσον αφορά το ποσό από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ, υπάρχουν περίπου 160.000 οφειλέτες.  Πρόσθεσε πως ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών έχει την κατάταξη σε δύο κατηγορίες, γιατί για να οφείλει κάποιος πάνω από 50.000 ευρώ, προφανώς θα είναι εργοδότης που χρωστά εισφορές των εργαζομένων του και κατά κανόνα θα χρωστά και στο Δημόσιο και σε τράπεζες. Τόνισε πως στην ρύθμιση εντάσσονται και οι αγρότες, ενώ για την περίπτωση των επαγγελματιών που διέκοψαν την δραστηριότητά τους, είπε ότι μπορούν να την επανεκκινήσουν διότι έχουν το ίδιο Α.Φ.Μ.

Κατέληξε λέγοντας, πως δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση εξαίρεσης, πλην εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο να καταβάλλουν τις οφειλές τους σε διάρκεια δέκα ετών.

Δείτε το σχετικό video:

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο