Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ρύθμιση των 120 δόσεων. Παραδείγματα για ποσά έως 20.000€ και έως 50.000€. Οφειλές προς ΚΕΑΟ και προς ΑΑΔΕ (Μέρος πρώτο)

11 Ιανουάριου 2018 Σχόλια
Η ρύθμιση των 120 δόσεων. Παραδείγματα για ποσά έως 20.000€ και έως 50.000€. Οφειλές προς ΚΕΑΟ και προς ΑΑΔΕ (Μέρος πρώτο)
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά



ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου


ΓΕΝΙΚΑ

- Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκαν δύο αποφάσεις για την ρύθμιση των οφειλών προς Ασφαλιστικά Ταμεία (ΦΕΚ Β' 4640/29-12-2017) και προς το Δημόσιο (ΠΟΛ.1223/2017). Οι δύο αποφάσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες, πράγμα που δείχνει ότι τα δύο Υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις πριν εκδώσουν τις αποφάσεις τους. Εκείνο το οποίο δεν φρόντισαν να κάνουν σωστά είναι το πως να μην υποβληθούν οι αιτήσεις σε κάθε Υπουργείο χωριστά αντί μιας ΚΟΙΝΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ, αφού τα στοιχεία των οφειλών θα είναι τα ίδια….. Πιστεύομε ότι πριν από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα πρυτανεύσει η λογική και δεν υποβάλλουν τους φορολογούμενους σε ταλαιπωρίες και υποβολές δύο αιτήσεων για τις ίδιες οφειλές, αλλά μία κοινή αίτηση και στους δύο φορείς.     

- Ρυθμίζονται οφειλές μέχρι 3.000€, μέχρι 20.000€ και μέχρι 50.000€

- Οι οφειλές πρέπει να έχουν «γεννηθεί μέχρι 31.12.2016 και να είναι βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

- Δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν πτωχευτική ικανότητα και οφείλουν προς όλους τους πιστωτές μέχρι 20.000€, ή οφείλουν μέχρι 50.000€ με προϋποθέσεις.

- Έχει σημασία αν τα πρόσωπα αυτά έχουν «πτωχευτική ικανότητα»:
Υπάγονται στη ρύθμιση αυτή και τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες) χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες κ.λπ.) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών;
Εάν κάποιος δεν μπορεί να αποκτήσει την εμπορική ιδιότητα, δεν μπορεί κατ' επέκταση να έχει πτωχευτική ικανότητα (π.χ. ο μικρέμπορος, όποιος βρίσκεται σε δικαστική συμπαράσταση, ο ανήλικος)

- Όσοι έχουν κάνει διακοπή εργασιών δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση (Σημείωση: Φαίνεται ότι από την ρύθμιση αυτή αποκλείονται χιλιάδες ασφαλισμένοι που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους. (π.χ. με μπλοκάκι)

- Η αίτηση θα αρχίσει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά από την 1/2/2018 (προφανώς για να υποβληθούν τα στοιχεία (ΑΠΔ, στοιχεία για τον ΦΠΑ κλπ) και θα λήξει την 31/12/2018 (ν.4469/2017 άρθρο 4)

1. Κριτήρια επιλεξιμότητος

Ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα, κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών , εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης (ν.4469/2017 άρθρο 3 παρ.1)

Ο οφειλέτης που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης (ν.4469/2017 άρθρο 3 παρ.2)
α) έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή
β) έχει θετική καθαρή θέση (equity).

2. Ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές έως 3.000€ (ΠΟΛ.1223/2017 άρθρο 5)

α) τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενου ποσού χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού,
(β) καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων
(i) ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ
(ii) μέγιστος αριθμός δόσεων 36

3. Ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές έως 20.000 ευρώ (ΠΟΛ.1223/2017 άρθρο 5)

(α) διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής,
(β) καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
(i) ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ
(ii) μέγιστος αριθμός δόσεων 120
        
Σχετικός ο παρακάτω πίνακας-παράδειγμα:





4. Ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συνολικές οφειλές προς όλους τους πιστωτές έως 50.000 ευρώ και οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) αυτών. (ΠΟΛ.1223/2017 άρθρο 6)

Στις περιπτώσεις οφειλετών προς το Δημόσιο ισχύουν οι παρακάτω ρυθμίσεις των οφειλών προς αυτό:

(Α) Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές έως 20.000€
Εφαρμόζεται αναλογικά το προηγούμενο άρθρο 5

(Β) Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01€ έως 50.000€, εξαιρουμένων των περιπτώσεων βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ, οπότε εφαρμόζεται αναλογικά το προηγούμενο άρθρο,
(α) το Δημόσιο χορηγεί ρυθμίσεις μόνο εφόσον ο οφειλέτης πληροί το εξής κριτήριο:
Ο λόγος του χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή μέρους του κατά τα κατωτέρω, προς το εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας, είναι μικρότερος ή ίσος του 8. (δείτε στο παρακάτω παράδειγμα)
(β) Το Δημόσιο χορηγεί ρυθμίσεις με τα εξής χαρακτηριστικά:
(βα) διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση
(ββ) καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:
(i) ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ
(ii) μέγιστος αριθμός δόσεων 120
(iii) ανάλογη μείωση του αριθμού των δόσεων βάσει του υπολογισμού του 2,75% 

5. Τι είναι και πώς εφαρμόζεται το 2,75%

Καθορίζει την κατώτερη μηνιαία δόση της ρύθμισης, δηλαδή:

Αν το μέρος του ποσοστού του 2,75% των κερδών του οφειλέτη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που αντιστοιχεί στο λόγο των οφειλών προς το Δημόσιο προς τις συνολικές οφειλές του οφειλέτη, είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αρχική μηνιαία δόση, τότε η συνολική μηνιαία δόση αναπροσαρμόζεται, ώστε να ισούται με αυτό το ποσό και ο αριθμός των δόσεων μειώνεται αναλόγως. (ΠΟΛ.1223/2017 άρθρο 4 παρ.4)

Σχετικός ο παρακάτω πίνακας-παράδειγμα:





Ευχαριστούμε την κα Ελένη Ψυρροπούλου –Τσούχλου για την βοήθειά της στην σύνταξη των πινάκων των παραδειγμάτων του παρόντος.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης