Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

«Την προστασία από απόλυση για τις θετές μητέρες πέτυχε ο Συνήγορος του Πολίτη»Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προστασία από απόλυση για τις θετές μητέρες


Την προστασία από απόλυση για τις θετές μητέρες πέτυχε ο Συνήγορος του Πολίτη. Στο πλαίσιο του νόμου 4488/2017 (άρθρο 48), που ψηφίστηκε πρόσφατα, μετά από παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, εξασφαλίστηκε η προστασία από απόλυση που ισχύει για τις φυσικές μητέρες και για τις εργαζόμενες που βρίσκονται σε διαδικασία υιοθεσίας. Παράλληλα, προβλέφθηκε προστασία από απόλυση και για τις εργαζόμενες τεκμαιρόμενες και κυοφόρους μητέρες, που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικού καταγγελίας σύμβασης εργαζομένης στον ιδιωτικό τομέα λίγες ημέρες αφότου ενημέρωσε τον εργοδότη της ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί δικαστικά η διαδικασία υιοθεσίας παιδιού. Η γυναίκα απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος διαπίστωσε νομοθετικό κενό καθότι ενώ οι φυσικές μητέρες προστατεύονται από το ενδεχόμενο να απολέσουν τη θέση εργασίας τους για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών από τη γέννηση του παιδιού τους, κάτι αντίστοιχο δεν ίσχυε για τις θετές μητέρες.

Σε διάβημά του στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι αυτό το έλλειμμα προστασίας συνιστά παρέκκλιση από τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της μητρότητας και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, διότι ο τρόπος απόκτησης του τέκνου (γέννηση ή υιοθεσία) δεν δικαιολογεί μειωμένη προστασία της μητέρας και του παιδιού έναντι μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.

Επιπλέον, η υιοθεσία αποτελεί κύριο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στον τομέα της προστασίας των ανηλίκων που στερούνται οικογένειας ή βρίσκονται σε οικογενειακές συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Επομένως, επιβάλλεται η λήψη μέτρων προαγωγής του θεσμού, μέσω της διασφάλισης και υποστήριξης των ενδιαφερόμενων υποψήφιων γονέων, για την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών αυτών. Η εξασφάλιση της υποψήφιας θετής μητέρας, εργαζόμενης του ιδιωτικού τομέα, από τον κίνδυνο απώλειας της εργασίας, λόγω της ανάληψης της φροντίδας του παιδιού, αποτελεί μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Συνήγορος πρότεινε να προβλεφθεί νομοθετικά αντίστοιχη προστασία από απόλυση και για τις θετές μητέρες, από τη στιγμή που βεβαιώνεται η τοποθέτηση παιδιού στην οικογένεια, με σκοπό την υιοθεσία, από την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία και για διάστημα ίσο με αυτό της προστασίας της μητέρας, που αποκτά παιδί από γέννηση.

Πληροφορίες: 2131306670, 2131306712, email: [email protected]
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο