Ειδήσεις Επισημάνσεις

Δωρεές - Χορηγίες προς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα - Φορολογικές υποχρεώσεις
Συνήθης ερώτηση

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις από πλευράς φορολογίας κεφαλαίου των Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα (π.χ. ιδρύματα, σωματεία, κ.λπ.) όταν λαμβάνουν δωρεές χρηματικών ποσών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα; Τίθεται θέμα επιβολής Φ.Π.Α. κατά την είσπραξη των δωρεών; Πρέπει να γίνουν εγγραφές στα λογιστικά αρχεία (βιβλία) κατά την είσπραξη των δωρεών;


Απάντηση

Είναι σύνηθες το φαινόμενο της δωρεάς χρηματικών ποσών προς ορισμένα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς εθνικούς ή θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς ή γενικά επωφελείς για την κοινωνία εν όλω ή εν μέρει (π.χ. ιδρύματα, σωματεία, κ.λπ.). Στις δωρεές προς τα ανωτέρω Ν.Π.Ι.Δ. προβαίνουν τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Για τις δωρεές αυτές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τα Ν.Π.Ι.Δ.  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προκύπτουν για τα τελευταία ορισμένες υποχρεώσεις από πλευράς φορολογίας κεφαλαίου. Επίσης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις τίθεται ζήτημα επιβολής Φ.Π.Α. (σ.σ. δίνονται διευκρινίσεις κατωτέρω στην απάντηση), ενώ από πλευράς Ε.Λ.Π. τίθενται ορισμένα ακόμη ζητήματα.

Ας δούμε συνοπτικά τις απαντήσεις για τα θέματα αυτά παρακάτω:

..................................................................


........................

Για να δείτε την συνέχεια του άρθρου πρέπει να έχετε πρόσβαση στις συνδρομητικές υπηρεσίες του κόμβου

Πατήστε εδώ για να δείτε τι προσφέρουν οι συνδρομητικές υπηρεσίες του κόμβου με την χαμηλότερη τιμή της αγοράς

Πατήστε εδώ για να δηλώσετε ενδιαφέρον

Πατήστε εδώ για να αποκτήσετε άμεσα συνδρομή εφόσον έχετε κάνει είσοδο σαν απλό μέλος στον κόμβο (log in)Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο