Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Δασμοί και ΦΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το BrexitΤη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τη φορολογία (διασυνοριακό εμπόριο), το οποίο θέτει τις βασικές αρχές  για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στα τελωνεία, στο ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης μετά τη Brexit.

Το νομοσχέδιο δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017 και αποτελεί μέρος μιας σειράς νόμων, για την προσαρμογή της βρετανικής νομοθεσίας μετά το Brexit.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε πριν από τη σύναψη των κανόνων που θα ισχύσουν για τις μελλοντικές σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ μετά την Brexit. Συνεπώς, καταρτίστηκε για να επιτρέψει την τροποποίηση του όταν θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν:

Τελωνειακοί δασμοί

Ως μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, το Ηνωμένο βασίλειο δεν κατέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ή τις εξαγωγές (μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων κρατών μελών) .

Το νομοσχέδιο για τη φορολογία θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να δημιουργήσει ένα τελωνειακό καθεστώς με διαφορετικά  ποσοστά τελωνειακής διαμεσολάβησης μετά το Brexit. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό νέων συντελεστών εισαγωγής και κανόνων ταξινόμησης εμπορευμάτων. Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί δεν θα έχουν απόκλιση από αυτούς που ισχύουν στο καθεστώς της ΕΕ για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΦΠΑ - επιβολή 20% ΦΠΑ κατά την εισαγωγή.


Ο ΦΠΑ αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΕ και ο νόμος περί ΦΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζει την οδηγία ΦΠΑ της ΕΕ. Αυτό ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό για την προώθηση των διασυνοριακών πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ.

Μια από τις βασικές μεταβολές στο ΦΠΑ, η οποία θα ισχύσει μετά το Brexit, είναι η κατάργηση του μηδενικού συντελεστή του ΦΠΑ της ΕΕ επί των εισαγωγών (εξαγορών) και των εξαγωγών (αποστολές). Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγωγείς θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ κατά τον χρόνο εκκαθάρισης των αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο από άλλα κράτη της ΕΕ.

Ο ΦΠΑ εισαγωγής 20% θα επιστρέφεται στην επόμενη δήλωση ΦΠΑ των εταιριών εισαγωγής, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ρευστότητα τους.

Εμπορική άμυνα και διορθωτικά μέτρα

Η ΕΕ ενεργεί επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλα τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποτιθέμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (π.χ. ντάμπινγκ των εμπορευμάτων και υπερβολικές επιδοτήσεις) από άλλες χώρες. Το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε θεσπίζει ένα σύστημα διορθωτικών μέτρων για το εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διεξάγει έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ντάμπινγκ και επιδοτήσεων και να προτείνει διορθωτικά μέτρα. Αυτό το νέο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντικαταστήσει το σύστημα της ΕΕ και θα εφαρμοστεί από νέο δημόσιο φορέα, την Αρχή Εμπορικών Θεσμικών (TRA).


Ετικέτες για αναζήτηση Brexit


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο