Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Η Ιταλία επιβάλλει φόρο στις ψηφιακές συναλλαγές μέσω διαδικτύου


Το Ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος εισάγει, μεταξύ άλλων, ένα νέο φόρο επί των ψηφιακών συναλλαγών ενώ επικαιροποιεί και την έννοια της μόνιμης εγκατάστασης, έτσι ώστε να εναρμονιστεί με τις επιταγές των οδηγιών του ΟΟΣΑ/ G20 για την φοροαποφυγή και την καταπολέμηση τη διάβρωσης της φορολογικής βάσης (BEPS) από τις επιχειρήσεις.

Ο νόμος περί προϋπολογισμού, ο οποίος εγκρίθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, επιβάλλει φόρο επί των ψηφιακών συναλλαγών, ο οποίος ισχύει για την παροχή υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών μέσων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατοικούν στο έδαφος της Ιταλίας. Ο φόρος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 3% επί της αξίας μιας συναλλαγής για οποιαδήποτε οντότητα, κάτοικο ή μη κάτοικο Ιταλίας, όταν σε ένα μόνο χρόνο, παρέχει υπηρεσίες περισσότερες από 3.000 φορές.

Το νομοσχέδιο διευκρινίζει ότι η αξία μιας ενιαίας συναλλαγής είναι η καθαρή αξία της πληρωμής που πραγματοποιείται έναντι των παρασχεθεισών υπηρεσιών, (προ ΦΠΑ), ανεξάρτητα από τον τόπο της σύναψης της συναλλαγής.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου αυτού, θα καθοριστούν με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα εκδοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου 2018.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η έννοια της παροχής υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών συσκευών είναι μια υπηρεσία που εκτελείται μέσω του διαδικτύου ή ενός άλλου ηλεκτρονικού δικτύου, η φύση του οποίου καθιστά την υπηρεσία ουσιαστικά αυτόματη, απαιτεί ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και είναι αδύνατη η εκτέλεση της χωρίς τη χρήση της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ.


Ετικέτες για αναζήτηση BEPS


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο