Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - «Σημαία από νάιλον υψώνουμε, σημαία πλαστική»

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».

Επιστημονικός Συνεργάτης TaxheavenΚαλημέρα, Καλή Εβδομάδα και Καλή Χρονιά .

Πολλά ήταν τα ψέματα
που είπαμε ως εδώ
ας πούμε και μια αλήθεια
κι ας πέσει στο γιαλό.

Ο κόσμος είναι ζόρικος
κι εμείς ασθενικοί
και ό,τι πούμε
το παίρνει η βουή.

Σημαία από νάιλον
υψώνουμε σημαία πλαστική
ο κόσμος δεν έχει τίποτε να χάσει
και τίποτε να βρει……..

[Διονύσης Σαββόπουλος « Σημαία από νάιλον » - 1971]


 

( Πηγή : «Ο ισοβίτης» του Αρκά  )

           

 

[Ένας άλλος « Ισολογισμός» ]

Ήλθαμε στη Πάτρα, για την ακρίβεια στα Ψηλαλώνια, για να κλείσουμε τον Ισολογισμό, σαν τους παλιούς εμπόρους (του 18ου αιώνα),  που έκλειναν Ισολογισμό μετά από τριάντα και βάλε, χρόνια (λίγο πριν πεθάνουν) .

Έβγαζες ένα-ένα τα παραστατικά, εγώ υπολόγιζα.
Κάτι παλιά γράμματα αιώνιας πίστης και αγάπης, όλα επισφάλειες.
Κάτι παλιά σήματα και κονκάρδες απαξιωμένα εντελώς.
Χρώσταγες.
Είχες επιλέξει περισσότερο να δανείζεσαι και λιγότερο να δημιουργείς.
Νόμιζες ότι οι Τραπεζίτες, θα σου την χάριζαν.

Γύρισα και σου είπα : «Αρνητικά ίδια κεφάλαια».
Δεν φάνηκε να τρόμαξες.
Έβγαλες το κινητό σου μου έδειξες : δέκα  χιλιάδες φίλους (είχες δύο προφίλ)  και αμέτρητα «like».
Σου είπα, θα το σκεφτώ πως αποτιμούνται.
Έλα αύριο, έλα σε κάνα δύο χρόνια, όποτε θέλεις έλα, σκέψου όμως και εσύ πόσο αποτιμούνται.
Σκέψου πόσα χρόνια είναι ακόμα η ζωή και τι άλλο μπορείς να κάνεις, για καλύψεις την ζημιά.
Πολλές επισφάλειες και πολλά απαξιώμενα φίλε μου και ας κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις και ας λες ότι φταίνε οι άλλοι. …..
Να φέρεις και το «Καταστατικό» σου, ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου, μας ενδιαφέρει…

Το ούζο  είχε πάρα πολύ αλκοόλ, είπες και έφυγες. Α, μου θύμισες και ένα σύνθημα στους τοίχους της ΑΣΟΕΕ : «Μάθε καλά Λογιστική, για να κάνεις τον μίζερο απολογισμό της ζωής σου»
Δεν το βλέπω να ξανάρχεσαι…….

 

⥢⥤

«Καζαμίας» και «Πραγματικότητα» .

Ο « Καζαμίας » Η « Πραγματικότητα »

Η Πρωτοχρονιά, στην παλιά Αθήνα και αργότερα σε όλη την Ελλάδα, συνδεόταν με το δημοφιλέστερο λαϊκό έντυπο, το «προφητικό ημερολόγιο» με τον τίτλο «Καζαμίας».
Κάθε σπιτικό, την παραμονή του νέου έτους, αγόραζε τον «Καζαμία» για να διαβάσει με περιέργεια τις προφητείες του……
Στην αρχή εκδίδονταν κακότεχνα λαϊκά φυλλάδια, τα οποία αναλάμβαναν να πουλήσουν στους δρόμους των Αθηνών οι περίφημοι μοσχόμαγκες του Ρολογιού, δηλαδή τα φτωχά και ξυπόλυτα επαρχιωτόπουλα, που ξέπεφταν στην Αγορά και αναζητούσαν τρόπους για να επιβιώσουν…..Δεκάδες «Καζαμίες», με ποικίλες μορφές, έμμετροι, με σκίτσα και φωτογραφίες, ασπρόμαυροι ή πολύχρωμοι, σατιρικοί ή πολεμικοί, πρωτοχρονιάτικα σατιρικά κεράσματα σε εφημερίδες και περιοδικά, που κάποτε ήταν ο αγαπημένος πρωτοχρονιάτικος σύντροφος στις οικογένειες………………..

(Πηγή : «Το πρωτοχρονιάτικο λαϊκό έντυπο που έλεγε το μέλλον και εξηγούσε τα όνειρα » του Ελευθέριου Γ. Σκιαδά.

Δείτε τον  δικό μας καζαμία : Λογιστικός και φορολογικός Καζαμίας 2018.

[Τους «μονούς» μήνες επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Μιχελινάκης και τους «ζυγούς» ο Κώστας Νιφορόπουλος].

 

Η « Πραγματικότητα  » Ο « Καζαμίας »


Τα σημαντικότερα θέματα του 2017 που πρέπει να γνωρίζετε

 

Σε αυτή την ενότητα κατατάσσω και την ακόλουθη είδηση :

Δεν ισχύoυν τα δημοσιεύματα για τη πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις

 

⥢⥤

 

Α. Η «πεντάδα» της εβδομάδας.

 

 ( Πηγή : «Οι συνομήλικοι » του Αρκά  )

             

 

Α1. «Περιβαλλοντικό τέλος» στις πλαστικές σακούλες από 1/1/2018 .

(Upd 3) «Περιβαλλοντικό τέλος» στις πλαστικές σακούλες - Λογιστικά και μηχανογραφικά θέματα (Ανδρέας Γ. Πετρίδης, Οικονομολόγος – Λογιστής )

Με βάση την απόφαση με Αριθμό 180036/952/2017 (ΦΕΚ Β 2812/10.8.2017) από την 1/1/2018 οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εισπράττουν και να αποδίδουν ειδικό περιβαλλοντικό τέλος, ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, για την διάθεση τους στους καταναλωτές.

 • Δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους :  Ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018.
 • Προσαρμογή για τιμολόγηση ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς [ πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρομέτρων (μm) ] : το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε Φ.Π.Α. 24% (κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α.)
 • Προσαρμογή για τις ανάγκες τιμολόγησης πλαστικής σακούλας μεταφοράς με πάχος τοιχώματος από 50 μέχρι 70 μικρά : θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο κωδικό με περιγραφή «πλαστική σακούλα μεταφοράς πάχους 50 έως 70 μm» το οποίο και θα αναφέρουν στα παραστατικά πώλησης αναγράφοντας την ποσότητα και την τιμή πώλησης του [ή τιμολόγηση είναι υποχρεωτική, αλλά δεν αποδίδεται « περιβαλλοντικό τέλος » ].

 

■  Δείτε επίσης : Συνέντευξη του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας.

« …η λύση της πλήρους κατάργησης της χρήσης της πλαστικής σακούλας δεν επιλέχθηκε στην παρούσα φάση διότι "μετά από μία ευρεία διαβούλευση με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών, και εκτιμώντας την ανάγκη στήριξης της εργασίας, επιλέξαμε τη δίχρονη μετάβαση σε μια εποχή χωρίς πλαστική σακούλα, αλλά με άλλα οικολογικά μέσα μεταφοράς προϊόντων"…  »


Το ΙΕΛΚΑ ( Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), έχει ξεκινήσει, ενημερωτική καμπάνια προς το κοινό για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας 

Και


Ανακοίνωση για το θέμα της πλαστικής σακούλας
εξέδωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, στην οποία τονίζεται : «η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται με τη σωστή ενημέρωση και παιδεία για την ορθολογικά ευαισθητοποιημένη μέριμνα διαχείρισης όλων ανεξαιρέτως των υλικών συσκευασίας μετά την χρήση τους και όχι με την στοχευμένη αποκλειστικά επιλεκτική δαιμονοποίηση ενός κατ’ εξοχή ανακυκλώσιμου υλικού » 

 

            ≑

Α2. «Εξωδικαστικού» συνέχεια.

«Ξεκινάει ο οδηγός μιας «σακαράκας» [ «παλιά απλή ρύθμιση» ] , μπρρρ, τσαφ-τσουφ, κρακ και στο επόμενο φανάρι  που  σταματάει,  βρίσκεται δίπλα σε μια «Φερράρι» [ «εξωδικαστικός μηχανισμός» ] και ρωτάει  τον οδηγό της : Ρε φίλε, να σε ρωτήσω κάτι; Βγήκαν καλά αυτά τα αμάξια; Γιατί δε βλέπω να κυκλοφορούν πολλά!.... ».


Στο προηγούμενο «Σχόλιο (27-11-17)» έγραφα...
«Η «πράξη», (ο πραγματικός κριτής της «θεωρίας»), δείχνει ότι ο «Εξωδικαστικός μηχανισμός», δεν προχωράει (ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση και φυσικά, μόνο κάποιες από αυτές θα υπαχθούν).
Δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν «τροποποιητικές κινήσεις», ώστε το εξαιρετικό έργο των ανθρώπων της ΕΓΔΙΧ, να μην πάει στράφι.»

Η αγορά ζητάει «εξωδικαστικό» όχι όμως «μηχανισμό». Ζητάει μια «απλή λύση».
Οι «θεσμοί» δεν θέλουν την  «απλή λύση» και η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την «μέση λύση».

Ρύθμιση οφειλών έως 50.000 σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο για επαγγελματίες στο πλαίσιο πάντα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

 

Και

 

 

Τέλος τα πάντα για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό» μπορείτε να τα βλέπετε πάντα εδώ.

Σχετικά με τα ανωτέρω θα επανέλθουμε σύντομα, με αναλυτικό άρθρο, στο οποίο θα προσπαθήσουμε να « ξεμπερδέψουμε» τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση όμως τίποτα δεν είναι απλό όπως παλιά και η απόδειξη της βιωσιμότητας (*) είναι προαπαιτούμενο.

(*) «Τράπεζα είναι το μέρος που σου δανείζουν χρήματα, αν μπορείς ν’ αποδείξεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη »  (Μάρκ Τουέιν - Συγγραφέας ).

 

 

Α3. Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα για το έτος 2017.

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα για το έτος 2017


Συνεπώς στο φορολογικό έτος 2017 εκπίπτουν:

Οι εισφορές που αφορούν στο φορολογικό έτος 2017 και καταβάλλονται εμπρόθεσμα είτε στο 2017 είτε στο 2018 (εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής ή της τυχόν παράτασης).
Οι εισφορές που αφορούν στο φορολογικό έτος 2017 ή άλλα προηγούμενα έτη 2015 ή 2016) και έχουν καταβληθεί εκπρόθεσμα μέσα στο φορολογικό έτος 2017. ..Προβλήματα του νέου ασφαλιστικού, αλλά και της έκπτωσης των εισφορών που πρέπει να λυθούν άμεσα

Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό από τη φορολογική Διοίκηση πως θα μπορεί να εκπέσει ο κάθε «μπλοκάκιας» το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές του (σ.σ. με τι παραστατικό θα εκπίπτει η δαπάνη, πως και πότε θα γίνεται η σχετική καταχώριση στα βιβλία, αν θα δίνεται κάποια βεβαίωση από τον εργοδότη ο οποίος παρακρατεί και αποδίδει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών της περίπτωσης αυτής, κ.λπ.).

Δεν έχει δοθεί καμία οδηγία για το ποσό της έκπτωσης των εισφορών που υπερβαίνουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές του 2016, οι οποίες καταβλήθηκαν το έτος 2017 λόγω υπολογισμού με βάση το εισόδημα του έτους 2015. Για παράδειγμα, έστω ότι ένας ασφαλισμένος (ελεύθερος επαγγελματίας) κατέβαλε το έτος 2017 ασφαλιστικές εισφορές ύψους 18.000 ευρώ (βάσει των εισοδημάτων του έτους 2015). Με βάση το εισόδημα του 2016 έπρεπε να είχε καταβάλει 10.000 ευρώ. Το ποσό των επιπλέον 8.000 ευρώ που θα εμφανισθούν μετά το συμψηφισμό (όποτε αυτός γίνει και εφόσον δεν ζητηθούν προς επιστροφή από τον ασφαλισμένο) σε ποια περίοδο θα εκπέσουν φορολογικά;

Κ.λπ …

 

 

Α4. Τα σημαντικότερα θέματα του Δεκεμβρίου 2017.

[ Κάτι από εδώ κάτι από εκεί, όλο και κάτι θα μας ξέφυγε ]


Με μια ματιά τα σημαντικότερα θέματα του Δεκεμβρίου

Μεταξύ άλλων :

Οι αλλαγές στους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά από 1-1-2018. Σε ποια νησιά καταργείται η μείωση. Έκδοση πιστωτικών τιμολογίων.

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες προς του Οίκους ευγηρίας.

ΠΟΛ.1219/2017 Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού. [Επίσης άνοιξε η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή αιτήσεων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης 2017-2018  ]

■  Σχετικά με το τέλος διαμονής που θα ισχύσει από 1.1.2018 το υπ.Οικ. με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε τα εξής : « από 1.1.2018 τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016 για την επιβολή φόρου διαμονής από τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα…. το πρόσωπο που βαρύνεται με το φόρο είναι σε κάθε περίπτωση ο ταξιδιώτης – διαμένων - χρήστης του δωματίου ή διαμερίσματος, καθώς και ότι για την επιβολή του φόρου εκδίδεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα. Επιπλέον με τις νέες διατάξεις θα αποσαφηνίζεται ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Δεδομένης της επικείμενης τροποποίησης της διάταξης σύμφωνα με τα παραπάνω, η έκδοση της σχετικής απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου, καθώς και περισσότερες διευκρινίσεις για την ομοιόμορφη εφαρμογή του, θα εκδοθούν αμέσως μετά την θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων ».

■   ΔΕΛ Β 1192636 ΕΞ 2017 Καθορισμός του αριθμού φορολογικών ελέγχων που θα διενεργηθούν κατά το έτος 2018  [θα διενεργηθούν 24.750 έλεγχοι ]

■  Αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα μέχρι 31.12.2018

■  ΠΟΛ.1217/2017 Κατάργηση υποχρέωσης θεώρησης του ειδικού βιβλίου των μεταπωλητών του άρθρου 45 του Κώδικα Φ.Π.Α.

■  Με το άρθρο 55 του ν.4509/2017 εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο ασφάλισης για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλος κτήσης - πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης).
[ ο χρόνος έναρξης εφαρμογής των εν λόγω ρυθμίσεων (από την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και εφεξής) ].

 

Α5.  Άχ, αυτοί οι Αγρότες.


Κριτήρια ένταξης των παραγωγών στο κανονικό καθεστώς των αγροτών  (Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου

Οι Αγρότες του «Ειδικού Καθεστώτος» εφόσον : 
α)
  Τα έσοδα του 2017,  ξεπερνούν το ποσό των 15.000,00€, ή
β)
Οι επιδοτήσεις που εισπράξατε το 2017 (ανεξάρτητα ποιο έτος αφορούν) ξεπερνούν τις 5.000,00€, τότε πρέπει μέχρι τις 30.01.2018 να κάνουν μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. ….

Προσοχή (μόνο για το 2017 ίσχυε) :

«Ειδικά, για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ από επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο το έτος 2016.»

 

Βέβαια το «κορυφαίο γεγονός», για τους Αγρότες στο 2018, θα είναι ο νέος τρόπος εξόφλησης των τιμολογίων. Της « αποκλίσεως » θα γίνει….

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ( «άμαθο» περί τα λογιστικά και  τα φορολογικά ), θα προσπαθήσει λέει, να στήσει μια « ηλεκτρονική πλατφόρμα », όπου θα ελέγχει ηλεκτρονικά  την εξόφληση κάθε τιμολογίου. Φυσικά, ενώ αυτό έπρεπε να λειτουργεί από 1/1/2018,  ούτε πλατφόρμα υπάρχει, ούτε « ερμηνευτική » , ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης…..

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ( εφόσον το μέτρο αυτό προχωρήσει ) η « γραμμή », των Λογιστών θα πρέπει να είναι : « Κύριε Αγρότη, θα το κάνεις μόνος σου ή θα με πληρώσεις να το κάνω εγώ » .

Για το θέμα αυτό δείτε αναλυτικά το άρθρο της Εύας Λιλιοπούλου : ■  Δυσκολεύει κι άλλο η λογιστική παρακολούθηση των αγροτών - Άλλη μια νέα υποχρέωση σχετικά με τις πωλήσεις νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων


Και τέλος παντού «Λαϊκές»  : ■  Β. Αποστόλου: «Λαϊκές αγορές παραγωγών σε όλη την Ελλάδα και Ταμείο Αλληλοβοήθειας στην αλιεία»

⥢⥤

 

 ( Πηγή : «Ο Προφήτης» του Αρκά  )


Β. Προθεσμίες ( Σημαντικές και ιδιαίτερες ).

Καταρχήν δείτε :  Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιανουαρίου 2018

Προσέξτε :

22 Ιαν. 2018 Υποβολή συμφωνητικών στο Taxisnet που υπογράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο. [ Τελευταία που αφορά το  2017  – ότι προλάβετε ]

 31 Ιαν. 2018 Ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11 (γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας).  [ Ξαναδείτε το άρθρο Χορήγηση της άδειας μέχρι 31 Δεκεμβρίου - Κυρώσεις - Βιβλίο αδειών (του Ανδρέα Σακελλαριάδη ) ].


Και :

 Έως 30 Ιαν. 2018. Μετάταξη των Αγροτών

Έως 30 Ιαν. 2018 Φ.Π.Α Ειδικό καθεστώς του Άρθρου 39. « 5. Για την μετάταξη υποκείμενου από το κανονικό καθεστώς στο απαλλασσόμενο και αντίστροφα, υποβάλλεται κατά την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου δήλωση μεταβολών κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 10 παρ. 4 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013) [Ο φορολογούμενος, υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως τη Φορολογική Διοίκηση εντός τριάντα (30) ημερών για μεταβολές …..] . Όταν από τον υποκείμενο επιλεγεί ένταξη στο απαλλασσόμενο καθεστώς, η σχετική δήλωση δεν μπορεί να ανακληθεί πριν την πάροδο διετίας. »


Προσοχή ( για Χρήσεις, που έληξαν 30/6/2017, η προθεσμία είναι η 15/01/2018  ) :

ΠΟΛ.1035/2017 . Χρόνος απόδοσης οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών.

« τα οφειλόμενα τέλη χαρτοσήμου επί δανείων κινούμενων ως τρεχούμενων δοσοληπτικών λογαριασμών, καταβάλλονται εμπρόθεσμα έως την λήξη του πρώτου δεκαπενθημέρου που έπεται της λήξης της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 4308/2014 (και της τυχόν χορηγηθείσας παρατάσεως αυτής), ……

Παραδείγματα :
(1). Ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με φορολογικό έτος που λήγει στις 31/12/2016, ολοκληρώνει την κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων οποτεδήποτε μέχρι την 30/06/2017. Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης απόδοσης των τελών χαρτοσήμου στην περίπτωση αυτή θα είναι το αργότερο μέχρι την 15/07/2017.

(2). Ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με φορολογικό έτος που λήγει στις 30/06/2016, έχει προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης απόδοσης τελών χαρτοσήμου το αργότερο μέχρι την 15/01/2017».

 

 ⥢⥤

 

Γ.  Οδοσήμανση.

[Αρθρογραφία, Αποφάσεις, Νομολογία, Σ.ΛΟ.Τ, κ.λπ]

 

Γ1. Αρθρογραφία – Επισημάνσεις.

   Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι... τμήμα Tax and Outsourcing της Grant Thornton) [ με ενδιαφέροντα, όπως πάντα θέματα ].

 

 • Στις 31.12.2017 παραγράφονται για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος τα φορολογικά έτη 2006 (στην περίπτωση 10ετούς παραγραφής) και 2011 (στην περίπτωση 5ετούς παραγραφής). Συνεπώς, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί οι πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου για τα έτη αυτά στους ελεγχόμενους φορολογουμένους. Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1738/2017) δεν μπορεί να δοθεί παράταση στον χρόνο παραγραφής, καθώς η πρακτική αυτή των διαδοχικών παρατάσεων κρίθηκε ως αντισυνταγματική.
• Από 1.1.2018 τα νέα φορολογικά μέτρα συνοψίζονται ως εξής:
α) Τίθεται σε εφαρμογή ο φόρος διαμονής στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο φόρος υπολογίζεται ως σταθερό ποσό ανά ημέρα και ανά χρησιμοποιούμενο δωμάτιο 0,50 ευρώ έως 4,00 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του ξενοδοχειακού καταλύματος. Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, η διαμονή σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα επιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση με 0,50 ευρώ ημερησίως, χωρίς κλιμάκωση.
β) Οσοι εκμισθώνουν ακίνητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού (τύπου Airbnb) θα πρέπει να εγγράφονται και να δηλώνουν τα ακίνητά τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Για τη μη συμμόρφωση με τη σχετική υποχρέωση επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Επίσης, η μη δήλωση των μισθωμάτων στο Μητρώο μέσα στην επόμενη εργάσιμη ημέρα από την αναχώρηση του πελάτη, επισύρει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος.
γ) Καταργείται η μείωση φόρου κατά 1,5% σε μισθούς και συντάξεις λόγω παρακράτησης (προείσπραξης) του φόρου για τα εισοδήματα αυτά.
δ) Καταργήθηκε ήδη από 1.1.2017 η μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες…

 


Άρθρα : Η φορολογική κατοικία και η συνήθης διαμονή - Η σημασία τους και η διαφορά τους   (Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου  )

 

Μεταξύ άλλων αναλύει :

ΠΩΣ «ΒΑΠΤΙΖΕΤΑΙ» ΚΑΠΟΙΟΣ «ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ»;

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ («βαπτίζεται») ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
ΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

 

Επίσης δείτε το ενδιαφέρον άρθρο τους (Ορέστης Σεϊμένης - Αλεξάνδρα Γεράγγελου  )

  Ιστορική εξέλιξη από το 1923 του «φόρου κατοχής» της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Συμπεράσματα

 

Γ2. Φόρος Εισοδήματος

 Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ και παροχή οδηγιών ως προς την επιβολή της επιεικέστερης κύρωσης κατά την έκδοση πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού φόρου

[εφαρμογή του καθεστώτος επιεικέστερης μεταχείρισης του φορολογουμένου, σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν. 4509/2017.]

  Η κατάσταση ενδοομιλικών συναλλαγών δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 18 του ΚΦΔ

Σχετικά με την κατάσταση ενδοομιλικών συναλαγών κρίθηκε από την ΔΕΔ ότι αυτή δεν αποτελεί φορολογική δήλωση κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του ν. 4174/2013 καθόσον από αυτή δεν δύναται να προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου και αφετέρου το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής κατάστασης ενδοομιλικών συναλλαγών επιβάλλεται βάσει ειδικών διατάξεων.

Πρόστιμο μη έκδοσης στοιχείου διακίνησης

Για παραβάσεις μη έκδοσης στοιχείων διακίνησης περιόδων μετά την 7η Ιουνίου 2017, εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ιστ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του ΚΦΔ, σε συνδυασμό με την περίπτωση η' της παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου όπως έχουν προστεθεί με τον νόμο 4474/2017. Σύμφωνα με τις περιπτώσεις αυτές το πρόστιμο ορίζεται σε 500,00 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χίλια (1000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

 

 

 

Γ3. Φ.Π.Α και Ειδικές Φορολογίες.

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά από 1-1-2018. Σε ποια νησιά καταργείται η μείωση. Έκδοση πιστωτικών τιμολογίων  

Πότε θεωρούνται υποκαταστήματα για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος οι εγκαταστάσεις μηχανημάτων και μεταλλικών ιστών των εταιρειών κινητών τηλεπικοινωνιών

Γ4. Η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή επίδραση στην Φορολογία της Ελλάδας.

Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε το συνοπτικό οδηγό του 2017 για τις φορολογικές συμβάσεις

TAXEDU - Ξεκίνησε μια νέα πύλη για τη διδασκαλία των νέων σχετικά με φορολογικά θέματα

2.437 αλλοδαπές συνδεόμενες επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2015

 

 

Γ5. «Πόθεν Έσχες ».

Η απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει την Κ.Υ.Α. για την υποβολή του «πόθεν έσχες» του έτους 2016

 

 

Γ6. «Φοροδιαφυγή» και «Ξέπλυμα».

Έναρξη ισχύος νέων κανόνων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι εθνικές φορολογικές αρχές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών, καταπιστευμάτων και άλλων οντοτήτων, καθώς και σε αρχεία δέουσας επιμέλειας ως προς τους πελάτες των επιχειρήσεων. Οι νέες ρυθμίσεις θα δώσουν σημαντική ώθηση στις φορολογικές αρχές για την καταπολέμηση των τύπων των δομών που επισημάνθηκαν στα «Paradise papers».

 


Πότε οι λογιστές, φοροτεχνικοί, σύμβουλοι επιχειρήσεων ή ορκωτοί ελεγκτές έχουν υποχρέωση ενημέρωσης της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»

Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΛ Δ 1191051 ΕΞ 2017 Αφορά  λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ιδιώτες ελεγκτές, φορολογικούς συμβούλους κ.λπ.

 

 Γ7. Διάφορα.

  Φορολογική ενημερότητα: Νέο πλαίσιο για την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής για χρέη προς το Δημόσιο  - ΠΟΛ.1222/2017

Με τη νέα απόφαση, καταργείται η ευρεία διακριτική ευχέρεια καθορισμού ποσοστού παρακράτησης από 10 έως 100%. Τα ποσοστά συστηματοποιούνται και κλιμακώνονται, ανάλογα με το ρυθμό αποπληρωμής των ρυθμισμένων οφειλών.

 

ΕΛΤΕ: Μεταβατικό καθεστώς για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9

Στις 24 Ιουλίου 2014 το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων δημοσίευσε το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9 Χρηματοοικονομικά Μέσα. Το ΔΠΧΑ 9 έχει ως στόχο να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική αναφορά για τα χρηματοοικονομικά μέσα, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες που προέκυψαν σε αυτόν τον τομέα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όσον αφορά την αναγνώριση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, αντικαθιστά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο (ΔΛΠ) 39. Η Επιτροπή ενέκρινε το ΔΠΧΑ 9 μέσω του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2067.

 

 ⥢⥤

 

( Πηγή : «Ο Προφήτης» του Αρκά  )

 

Δ. Μικρές & Μεγάλες Ειδήσεις και Διάφορα άλλα.


► 
Πρόγραμμα για «πρώτη πρόσληψη» 20.000 ανέργων και θερμοκοιτίδα για 5.000 επιχειρηματικές ιδέες νέων

(Vid) Αικ. Παπανάτσιου για αντικειμενικές αξίες, αφορολόγητο, αποδείξεις, επίδομα πετρελαίου

Άνοιξε η εφαρμογή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους εκτιμητές των νέων αντικειμενικών αξιών

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης

και

Α. Παπανάτσιου: «Πως θα γίνει η εκτίμηση των νέων αντικειμενικών»

Ολοκληρώθηκε το Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και ξεκινά η λειτουργία του

 

⥢⥤

   

Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής [Το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας].

 

( Πηγή : «Ο Προφήτης» του Αρκά  )

 

«Στις 28 Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε ότι ο πληθυσμός  ( με βάση την τελευταία απογραφή του 2011 )  ανέρχεται σε 10.816.286 κατοίκους. Ήταν η πρώτη απογραφή κατά την οποία ο πληθυσμός της Ελλάδας, υπέστη μείωση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή. ( πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνική_απογραφή_2011)

Αριθμ. πρωτ.: 1087/2017  Σχετικά με το Δημογραφικό

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, που κατατέθηκε στη Βουλή σας πληροφορούμε τα εξής: « Το δημογραφικό είναι ένα θέμα πολυπαραγοντικό και έχει πολλές μεταβλητές, όμως, η χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα ή ελάχιστα…..»  Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου )

 ≑

 


Καλή Χρονιά, Καλή Δύναμη και Καλή Συνέχεια…

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  Up
  Close
  Close
  Κλείσιμο