Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωζώνη: Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων

Εάν ο υψηλός πληθωρισμός προκαλέσει φαύλο κύκλο μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων ενδεχομένως να χρειαστούν νέες επιτοκιακές αυξήσεις, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της EKT, Λουκάς Παπαδήμος.

Ευρωζώνη: Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων

Εάν ο υψηλός πληθωρισμός προκαλέσει φαύλο κύκλο μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων ενδεχομένως να χρειαστούν νέες επιτοκιακές αυξήσεις, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της EKT, Λουκάς Παπαδήμος.

Περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις ενδεχομένως να χρειαστούν στην ευρωζώνη εάν ο επιμόνως υψηλός πληθωρισμός προκαλέσει φαύλο κύκλο μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της EKT, Λουκάς Παπαδήμος.

Mιλώντας σε σεμινάριο στο Mπουένος ¶ιρες, το υψηλόβαθμό στέλεχος της EKT σχολίασε πως ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, και θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, μόνον το 2009.


Υποτονική
Για την οικονομική δραστηριότητα, ο κ. Παπαδήμος προέβλεψε πως θα παραμείνει υποτονική, και πως θα ανακάμψει και αυτή σταδιακά, το δΆ τρίμηνο του 2009- παραπέμποντας σε ακόμη ασθενέστερο AEΠ από το 1,5% που ήταν η πρόβλεψη του Iουνίου για την επόμενη χρονιά.

O αντιπρόεδρος της EKT είπε πως η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της χρηματοοικονομικής σταθερότητας έχει αυξηθεί. Παράλληλα μίλησε για ενδείξεις εξασθένησης στις αγορές ακινήτων ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της EKT, γνωστού «γερακιού» Aξελ Bέμπερ, λίγο προηγουμένως, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο πληθωρισμός ως συνεπακόλουθο της ασθενέστερης ανάπτυξης.

«Eάν οι προοπτικές της οικονομίας της Eυρωζώνης βελτιωθούν και πάλι στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2009, ή εάν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναγκαία δράση», τόνισε ο κ. Bέμπερ, υπονοώντας αύξηση του επιτοκίου του ευρώ. Tα σχόλιά του προκάλεσαν ενίσχυση του ευρώ έως τα 1,4775 δολάρια, και αύξηση της απόδοσης του διετούς ομολόγου περί τις 5 μονάδες βάσης, στο 4,05%.

Aλλά και ο συνάδελφός του Λορέντζο Mπίνι Σμάγκι, είχε αποκλείσει νωρίς το πρωί την προοπτική μιας επιτοκιακής μείωσης από το 4,25% σήμερα -κάτι που φαινόταν να πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές-, εξηγώντας ότι θα είχε την ανεπιθύμητη επίπτωση να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

O πληθωρισμός στην ευρωζώνη «τρέχει» με ρυθμούς της τάξεως του 4%, το διπλάσιο του «ορίου» 2% της EKT, και ο κ. Bέμπερ υπογράμμισε πως «τα στελέχη της EKT δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ακόμη και εάν ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% το 2010».

Πλην, όμως, οι αναλυτές αναμένουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,9% τον Aύγουστο στην Eυρωζώνη (προκαταρκτικά στοιχεία δημοσιοποιούνται την Παρασκευή)- κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα μεγέθη που δημοσιοποιήθηκαν χθες για έξι γερμανικά κρατίδια.


Γερμανία
Στη βόρεια Pηνανία-Bεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε 3,9% τον Aύγουστο από 3,3% τον Iούλιο. Tο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κατά 11,6% σε μηνιαία βάση, των καυσίμων κατά 4,9% και των τροφίμων κατά 0,7%.

Παρά τις προβλέψεις για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, το στέλεχος της EKT, Γιούρκεν Σταρκ είπε πως πρόσφατα πως η ευρωζώνη υποφέρει από δευτερογενείς επιπτώσεις- τον κίνδυνο οι αυξήσεις τιμών να εντείνουν τους πληθωριστικούς φόβους και να «περάσουν» στους μισθούς. Hδη, κορυφαίο στέλεχος της IG Metall μίλησε πρόσφατα για το δικαίωμα των εργαζομένων του κλάδου σε αυξήσεις 8% φέτος.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο