Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αγωνία Γ. Αλογοσκούφη για να μαζέψει χρήμα

Αγωνία Γ. Αλογοσκούφη για να μαζέψει χρήμα

Με συντελεστή 10% αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο να φορολογήσει όλα τα κέρδη από τις μετοχές (μερίσματα, υπεραξίες) ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοινώνει ρύθμιση για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της τριετίας 2001-2003. Παράλληλα θα εισαχθεί και ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ. Η οικονομική συγκυρία είναι άκρως δυσμενής και ο Γιώργος Αλογοσκούφης αναζητά εναγωνίως πόρους για να στηρίξει τον προϋπολογισμό του 2008, που εμφανίζει τεράστιες αποκλίσεις. Η εικόνα θυμίζει εν πολλοίς το 1994, οπότε επίσης εμφανίστηκαν μεγάλα προβλήματα.

Η διεθνής κρίση και η αύξηση των επιτοκίων έχουν προσθέσει μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους επιπλέον τόκους ύψους 2 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υπέρβαση του ορίου 3% στο έλλειμμα και το 2008. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει εκ νέου το φάσμα της κοινοτικής επιτήρησης, ενώ είναι η τέταρτη εντός της Ε.Ε. με δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%. Οι άλλες τρεις χώρες είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Οι εξελίξεις στην οικονομία εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα. Η κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο προκήρυξε εθνικές εκλογές, επικαλούμενη το δύσκολο προϋπολογισμό του 2008. Στη συνέχεια όμως δίστασε να πάρει τα απαραίτητα επώδυνα μέτρα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κατάρρευση (σε αργή κίνηση) των βασικών μεγεθών. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης λέει σε κατΆ ιδίαν συζητήσεις πάντως ότι αν πρόκειται το έλλειμμα και το 2008 να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, δεν σκοπεύει να εφαρμόσει δημιουργική λογιστική, αλλά θα σπεύσει στην Ε.Ε. να πει τα πράγματα όπως έχουν.

Υπάρχει ισχυρή βάση στην οποία θα στηρίξει τα επιχειρήματά του κι αυτή είναι η μείζων διεθνής οικονομική κρίση, που εισβάλλει σταδιακά στην Ευρώπη πλήττοντας την πραγματική οικονομία. Σε ερώτηση προς τον υπουργό γιατί δεν επελέγησαν περισσότερο δραστικά μέτρα μετά το 2004, δίδεται η απάντηση ότι αυτό έγινε για να μην ανακοπεί η ανάπτυξη και εισέλθει σε ύφεση η οικονομία. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επαίρεται για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τη μεγάλη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα κάτω του 7%, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία.


Πηγή : Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο