Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πάνω από 121 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Πάνω από 121 δολ. η τιμή του πετρελαίου

Πάνω από τα 121 δολάρια επέστρεψε χθες η τιμή του πετρελαίου, με τις τιμές των εμπορευμάτων να «βρυχώνται» ευρισκόμενες σε εκρηκτική άνοδο στις διεθνείς αγορές, καλλιεργώντας τους φόβους για την απειλή του πληθωρισμού κατά ισχνής οικονομικής ανάπτυξης.

Το ράλι τιμών των πρώτων υλών είχε ως αφετηρία του τις αγορές πετρελαίου. Στο Λονδίνο το αργό brent ενισχύθηκε πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας έως τα 120,93 δολάρια μετά τις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου light ανήλθε στα 122,03 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο μηνών. Το ενδιαφέρον για τις αγορές ενέργειας πυροδοτήθηκε κυρίως από τις αυξανόμενες πιθανότητες γεωπολιτικών αναφλέξεων μετά τη συμφωνία αντιπυραυλικής ασπίδας ΗΠΑ – Πολωνίας και τη δριμύτατη προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας ότι πιθανές αντιδράσεις θα ξεπεράσουν το διπλωματικό πεδίο. Η συμφωνία ΗΠΑ – Πολωνίας επήλθε μετά τη στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας στην Οσετία, στην ευρύτερη περιοχή διακίνησης του αζέρικου πετρελαίου μέσω γεωργιανών εδαφών. Οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τους ότι στον Opec ήδη συζητείται η μείωση της παραγωγής πετρελαίου μετά την 9η Σεπτεμβρίου, χωρίς η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός Σαουδική Αραβία να αποκλείει ανάλογο ενδεχόμενο. Η απομάκρυνση της τιμής του πετρελαίου από τα 147 δολάρια στο επίπεδο των 110 δολαρίων, επιφέροντας μείωση της εισροής πετροδολαρίων, παροτρύνει και τους Σαουδάραβες να επανεξετάσουν την πολιτική εξαγωγών.

Το δολάριο βρίσκεται στο επίκεντρο ανανέωσης των πιέσεων σε αναλογία με την επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις λόγω πετρελαίου καλλιεργούν αρνητικές διαθέσεις για το πράσινο χαρτονόμισμα των ΗΠΑ, το οποίο είναι ήδη δέσμιο της φούσκας των ακινήτων. Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάζονται οι φόβοι κατάρρευσης των Fannie Mae, Freddie Mac και Lehman Brothers.

Η θεαματική άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού συνοδεύτηκε από μία εξίσου ισχυρή ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων, με τη στήριγμα την ανάκαμψη του ευρώ στα 1,4890 δολάρια (1,24%). Στο Λονδίνο, ο χρυσός εκτινάχθηκε στα 836 δολάρια (4,14%). Ανάλογες συνθήκες επικράτησαν και στις συναλλαγές των βασικών μετάλλων. Ενδεικτικά, η τιμή του χαλκού έκανε άλμα στα 7.800 δολάρια (4,5%) και του κασσιτέρου στα 21.670 δολάρια (6%).


Πηγή : Εξπρές
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο