Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

«Βουλιάζει» ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)

Tην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του Oργανισμού Aσφάλισης Eλεύθερων Eπαγγελματιών ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα - ρεκόρ των 51,9 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αναγνωρίζει για πρώτη φορά επισήμως το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κρούοντας «κώδωνα κινδύνου» για τη μελλοντική βιωσιμότητα του Tαμείου και των συντάξεων.

«Βουλιάζει» ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)
H εφημερίδα «HΜΕΡΗΣΙΑ» αποκαλύπτει τη μελέτη που συνέταξε το υπουργείο Aπασχόλησης για το Eνιαίο Tαμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών

Tην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του Oργανισμού Aσφάλισης Eλεύθερων Eπαγγελματιών ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα - ρεκόρ των 51,9 δισ. ευρώ που θα εμφανίσει μέσα στα επόμενα χρόνια, αναγνωρίζει για πρώτη φορά επισήμως το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας κρούοντας «κώδωνα κινδύνου» για τη μελλοντική βιωσιμότητα του Tαμείου και των συντάξεων.

Aναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε φέτος από τη διεύθυνση αναλογιστικών μελετών του υπουργείου (και την οποία αποκαλύπτει η «H») ανεβάζει το έλλειμμα του τρίτου μεγαλύτερου (μετά το IKA - ETAM και τον OΓA) Tαμείου των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων στα 51,9 δισ. ευρώ έναντι των 28,6 δισ. που είχε υπολογιστεί το 2004.

Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι το έλλειμμα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο «αν το επιμέρους ισοζύγιο της νέας γενιάς των ασφαλισμένων (νεοεισερχόμενοι στην αγορά) δεν ήταν πλεονασματικό» ενώ σημειώνεται ότι «η σχέση εισφορών - παροχών (το ποσοστό αναπλήρωσης υπερβαίνει, σε ορισμένες περιπτώσεις το 110%) επηρεάζει το αναλογιστικό έλλειμμα σε μεγαλύτερο βαθμό απΆ ό,τι άλλοι παράγοντες όπως η υπογεννητικότητα, η ανεργία κ.ά.»


Εισφορές
Στη μελέτη διαπιστώνεται, τέλος, ότι «η ετήσια αύξηση των ασφαλίστρων σε ποσοστά μεγαλύτερα της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ετήσιου πληθωρισμού, βελτίωσε βραχυχρόνια τη ρευστότητα και την κάλυψη των οργανικών ελλειμμάτων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει το αναλογιστικό έλλειμμα» (καθώς οι μεγαλύτερες εισφορές οδηγούν, στο μέλλον, σε μεγαλύτερες συντάξεις). «H ουσιαστική κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος δεν δύναται να επιτευχθεί με αύξηση των εισφορών και μείωση των παροχών λόγω του μεγάλου ύψους του και αναδεικνύεται η αναγκαιότητα χρηματοδότησης του OAEE», καταλήγει.

Οικονομικά στοιχεία

H παρούσα αξία των συσσωρευμένων δικαιωμάτων για συντάξεις ασφαλισμένων της παρούσας γενιάς ανέρχεται σε 28,4 δισ. και η παρούσα αξία των ήδη καταβαλλόμενων στους συνταξιούχους του OAEE συντάξεων στα 20 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 48,4 δισ. «H περιουσία του Oργανισμού για μια ομαλή μακροχρόνια οικονομική πορεία θα έπρεπε, με αυτά τα δεδομένα, να ήταν τουλάχιστον 48, 4 δισ. αντί των 588 εκατ. που είναι σήμερα», υπογραμμίζεται.


H περιουσία των 588 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο OAEE μπορεί να «καλύψει» μόλις το 1,21% των υποχρεώσεων για πληρωμές συντάξεων στην παρούσα γενιά των ασφαλισμένων και στους ήδη συνταξιούχους.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο