Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Τρία νέα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης ανακοίνωσε η Ε. Αχτσιόγλου

                 
                               
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 21-12-2017

Συνέντευξη Τύπου για προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τρία σημαντικά προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, από τα οποία θα επωφεληθούν χιλιάδες συμπολίτες μας ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, και η Αναπληρώτρια Υπουργός, Θεανώ Φωτίου.

Τα προγράμματα αφορούν στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται  στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Δυτικής Ελλάδας και στα παραρτήματα ΑΜΕΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Αττικής, στην υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους», καθώς και την εφαρμογή «Διερμηνείας εξ αποστάσεως για κωφούς και βαρήκοους».  

«Η μέριμνά μας στα προβλήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας, που, μέχρι χθες, ήταν αόρατοι, δεν μένει στα λόγια, την κάνουμε πράξη. Για εμάς, η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, αλλά και η δημιουργία δομών κοινωνικής προστασίας, δεν μπορεί να περιμένει την έξοδο από το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά υλοποιείται παράλληλα με την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

«Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλεί κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα που δημιουργείται στην οικονομία, προκειμένου να ενισχύει τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας και τις πλέον ασθενείς κοινωνικά ομάδες. Μέρα με τη μέρα, αυτήν τη δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη», σημείωσε η κα Αχτσιόγλου.  

«Έμπρακτη απόδειξη αυτού», πρόσθεσε η Υπουργός Εργασίας, «είναι το Κοινωνικό Μέρισμα που το έλαβαν περισσότεροι από 3.250.000 συμπολίτες μας, η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν οι κάτοικοι των νησιών, το έκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης για τους νέους άνεργους, ηλικίας 18 έως 24 ετών και τα αυξημένα Οικογενειακά Επιδόματα, πρωτίστως για εκείνες τις εισοδηματικές κατηγορίες που έχουν περισσότερο ανάγκη, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2018. Έμπρακτη απόδειξη, επίσης, είναι και ο κοινωνικός προϋπολογισμός, ο οποίος είναι προσαυξημένος, για το 2018, κατά 315 εκατ. ευρώ».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, προχώρησε στην εξειδίκευση των τριών προγραμμάτων: «Το Δημόσιο, το Υπουργείο μας με όλους τους εποπτευόμενους φορείς του αναλαμβάνει τα τρία αυτά προγράμματα.  Τα Λεχαινά, που αποτέλεσαν μια μεγάλη πληγή της χώρας για πολλά χρόνια, τα προετοιμάζουμε δυο χρόνια τώρα, αθόρυβα. Τι κάναμε:

Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τους φιλοξενούμενους για να μειωθούν οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και κινητικότητας, ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, άρση των περιοριστικών μέτρων (δέσιμο, περιορισμός σε παρκοκρέβατα κλπ), καταλληλότερη εξατομικευμένη φαρμακευτική παρέμβαση. Παράλληλα, όμως και το πιο σημαντικό είναι η ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού με νέες μεθόδους, καθώς αυτή η δουλειά είναι μια καθημερινή προσωπική κατάθεση ψυχής. Ενισχύουμε το προσωπικό με ειδικούς συμβούλους.  

Συνεχίζουμε με μικρές δομές φιλοξενίας, με 4-5 άτομα και κατάλληλο προσωπικό, με βραχεία υποδομή για ΑΜΕΑ, με κινητή μονάδα υποστήριξης οικογενειών αλλά και θετών και ανάδοχων οικογενειών, με ανάπτυξη στα Λεχαινά Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, και Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας ΑΜΕΑ στην Ηλεία αλλά και στην Αττική.

Το δεύτερο πρόγραμμα, δηλαδή το «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους», είναι επίσης συνέχεια των δράσεων που κάνουμε εδώ και δυο χρόνια. Δηλαδή, το λεωφορείο για τους άστεγους και το πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής τους σε έξι πόλεις της Ελλάδας, καθώς και το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ που διασυνδέει όλες τις δομές και παρακολουθεί τους άστεγους ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το ΚΕΑ και τις υπηρεσίες του.

Με το νέο πρόγραμμα οι άστεγοι θα μπουν σε υποστηριζόμενες στέγες και θα μπορέσουν να ενταχθούν στην εργασία με δυο προγράμματα. Το ένα επιδότησης επιχειρήσεων και το δεύτερο επιδότησης στους ίδιους, ώστε να μπορούν να φτιάξουν επιχείρηση κοινωνικής αλληλεγγύης ή τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις.

Το τρίτο πρόγραμμα, διερμηνείας εξ αποστάσεως για κωφούς, θα έχει  καθολική εφαρμογή επί 24ωρης βάσης και θα αρχίσει να λειτουργεί από το Μάρτιο του 2018. Οι κωφοί και οι βαρήκοοι θα επικοινωνούν όποτε παραστεί ανάγκη μέσω κινητού με βιντεοκλήση στην υπηρεσία διερμηνέων του Ιδρύματος Κωφών. Έτσι ελπίζουμε ότι κανείς κωφός δεν θα αισθανθεί ξανά ότι βρίσκεται στο περιθώριο ή ότι είναι εγκαταλελειμμένος.

Το Ίδρυμα Κωφών έχει κάνει δράσεις μεγάλης σημασίας αυτά τα δυο χρόνια. Μεταξύ αυτών, το Τμήμα Έγκαιρης Παρέμβασης Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας καθώς και την υπηρεσία Εξυπηρέτησης Κωφών και Βαρήκοων ώστε να τους ενημερώνει σε όλα τα νομικά, φορολογικά κλπ θέματα που τους απασχολούν
».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο