Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Την ικανοποίησή του για την έκδοση της ΠΟΛ 1201/2017 εκφράζει ο Συνήγορος του ΠολίτηΑθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου

Μεταβολή φορολογικής κατοικίας ενός εκ των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που κατοικεί στο εξωτερικό


Την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα μεταβολής της φορολογικής κατοικίας ενός εκ των συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που κατοικεί στο εξωτερικό εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από την έκδοση εγκυκλίου (ΠΟΛ.1201/2017) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και παρέχονται σχετικές οδηγίες προς τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Η εξέλιξη αυτή εναρμονίζει την πρακτική της διοίκησης με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και υλοποιεί πρόταση του Συνηγόρου προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή έχει διατυπώσει από το 2011.

Με την απόφαση 1445/2016 το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι, ενόψει των γενικότερων κοινωνικών και ηθικών αντιλήψεων της εποχής και ανάλογα με τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των συζύγων, είναι νοητή η χωριστή κατοικία αυτών.

Από το 2011 η Ανεξάρτητη Αρχή είχε τονίσει στο Υπουργείο Οικονομικών1 ότι η φορολογική διοίκηση δεν πρέπει να αγνοεί σύγχρονες συνθήκες που καθιστούν κάποιες φορές απαραίτητη την χωριστή κατοικία των συζύγων, με εργασία και εγκατάσταση ενός από τους δύο στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο μάλιστα της εναρμόνισης της φορολογικής νομοθεσίας με τη συνταγματική έννομη τάξη και την ευρωπαϊκή νομοθεσία2, ζήτησε η κατοικία των συζύγων να προσδιορίζεται με βάση το πραγματικό κέντρο των βιοτικών σχέσεων και ζωτικών συμφερόντων κάθε φυσικού προσώπου χωριστά και να καταργηθεί το αμάχητο τεκμήριο σύμφωνα με το οποίο η φορολογική τους κατοικία ήταν κοινή, και μάλιστα αυτή του άρρενος συζύγου. Στην ειδικότερη περίπτωση δε που ο ένας από τους δύο συζύγους ήταν δημόσιος υπάλληλος, θεωρούνταν κατά τεκμήριο και οι δύο ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, ακόμα και αν αποδεδειγμένα ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο του 2017 η πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής, να δοθεί η δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο κατοικεί στο εξωτερικό, έγινε δεκτή από τον Διοικητική της ΑΑΔΕ, σε συνάντηση που είχε στα γραφεία της Ανεξάρτητης Αρχής με το Συνήγορο του Πολίτη. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δοθεί οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. ώστε να εναρμονίσουν την πρακτική τους με τα παραπάνω, κάτι που έγινε με την ΠΟΛ.1201/2017.

Πληροφορίες: 213 1306 712, 213 1306 670, [email protected]

1Βλ Ειδική Έκθεση http://www.synigoros.gr/resources/docs/eidikh-ek8esh.pdf
2Βλ. Έγγραφο της Συνηγόρου του Πολίτη προς τον Υπουργό Οικονομικών
https://www.synigoros.gr/resources/20111228-epistolh-forologikh-isothta-fylwn.pdf
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο