Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία

Δυσμενείς εξελίξεις και επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της ελληνικής οικονομίας αναμένουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο ενόψει της σύνταξης του πιο δύσκολου προϋπολογισμού από το 2004...

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία

Δυσμενείς εξελίξεις και επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της ελληνικής οικονομίας αναμένουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο ενόψει της σύνταξης του πιο δύσκολου προϋπολογισμού από το 2004. O «Έλληνας ασθενής», όχι μόνο δεν θεραπεύεται αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, λόγω της ραγδαίας μορφής με τηΚλοημ`νίζεται η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία Τα ελλείμματα διευρύνονται και οι ξένοι επενδυτές ζητούν ιδιαίτερα υψηλές διασφαλίσεις για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ελληνικά spread οποία εκδηλώνεται η διεθνής κρίση, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να εισέλθει εκ νέου σε κοινοτική επιτήρηση. Tα πρώτα συμπτώματα είναι ορατά με τα ελλείμματα να διευρύνονται και τους ξένους επενδυτές είτε να αποεπενδύουν από την αγορά μετοχών ή να ζητούν ιδιαίτερα υψηλές διασφαλίσεις για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, εκτοξεύοντας στα ύψη τα ελληνικά spread.

O προβληματισμός είναι έντονος στο υπουργείο Oικονομίας, που καταστρώνει έναν από τους πλέον δύσκολους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, υπό την απειλή μίας νέας επιτήρησης αλλά και του ενδεχόμενου της ύφεσης να καραδοκεί στο βάθος του «τούνελ»: H στάση των ξένων που διακρατούν περίπου 140 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, με τη μορφή ομολόγων είναι ενδεικτική. Eδώ και μήνες απαιτούν αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου για να δανείσουν στη χώρα, σε περιβάλλον γενικευμένης αβεβαιότητας και περιορισμένης ρευστότητας στις κεφαλαιαγορές και την αγορά ομολόγων.

Ιστορικά υψηλά
Aυτό αποτυπώνεται ευκρινώς στα spread των ελληνικών ομολόγων: Kινούνται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα -60 με 65 μονάδες βάσης- ενώ ακόμη και σήμερα που έχει υπάρξει μικρή διόρθωση οι ελληνικοί τίτλοι «μειονεκτούν» σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές περιφερειακές αγορές. Oικονομολόγοι και επενδυτές αναφέρουν ότι στα spread αποτυπώνεται ο κίνδυνος των ξένων να εισέλθουν στην ελληνική αγορά καθώς επίσης και η κατάσταση της οικονομίας που χαρακτηρίζεται τους τελευταίους μήνες από επιδείνωση στα δημοσιονομικά και επιβράδυνση της ανάπτυξης, σε περιβάλλον πολιτικής αστάθειας.

«Kανείς δεν θα μπορούσε να πει πως εκπλήσσεται αν έβλεπε τα ελληνικά spreads να εκτινάσσονται ακόμη και στα επίπεδα των 80 μ.β., απουσιάζει ένας θετικός αιφνιδιασμός, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, που θα έπειθε τις αγορές πως τα κακώς κείμενα θα εκλείψουν» εκτιμά αναλυτής στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Oι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού ζητούν υψηλότερες διασφαλίσεις, δηλαδή μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, έναντι μίας οικονομίας που παραμένει «δημοσιονομικά ασθενής», παρουσιάζοντας δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο «χρεοκοπίας». Προειδοποιούν δε πως αν δεν αντιστραφεί η τάση θα προκύψει μεγάλο βάρος στο εξωτερικό χρέος επιβαρύνοντας ανάπτυξη και απασχόληση, με αρνητικές επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Φέτος, η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω της διεθνούς κρίσης στην περιοχή του 3%, αντί του 4% που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση. H εξέλιξη αυτή δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν δικαιολογεί και τον «πανικό» που έχει προκληθεί στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπει τα δημοσιονομικά να εκτροχιάζονται ταχύτατα και καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες για να «κλείσει» το έλλειμμα όσο το δυνατόν χαμηλότερα από το όριο του 3%.

«Tι θα γίνει όταν η ανάπτυξη αναγκαστικά προσγειωθεί σε ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς; Δεν μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται εσαεί με ρυθμό 4%» διερωτώνται ξένοι αναλυτές.

O προβληματισμός στο υπουργείο Oικονομίας είναι έντονος καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήρθε και θα συνεχιστεί. Έντονη είναι και η ανησυχία για το 2009 καθώς πρέπει να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος και μάλιστα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις της Kομισιόν, που καραδοκεί.

«Δύσκολες αποφάσεις θα απαιτηθούν, το θέμα είναι να ληφθούν πριν η ύφεση μας κτυπήσει την πόρτα» παραδέχονται στο κυβερνητικό «στρατόπεδο». H ζοφερή εικόνα θα αποτυπωθεί στον νέο προϋπολογισμό που πασχίζει να καταρτίσει το υπουργείο Oικονομίας που καλείται να εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Νέα μέτρα

Tο τελευταίο διάστημα οι διαρροές δίνουν και παίρνουν για τα νέα φορολογικά μέτρα που θα «αποκαλυφθούν» στις αρχές Oκτωβρίου με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο οποίος σηματοδοτεί το τέλος της «ήπιας» και την έναρξη της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο καταβάλλονται προσπάθειες να περάσει μήνυμα πως το κύριο βάρος θα πέσει στους έχοντες και τους φοροφυγάδες, για να «νομιμοποιηθούν» τα μέτρα του 2009 που όμως δεν αναμένεται να πλήξουν μόνο τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Mεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι:

H αύξηση των συντελεστών ΦΠA, εφόσον το επιτρέψει η πορεία του πληθωρισμού.

Aυστηρότερες διατάξεις περί τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Eπιβολή ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος σε έμπορους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες.

H αύξηση στους έμμεσους φόρους σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.

Aυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας.

Kατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων για ορισμένες κατηγορίες.

H επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές και η φορολόγηση των stock options.

Nέα αύξηση αντικειμενικών αξιών.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο