Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νεφελώδες το τοπίο της τιμολόγησης του ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά

9 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια όσον αφορά την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της πρόθεσής του να μειώσει δραστικά την τιμή που έχει προσδιοριστεί προ διετίας με νόμο, αίροντας παράλληλα το πλαφόν που είχε τεθεί όσον αφορά την ισχύ που επιτρέπεται να εγκατασταθεί ανά περιφέρεια, φαίνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης αναθεωρεί εκ νέου τη στάση του.
Νεφελώδες το τοπίο της τιμολόγησης του ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά              

Ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια όσον αφορά την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της πρόθεσής του να μειώσει δραστικά την τιμή που έχει προσδιοριστεί προ διετίας με νόμο, αίροντας παράλληλα το πλαφόν που είχε τεθεί όσον αφορά την ισχύ που επιτρέπεται να εγκατασταθεί ανά περιφέρεια, φαίνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης αναθεωρεί εκ νέου τη στάση του.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επισήμως ότι προωθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή μέσω της οποίας θα μειωθεί σταδιακά, η τιμή αγοράς από το σύστημα, της ηλιακής ενέργειας. Παρά δε το γεγονός ότι συνεργάτες του υπουργού υποστήριζαν ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην ΚΕΝΕ (νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής η οποία κάνει τυπικό έλεγχο των νομοσχεδίων), ο πίνακας των νέων τιμολογίων δεν ανακοινώθηκε επισήμως και οι πληροφορίες μιλούσαν για μείωση της τιμής κατά 1% ή 1,5% έως το 2013 χωρίς να διευκρινιστεί ποια είναι η πραγματική πρόθεση του κ. Φώλια. Η αντίδραση από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών ήταν άμεση και έντονη.

Ακολούθησε η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του Συνδέσμου με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΝ Kωστή Μουσουρούλη, ο οποίος όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος δεσμεύτηκε να προβεί σε αλλαγές κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας. Σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο, καθώς το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις προθέσεις του επισήμως οι αλλαγές αφορούν τα εξής σημεία:

– Οι όποιες μειώσεις στην τιμολόγηση της παραγόμενης κιλοβατώρας να ισχύσουν από το 2010 και όχι το 2009 όπως προβλεπόταν αρχικά.

– Οι μειώσεις να είναι 1% μηνιαίως την περίοδο 2010-13 και 0,5% μηνιαίως το 2014 και όχι 1,5% όπως προβλεπόταν αρχικά.

– Η τροπολογία να αναφέρει ρητά ότι η εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα γίνει χωρίς επιμερισμό της αιτούμενης ισχύος.

Η τροπολογία σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο θα συζητηθεί αμέσως μετά το άνοιγμα του Κοινοβουλίου στα τέλη Αυγούστου.

 Πηγή: Express.gr 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης