Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υποχρεωτικός από 3/1/2018 ο αναγνωριστικός κωδικός νομικής οντότητας Legal Entity Identifier για συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά μέσα20 Δεκεμβρίου 2017

Έκδοση αναγνωριστικών κωδικών νομικής οντότητας (LEI)

Στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Οδηγίας 2014/65/ΕΕ «για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της Οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της Οδηγίας 2011/61/ΕΕ» (MiFID II) και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 600/2014 «για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012» (MiFIR), τα νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να διενεργήσουν συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά μέσα, μετά την 3η Ιανουαρίου 2018, υποχρεούνται να αποκτήσουν τον αναγνωριστικό κωδικό νομικής οντότητας Legal Entity Identifier – “LEI”.

Ο LEI είναι ένας 20ψήφιος αλφαριθμητικός κωδικός αναγνώρισης, που εκδίδεται άπαξ με  δυνατότητα ανανέωσης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17442. Ο εν λόγω κωδικός  επιτρέπει τη σαφή και μοναδική ταυτοποίηση νομικών προσώπων τα οποία συμμετέχουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνδέεται με ένα σύνολο βασικών πληροφοριών της νομικής οντότητας, μεταξύ άλλων, την επωνυμία και τη διεύθυνση-έδρα της.


www.hba.gr

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΩΔΙΚΟ LEI


Τα νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να εκτελούν συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά μέσα μετά την 3/1/2018, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την απόκτηση κωδικού LEI και, ακολούθως, τη γνωστοποίησή του πριν τη διαβίβαση οποιασδήποτε εντολής τους, στο πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται. Σημειώνεται ότι LEI απαιτείται και από τις προσωπικές επιχειρήσεις, δηλαδή από O.E., E.E. και Ι.Κ.Ε.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ LEI

Η έκδοση του κωδικού LEI πραγματοποιείται μέσω ειδικά εξουσιοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων, των επονομαζόμενων Local Operating Units (LOUs). Κάθε νομική οντότητα μπορεί να υποβάλει αίτηση έκδοσης LEI στον  πιστοποιημένο φορέα  (LOU) της επιλογής της. Ο αναλυτικός κατάλογος των πιστοποιημένων φορέων μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα του GLEIF, ήτοι του διεθνούς οργανισμού που παρακολουθεί την έκδοση των εν λόγω κωδικών: https://www.gleif.org/en/about-lei/how-to-get-an-lei-find-lei-issuing-organizations.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του κωδικού LEI μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες της LEI ROC  που αποτελεί τον οργανισμό που συντονίζει και εποπτεύει την έκδοση των κωδικών LEI και του GLEIF

Στην Ελλάδα, ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσω της υπηρεσίας AξΙΑlei, παρέχει στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα τη δυνατότητα να αποκτήσουν και να ανανεώνουν ετησίως τον κωδικό LEI. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά καθώς και τα έξοδα έκδοσης και ετήσιας ανανέωσης του κωδικού,  μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.helex.gr/el/axialei.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο