Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογικά μέτρα και παροχές σε χαμηλόμισθους εν όψει ΔΕΘ

7 Αύγουστου 2008 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την φορολόγηση των μερισμάτων, των υπεραξιών από μετοχές και άλλων εισοδημάτων από κεφάλαιο, αλλά δεν θα θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας, εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Φορολογικά μέτρα και παροχές σε χαμηλόμισθους εν όψει ΔΕΘ


Μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων, που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την φορολόγηση των μερισμάτων, των υπεραξιών από μετοχές και άλλων εισοδημάτων από κεφάλαιο, αλλά δεν θα θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας, εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να φορολογηθούν καλύτερα εισοδήματα, τα οποία σήμερα σε μεγάλο βαθμό δεν φορολογούνται καθόλου. Οχι εισοδήματα από μισθωτή εργασία, αλλά εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν ή εισοδήματα από κεφάλαιο. Και θα πρέπει να επανεξετασθούν και κάποιοι ειδικοί τρόποι φορολόγησης, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογούνται. Η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί και αυτή είναι μια σημαντική προτεραιότητα για το μέλλον», λένε στο υπουργείο Οικονομίας, περιγράφοντας τις κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική του επόμενου χρόνου που αποφάσισαν χθες οι κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης.

Τι προβλέπεται

Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει μαζί με τον νέο προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομίας είναι:

1. Η φορολόγηση των εισοδημάτων από μερίσματα, που σήμερα φορολογούνται στην πηγή με συντελεστή 25%.

2. Η φορολόγηση των υπεραξιών από βραχυχρόνιες αγοραπωλησίες μετοχών.

3. Η φορολόγηση των stock options και των bonus που λαμβάνουν τα στελέχη των επιχειρήσεων και τα οποία σήμερα είναι αφορολόγητα.

4. Η επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος με το οποίο φορολογούνται διάφορα επιδόματα και αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, οι αμοιβές των αθλητών, οι εφημερίες των γιατρών, το πτητικό επίδομα των πιλότων της πολιτικής αεροπορίας κ.ά.

5. Η ένταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ», τονίζουν στο υπουργείο Οικονομίας καθώς τα έσοδα από την άμεση φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τα μισά από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ενώ το σύνολο των άμεσων και των έμμεσων φόρων και των κοινωνικών εισφορών υπολείπονται 8,5 μονάδες του ΑΕΠ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, έχει προταθεί ακόμη και η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό ελάχιστου εισοδήματος και φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Δαπάνες

Από την πορεία των εσόδων και τις συνολικότερες εξελίξεις στην οικονομία θα εξαρτηθεί επίσης η λήψη κι άλλων μέτρων, όπως είναι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ σε συνδυασμό με μείωση του χαμηλότερου.

Στο σκέλος των δαπανών η κατεύθυνση είναι η συγκράτηση, ιδιαίτερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη Αυγούστου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζονται κανόνες για τον έλεγχο των δαπανών και τη διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης των Οργανισμών του Δημοσίου (νοσοκομεία, ασφαλιστικά Ταμεία και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και ενσωματώνονται οι Ειδικοί Λογαριασμοί στον Προϋπολογισμό.

Στη ΔΕΘ αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Τα μέτρα αυτά, μεταξύ των οποίων και η καταβολή επιδόματος θέρμανσης θα χρηματοδοτηθούν από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

Στο 3,2% - 3,3% επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο του 2008 από 3,6% στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας στον πρωθυπουργό. Το βασικό συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων είναι ότι «η ελληνική οικονομία, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και τη δυναμική που έχει αναπτύξει, παρουσιάζει σήμερα μεγαλύτερες αντιστάσεις από τις οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Δεδομένης της συγκυρίας και παρά την επιβράδυνση που σημειώνει, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να θεωρείται ικανοποιητικός».

Επισης, η ανεργία εξακολουθεί να υποχωρεί και διαμορφώθηκε στο 7,7% τον Απρίλιο, από 11,3% τον Μάρτιο του 2004.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

1. Η φορολόγηση των εισοδημάτων από μερίσματα, που σήμερα φορολογούνται στην πηγή με συντελεστή 25%.

2. Η φορολόγηση των υπεραξιών από βραχυχρόνιες αγοραπωλησίες μετοχών.

3. Η φορολόγηση των stock options και των bonus που λαμβάνουν τα στελέχη των επιχειρήσεων και τα οποία σήμερα είναι αφορολόγητα.

4. Η επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος με το οποίο φορολογούνται διάφορα επιδόματα και αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, οι εφημερίες των γιατρών, κ.ά.

5. Η ένταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης