Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ηλεκτρονικά η ενημέρωση του φορολογικού μητρώου

Τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να δώσει μέσα στο 2009 το υπό δημιουργία «ηλεκτρονικό μητρώο» της εφορίας. Από το επόμενο έτος, οι όποιες δηλώσεις μεταβολών του μητρώου τους θα μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω του διαδικτύου. Σημειώνεται ότι σήμερα για να δηλωθούν οι όποιες μεταβολές επέρχονται στη διεύθυνση κατοικίας

Ηλεκτρονικά η ενημέρωση του φορολογικού μητρώου              

Τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να δώσει μέσα στο 2009 το υπό δημιουργία «ηλεκτρονικό μητρώο» της εφορίας. Από το επόμενο έτος, οι όποιες δηλώσεις μεταβολών του μητρώου τους θα μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω του διαδικτύου. Σημειώνεται ότι σήμερα για να δηλωθούν οι όποιες μεταβολές επέρχονται στη διεύθυνση κατοικίας, στην οικογενειακή κατάσταση κ.λπ., απαιτείται η επίσκεψη του ενδιαφερομένου στην αρμόδια εφορία.

Ειδικότερα, το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει ότι εντός του 2009 θα δημιουργηθεί η ηλεκτρονική υπηρεσία «e-μητρώο». Πρακτικά, αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε φορολογούμενο να δηλώσει μέσω του διαδικτύου μεταβολές στοιχείων του που αφορούν: Αλλαγές στη διεύθυνση κατοικίας του, αλλαγή της οικογενειακής του κατάστασης, αλλαγή της επαγγελματικής έδρας, γνωστοποίηση της αλλαγής καταστατικού, κ.α.

Σε επόμενη φάση, το ηλεκτρονικό μητρώο της εφορίας θα μπορεί να υποστηρίξει και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ίδρυση ατομικής επιχείρησης και έναρξης εργασιών από ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδικότερα δε με τα στοιχεία που απαιτούνται, όπως π.χ. ποια είναι η έδρα της επιχείρησης, στοιχεία τίτλων ιδιοκτησίας και μισθωτήριου συμβολαίου, υπεύθυνη δήλωση για δήλωση οικίας ως επαγγελματικής εγκατάστασης κ.λπ.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο φορολογούμενος πρέπει να προσφύγει στο Μητρώο της εφορίας και για ένα πλήθος ακόμη υποχρεώσεων, όπως είναι η βεβαίωση εγγραφής σε ταμείο κύριας ασφάλισης, η βεβαίωση εγγραφής σε επιμελητήριο αλλά και η συμπλήρωση σειράς εντύπων, όπως:

– Αν δεν υπάρχει αριθμός φορολογικού μητρώου από προηγούμενο επάγγελμα, απαιτείται η συμπλήρωση της δήλωσης απόδοσης ΑΦΜ.

– Για ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα, συμπληρώνεται «δήλωση εγκατάστασης εσωτερικού», ενώ διαφορετικό έντυπο προβλέπεται για τις εγκαταστάσεις εκτός Ελλάδας.

– Στοιχεία συζύγου.

– Δήλωση για εξαγωγές σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καθώς όλες οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο γραφείο μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών εντός του οποίου η εφορία υποχρεούται, πριν χορηγήσει βεβαίωση έναρξης εργασιών, να ελέγξει τα στοιχεία ταυτότητας (γίνονται διασταυρώσεις και με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών) και την ύπαρξη του επαγγελματικού χώρου.

Προκειμένου δε για ίδρυση προσωπικής εταιρίας (ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης) η εφορία ζητεί αποδεικτικό για την επαγγελματική εγκατάσταση, βεβαίωση εγγραφής των μελών της εταιρίας σε ασφαλιστικό φορέα κ.α.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο