Το σχόλιο της Δευτέρας - Ο Άγιος Βασίλης, η λοταρία και τα Χριστούγεννα με Ε3

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

18 Δεκέμβριος 2017
Taxheaven.gr

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.

Λογιστής - Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Μια από τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου αφήσαμε πίσω μας, στη θεματολογία της οποίας κεντρικό ρόλο είχε (για μια ακόμη φορά) το κοινωνικό μέρισμα. Η πλατφόρμα έκλεισε, αλλά άνοιξε εκ νέου για να κλείσει και πάλι την 26η Δεκεμβρίου. Δείτε εδώ για ποιες περιπτώσεις άνοιξε έως την ημερομηνία αυτή και  εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο παράτασης του Κοινωνικού Μερίσματος.
Για να δοθεί το μέρισμα στις ειδικές αυτές περιπτώσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, ήταν απαραίτητη  η διόρθωση της βασικής εγκυκλίου, η οποία δημοσιεύθηκε και αυτή την περασμένη εβδομάδα. [Δείτε εδώ αναλυτικά τις άλλαξε στην βασική εγκύκλιο].


Η 26η Δεκεμβρίου όμως δεν είναι μόνο η ημέρα που θα κλείσει για τελευταία φορά η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι και η ημέρα που θα αποτελέσει την υποχρεωτική αργία σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εργασίας [Δείτε εδώ την ανακοίνωση].

Πριν όμως τελειώσει οριστικά το θέμα του κοινωνικού μερίσματος, ανακοινώθηκε ένα ακόμη έκτακτο επίδομα το οποίο θα δοθεί στους νέους ανέργους. Όταν βέβαια λέμε νέους, εννοούμε πολύ νέους (ηλικίας 18 έως 24).
Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος αυτού θα είναι απλούστερη από αυτή του κοινωνικού μερίσματος. Δεν χρειάζεται καμία αίτηση, απλά μια επικαιροποίηση του αριθμού λογαριασμού (iban) σε εφαρμογή του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να δοθεί το επίδομα των 400,00 ευρώ [Δείτε αναλυτικά την διαδικασία εδώ μαζί με το video της υπουργού Εργασίας].

Οι πόλεις βάζουν τα γιορτινά τους, η κυβέρνηση το κουστούμι του Άγιου Βασίλη και κάπως έτσι φαίνεται ότι θα μας αποχαιρετήσει το 2017, μιας και οι υπόλοιπες ημέρες θα κυλήσουν σε ρυθμούς παροχών και Δώρων. Στις παροχές συμβάλει και η ΑΑΔΕ, με την διοργάνωση της δεύτερης και μεγαλύτερης λοταρίας των αποδείξεων, η οποία θα αναδείξει 10.000 τυχερούς.

Τα δώρα όμως δεν εξαντλούνται σε χρηματικές παροχές. Υπάρχουν και δώρα που δίδονται μέσω διατάξεων νόμων.
Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στην βουλή νέο νομοσχέδιο  αλλά και ορισμένες τροπολογίες για διάφορα θέματα που μας αφορούν, αλλά και για θέματα που αφορούν άλλους...

Στο νομοσχέδιο που αφορά τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων, οι διατάξεις που έχουν ενδιαφέρον είναι :

Εξίσου σημαντικές ήταν και οι τροπολογίες όμως που κατατέθηκαν (σε άλλο νομοσχέδιο).

■  Η πρώτη αφορά την νέα διαδικασία υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Όπως σχετικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση : "Σκοπός της τροποποίησης είναι η καθιέρωση μίας διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών ζωνών περισσότερο αμερόληπτης και αντικειμενικής από την ισχύουσα, με στόχο την βέλτιστη προάσπιση των δημοσιονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της χώρας.
Ενόψει του γεγονότος ότι η αγορά ακινήτων έχει απολέσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμικότητα της λόγω της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, κρίνεται απολύτως απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός της αξίας της ακίνητης περιουσίας με τρόπο αντικειμενικό και ορθολογικό και με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων." [Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ]

■  Η δεύτερη αφορά στη μετάθεση για ένα μήνα ακόμη (έως 31.1.2018)  της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

■  Η τρίτη και πιο σημαντική απ΄όλες αφορά την τροποποίηση μεταβατικών διατάξεων του Κ.Φ.Δ., σχετικά με τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε υποθέσεις ελέγχου αλλά και σε εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις για περιόδους προ της 31ης Δεκεμβρίου 2013.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, στις εκπρόθεσμες και ανακριβώς υποβληθείσες ή μη υποβληθείσες δηλώσεις (χρεωστικές)  που αφορούν χρήσεις πριν τον Κ.Φ.Δ., θα επιβάλλεται η ευνοϊκότερη  κύρωση μεταξύ των αντίστοιχων κυρώσεων του Κ.Φ.Δ. και των πρόσθετων φόρων του άρθρου 1 του ν. 2523/1997, κατά περίπτωση.

Ευνόητο είναι ότι  διατάξεις αυτές αφορούν μόνον την επιβολή πρόσθετων φόρων σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2523/1997 και συνεπώς δεν θίγεται η επιβολή των προστίμων του άρθρου 7 του ν. 4337/2015 που επιβάλλονται για παραβάσεις του ΚΒΣ (π.δ. 186/1992, Α' 84), του Κ.Φ.Α.Σ. (ν. 4093/2012, Α'222) και του άρθρου 55 παρ. 1 του Κ.Φ.Δ (ν. 4174/2013 Α' 170). [Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ]



Για την επιβολή όμως προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων, απαραίτητη είναι η έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου όπως είναι ευρέως γνωστό. Η ΑΑΔΕ δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα δυο αποφάσεις (ΠΟΛ.1197/2017 και ΠΟΛ.1198/2017) με τις οποίες κοινοποιούνται τα έντυπα οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και πράξης προστίμου για φυσικά πρόσωπα και για νομικά πρόσωπα - νομικές οντότητες, που αφορούν φορολογικά έτη 2014 και επόμενα.

Επιπλέον για να επιβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο η προσαύξηση από τις ελεγκτικές αρχές, θα πρέπει ο έλεγχος να γίνει εντός των χρονικών ορίων της παραγραφής. Ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί διαχρονικά ίσως περισσότερο από κάθε άλλο φορολογικό θέμα. Ο κόμβος για μια ακόμη φορά μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΑΑΔΕ σχετικά με τα συμπληρωματικά στοιχεία και την παραγραφή της φοροδιαφυγής (βλ.ΠΟΛ.1192/2017 και ΠΟΛ.1191/2017), προσπάθησε να ρίξει φως στα ευαίσθητα αυτά θέματα με μια ακόμη εκπομπή  «Επί της ουσίας» . [Δείτε μαγνητοσκοπημένη την εκπομπή εδώ]


Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε επίσης μια αρκετά σημαντική εγκύκλιος, η οποία αφορά στην αλλαγή της διαδικασίας μεταβολής της φορολογικής κατοικίας. Με την εγκύκλιο αυτή (ΠΟΛ.1201/2017) φαίνεται να αίρονται ορισμένα εμπόδια για την μεταφορά της φορολογικής κατοικίας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ένας εκ των δύο συζύγων έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό, ζει, εργάζεται εκεί και ουσιαστικά έχει οργανώσει την ζωή του στην αλλοδαπή με τρόπο μόνιμο ή διαρκή. Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση η εγκύκλιος καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει αθροιστικά να προσκομίσει ένας εκ των δύο συζύγων, προκειμένου να μεταφέρει την δική του φορολογική κατοικία εκτός Ελλάδος.   [Δείτε εδώ την σχετικά  εγκύκλιο] [Περισσότερα δείτε και στο briefing της 13ης Δεκεμβρίου 2017]


Χθες θεωρητικά ήταν και η τελευταία ημέρα της διαβούλευσης σχετικά με το Ε3. Ελπίζω να στείλατε τις προτάσεις σας (όσοι είχατε). Ο κόμβος έκανε μια πρώτη ανάλυση (δείτε εδώ σχετικά), και έστειλε τις προτάσεις του μέσω των συνεργατών του (το νέο έντυπο Ε3 και ο «Πίνακας Ε» (πρώην «Κ») - Μια πρόταση), αλλά και απευθείας στους υπευθύνους. Προτάσεις έστειλαν κι άλλοι φορείς, όπως η ΠΟΦΕΕ, αλλά και η Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε. (Δείτε εδώ σχετικά).

Κλείνω την μικρή αυτή εισαγωγή με την νέα απόφαση του Υπ.Οικονομικών με την οποία προστέθηκαν αρκετοί ακόμη Κ.Α.Δ. στην υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα. (Δείτε την απόφαση εδώ). Τα νέα επαγγέλματα που προβλέπει η απόφαση, θα πρέπει μέσα σε 3 μήνες να έχουν εγκαταστήσει μηχανήματα POS, ήτοι μέχρι τις 11-3-2018.

Να μην ξεχάσω τέλος ότι την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκαν και τα ειδοποιητήρια  πληρωμής εισφορών ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου. Όποιος είδε συμψηφισμό ή υπολογισμό εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 να μου το πει και εμένα.
Εκεί στον ΕΦΚΑ μη βιάζεστε και πολύ, με το πάσο σας, μιλάμε για τα λεφτά μας, δεν είναι δα και κάτι σημαντικό.....


 

 

 

Μικρά Κατάστιχα - Η ιστορία της Λογιστικής και της φορολογίας.

  Τα πρώτα «τέλη κυκλοφορίας» αυτοκινήτων (ν.2332/1920) [Μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία].



 

Επισημάνσεις εβδομάδος

Την εβδομάδα αυτή δεν είχαμε κάποια σημαντική επισήμανση, ωστόσο σας θυμίζω μερικές σημαντικές που μπορεί να έχουν διαφύγει της προσοχής σας :  

Τα λογιστικά και τα τεκμαρτά κέρδη των οικοδομικών επιχειρήσεων και η φορολόγησή τους

Οδηγός βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb

Η αποδοχή της κληρονομιάς με το «ευεργέτημα της απογραφής» (ή: «επ' ωφελεία απογραφής»)

Επισημάνσεις: Πότε θα χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων από 1.1.2018. Παραδείγματα

Φορολογικές και εργατικές υποχρεώσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2017


⥢⥤

Briefing εβδομάδος


Το briefing της ημέρας - Μεταβολή της φορολογικής κατοικίας, οδηγός βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb κ.ά. (13.12.2017)

Το briefing της ημέρας - Νέοι ΚΑΔ για POS, το νέο Ε3, υποχρεώσεις μέχρι τέλος του έτους κ.ά. (11.12.2017)

 

 

⥢⥤

 


⥢⥤

 

Διάλειμμα χωρίς διαφημίσεις

θα μείνετε με ανοικτό το στόμα...

 


Τώρα βέβαια θα το κλείσετε...

Φορολογικές και άλλες αποφάσεις

  Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. απαντήσεων σε συχνά ερωτήματα αναφορικά με την υποβολή Εκθέσεων ανά Χώρα (Country by Country reporting)

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής Εκθέσεων ανά Χώρα, η ΑΑΔΕ συνέταξε το συνημμένο κείμενο, υπό μορφή απαντήσεων σε συχνά ερωτήματα (FAQs), το οποίο απευθύνεται προς τις επιχειρήσεις

Η απόφαση : Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΛ Δ 1186305 ΕΞ 2017
Δείτε επίσης και :  Υποβολή και ανταλλαγή των εκθέσεων ανά χώρα (CbC Reporting) - Όλη η διαδικασία εφαρμογής
Καθώς και : Σε λειτουργία η εφαρμογή υποβολής Εκθέσεων ανά Χώρα (CbC/DAC4 Reporting) από τους υπόχρεους Ομίλους Πολυεθνικών Εταιρειών

 

 

 Τύπος Οριστικής Πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος και πράξης επιβολής προστίμου (για νομικά πρόσωπα νομικές οντότητες καθώς και φυσικά πρόσωπα ) που αφορούν φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2014 και μετά

Οι αποφάσεις : ΠΟΛ.1198/2017 και ΠΟΛ.1197/2017

 Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τις σεισμόπληκτες περιοχές

Μετά το σχετικό δελτίο τύπου από το Υπ.Οικονομικών «Η ΑΑΔΕ πρέπει να διευθετήσει το θέμα του ΕΝΦΙΑ της Λέσβου και της Κω», τα αντανακλαστικά της ΑΑΔΕ ήταν αστραπιαία.

Η απόφαση : ΠΟΛ.1200/2017


 Διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4172/2013 και του ν. 4174/2013

Η απόφαση αυτή όπως΄αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του σχολίου αφορά επικαιροποίηση της διαδικασίας μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, όπως αυτή καθορίσθηκε με την ΠΟΛ.1058/18.3.2015 .

Η απόφαση : ΠΟΛ.1201/2017


 Διευκρινίσεις σχετικά με την παρακράτηση φόρου σε καθαρίστρια με πάγιο κατ' αποκοπή χορήγημα

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΔΕΑΦ 1182818 ΕΞ2017 και δεδομένου ότι στην περίπτωση καθαρίστριας που δεν διαθέτει οργανική θέση προσωπικού καθαρίστριας σε δημόσιες υπηρεσίες και αμείβεται με πάγιο κατ΄ αποκοπή χορήγημα, υφίσταται έγγραφη συμφωνία μεταξύ της ίδιας και της υπηρεσίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης του χρηματικού εντάλματος πληρωμής, δημιουργείται σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι αμοιβές από τις εν λόγω υπηρεσίες καθαριότητας λογίζονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες

Η απόφαση
:
Αριθμ. πρωτ.: ΔΕΑΦ 1182818 ΕΞ 2017

 Νέες αντικειμενικές αξίες στη Φιλοθέη και σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού

Οι αποφάσεις : ΠΟΛ.1181/2017 και  ΠΟΛ.1180/2017
 


 Η διαδικασία είσπραξης με τη μορφή δόσεων, των υπολειπόμενων οφειλών από clawback και rebate, των παροχών προς τον ΕΟΠΥΥ

Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία είσπραξης των οφειλόμενων ποσών rebate- claw back για όλες τις κατηγορίες παροχών, μετά τη διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ετών 2012-2015, με αντίστοιχα ανείσπρακτα υπόλοιπα rebate-clawback ετών 2013-2015

Η απόφαση : Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 88548/2017


 Δεν υπόκεινται σε διατίμηση οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας και η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας όταν πωλούνται από εμπόρους

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι κάρτες κινητής τηλεφωνίας καθώς και η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με οποιαδήποτε μορφή, δεν υπόκεινται σε διατίμηση, και ως εκ τούτου το τίμημα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς σύμφωνα με τις κείμενες εμπορικές και φορολογικές διατάξεις.

Η απόφαση : Αριθμ. πρωτ.: 873/2017 Πώληση καρτών κινητής τηλεφωνίας από περίπτερα

 Δήμος Ψυχικού: Αντιμετώπιση υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου για τα ακίνητα μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Με την απόφαση αυτή γνωστοποιούνται λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου για ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο Ψυχικού. Επίσης γνωστοποιείται ο πίνακας με τις τιμές που ισχύουν ανά φορολογία από το 2010 έως το 2017. Οι τιμές αφορούν όλες τις φορολογίες (ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ, Φόρους κληρονομιάς, ΕΦΑ, ΕΤΗΔΕ, ΕΤΑΚ)

Η απόφαση : ΠΟΛ.1199/2017
 


 Τροποποίηση της απόφασης της ΑΑΔΕ για την προτεραιοποίηση των ελέγχων

Μετά την έκδοση της ΠΟΛ.1192/2017 τροποποιείτε η απόφαση της ΑΑΔΕ σχετικά με την προτεριοποίηση των ελέγχων και διαγράφεται η περίπτωση : (γ) για ελεγχόμενες χρήσεις 2008 και μετά, με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθ. 36 του ν.4174/2013 σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθ. 72 του ίδιου νόμου (σε περίπτωση φοροδιαφυγής),

Η απόφαση : Αριθ. ΔΕΛ Β 1181829 ΕΞ 2017


 Τροποποίηση της απόφασης της ΑΑΔΕ για την προτεραιοποίηση των ελέγχων από την Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

Μετά την έκδοση της ΠΟΛ.1192/2017 τροποποιείται η απόφαση της ΑΑΔΕ  σχετικά με την προτεριοποίηση των ελέγχων της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και διαγράφεται η περίπτωση : (γ) για ελεγχόμενες χρήσεις 2008 και μετά, με βάση τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθ. 36 του ν. 4174/2013 (σε περίπτωση φοροδιαφυγής κατά τον ΚΦΔ),

Η απόφαση : Αριθμ. ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 158908 ΕΞ 2017


 8.570 υποθέσεις μεταφέρονται στην ΑΑΔΕ από το ΣΔΟΕ

Η απόφαση : Αριθμ. ΣΔΟΕ Δ.ΣΤΡ. ΣΧΕΔ. 00632 ΕΞ 2017

 Πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης των ορκωτών ελεγκτών λογιστών (άρθρο 12 του ν. 4449/2017)

Η απόφαση : Κανονιστική Πράξη ΕΛΤΕ αριθμ. 005/2017
 

 Τροποποίηση της απόφασης σχετικά με τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών−εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων.

Η απόφασηΑριθ. πρωτ.: ΔΕφΚΦ Α 1177187 ΕΞ 2017

 

⥢⥤

 

Εργατικά Ασφαλιστικά

Χριστούγεννα

 

⥢⥤

 

Αρθρογραφία κόμβου


Εργασία την Κυριακή 17/12/2017 και 24/12/2017

Φάκελος Ενδοομιλικών Συναλλαγών: Κριτήριο Συγκρισιμότητας και Ενδοομιλική Τιμολόγηση

Πως αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα από το Δημόσιο τα αιτήματα για εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ποιες αγροτικές ενισχύσεις παίζουν ρόλο στην υποχρέωση των αγροτών σε τήρηση βιβλίων από 1/1/2018

Δήλη ημέρα για την καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Κυρώσεις σε περίπτωση μη καταβολής

 

⥢⥤

 

Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις 

■  Διαβούλευση στην Βρετανία για την παρακράτηση φόρου κατά την πληρωμή δικαιωμάτων σε ξένες πολυεθνικές εταιρείες

■  Το δικαστήριο της ΕΕ απορρίπτει την αίτηση των ΗΠΑ να παρέμβουν στην υπόθεση κρατικής ενίσχυσης της Apple

■  Αλλάζει το φορολογικό σύστημα των Η.Π.Α.

■  Φιλανδία - Αναστολή καταβολής ΦΠΑ στις εισαγωγές από το 2018

 

 

⥢⥤

Υποχρεώσεις Εβδομάδος

 

Επίλογος

Το σχόλιο αυτό είναι και το τελευταίο του χρόνου. Εύχομαι να περάσουμε όμορφα τις γιορτές αυτές, να χαλαρώσουμε, να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων και να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα τα οποία ίσως να έχουμε παραμελήσει εξαιτίας του επαγγέλματός που έχουμε επιλέξει.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.


 


Μπορεί να είναι διαφήμιση, αλλά είναι πολύ καλή, και βέβαια είναι στο πνεύμα...