Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεύτερη ευκαιρία για άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα

15 Δεκέμβριου 2017 Σχόλια
Δεύτερη ευκαιρία για άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

 

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Με την προϋπόθεση μεταφοράς του αναγκαίου ποσού στο συνιστώμενο Ειδικό Λογαριασμό, εντός του 2017, διατίθεται ποσό δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ, ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα, για τη στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών.

β. Προς τούτο συστήνεται ειδικός λογαριασμός επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος με διαχειριστή τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προκειμένου να μεταφερθεί το ανωτέρω ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντός του 2017.

γ. Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με κ.υ.α., των δικαιούχων, των κριτηρίων, του ύψους και της κατανομής του ποσού του ειδικού βοηθήματος, της διαδικασίας, του χρόνου και του τρόπου καταβολής, του τρόπου ελέγχου των δικαιούχων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτών, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των επιμέρους αρμοδιοτήτων τους καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων -Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και η στήριξη των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής.

Δίνεται ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες της χώρας μας, καθώς με τη διανομή του προβλεπόμενου ειδικού βοηθήματος θα γίνεται άμεση επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να διασφαλίζεται το βασικό αγαθό της ενέργειας.

Ειδικότερα:

Η παράγραφος 1 καθιερώνει το ειδικό βοήθημα ως μορφή εφάπαξ παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

Με την παράγραφο 2 συστήνεται ειδικός Λογαριασμός με διαχειριστή τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Με την παράγραφο 3 προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θα καθορίζονται οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, η κατανομή του ποσού του ειδικού βοηθήματος, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο τρόπος ελέγχου των δικαιούχων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της διάταξης είναι η μεταφορά του ποσού των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που θα συστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ , να πραγματοποιηθεί εντός του έτους 2017.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο ...
Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος


1. Με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθεί η μεταφορά εντός του 2017 στον ειδικό λογαριασμό της παρ. 2 , διατίθεται ποσό δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ ως εφάπαξ ειδικό βοήθημα, για την στήριξη καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα, όπως αυτά θα προσδιοριστούν στην κοινή απόφαση της παρ. 3, οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την αντιμετώπιση των ενεργειακών τους αναγκών.

2. Για τον σκοπό αυτόν, συστήνεται ειδικός λογαριασμός επανασύνδεσης παροχών ηλεκτρικού ρεύματος με διαχειριστή τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), προκειμένου να μεταφερθεί το ως άνω ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό εντός του 2017.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, το ύφος και η κατανομή του ποσού του ειδικού βοηθήματος, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο τρόπος ελέγχου των δικαιούχων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Αθήνα 11.12.2017

Οι Υπουργοί

Οικονομικών
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γεώργιος Σταθάκης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
Γεώργιος Χουλιαράκης



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης