Ειδήσεις Διεθνείς φορολογικές εξελίξεις

Καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή: Οι προτάσεις της εξεταστικής στην Ολομέλεια
Το ΕΚ ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα για τις προτάσεις της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για το σκάνδαλο με τα έγγραφα του Παναμά.

Μετά τις διαρροές των Paradise Papers, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη σύσταση μιας ειδικής διερευνητικής επιτροπής και, τελικά, μιας μόνιμης διαρκούς επιτροπής, για τη διαλεύκανση των παρατυπιών στον τομέα της φορολογίας. Οι τελικές προτάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τη νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων και τη φοροδιαφυγή θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου. Ο στόχος είναι η επιτάχυνση της εφαρμογής των νόμων ενάντια στη νομιμοποίηση εγκληματικών εσόδων
 
Η φοροδιαφυγή απαιτεί μόνιμη διερεύνηση
   
Η ειδική επιτροπή συστάθηκε μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως με τη διαρροή των εγγράφων του Παναμά, με στόχο την αξιολόγηση της διαφάνειας της ΕΕ και των κρατών μελών της σε φορολογικά ζητήματα. Η ολομέλεια συζητά για τα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 10.00(ώρα Ελλάδος), ενώ τίθεται και σε ψηφοφορία η έκθεση της επιτροπής στην οποία παραθέτει προτάσεις για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιτροπή έχει καταλήξει, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ένας από τους εισηγητές της έκθεσης, ο Jeppe Kofod (Δανία, Σοσιαλιστές), λέει ότι «Ορισμένα κράτη μέλη είναι πολύ απρόθυμα και καθυστερούν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την πλειοψηφία των χωρών που θέλουν να έχουν μια διαφορετική ατζέντα».
 
Επίσης, η επιτροπή επιμένει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και ότι τα κ-μ θα πρέπει να ανταλλάσσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορολογούμενους και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των πόρων των φορολογικών αρχών.
 
Το ΕΚ έχει προϊστορία στη διερεύνηση αποκαλύψεων για αμφίβολα φορολογικά καθεστώτα, όπως τα LuxLeaks και θα συνεχίσει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 
Ο Petr Ježek (Τσεχία, Φιλελεύθεροι), ένας από τους εισηγητές της έκθεσης είπε ότι «όταν κοιτάμε όλες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι το σύστημα ή ο μηχανισμός που πραγματοποιείται η φοροδιαφυγή είναι λίγο πολύ ο ίδιος. Επομένως, οι νέες αποκαλύψει που γίνονται φέρνουν στο φως νέα πρόσωπα, ή εταιρείες, ωστόσο οι τεχνικές είναι οι ίδιες».

Το ΕΚ εξετάζει τη δημιουργία εξεταστική επιτροπής για τα Paradise Paper.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο