Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ν. Ηλιόπουλος: Αδήλωτη εργασία στο 10%. Σταδιακή μετατόπιση της παραβατικότητας από αδήλωτη, σε σχετικώς αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασίαΠρόσφατα, στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ασκούσε κριτική στην Κομισιόν για την ελληνική περίπτωση, έγινε αναφορά στην υποτίμηση του αποτελέσματος που είχαν στην αδήλωτη εργασία, οι αλλαγές στα εργασιακά και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Το συχνότερο εύρημα των ελέγχων του Σ.ΕΠ.Ε. είναι η σταδιακή μετατόπιση της παραβατικότητας από αδήλωτη, σε σχετικώς αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή εργαζόμενοι που είναι δηλωμένοι για μερικό ωράριο, στην πραγματικότητα δουλεύουν 8ωρο ή και παραπάνω ή σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, παραβιάζεται το εργατικό δίκαιο έχοντας εργαζόμενους που είναι δηλωμένοι κανονικά με 8ωρο, κάνοντας όμως πάρα πολλές αδήλωτες υπερωρίες.

Η αδήλωτη εργασία κινείται κοντά στο 10%.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφηκαν από το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων που έγινε στην Αττική, που είναι ένα πολύ καλό δείγμα λόγω του όγκου εργασίας και του φαινομένου που συγκεντρώνει, αλλά και τους πρόσφατους πανελλαδικούς ελέγχους τραπεζών.

Δεν υπάρχει εργασιακός χώρος που να μην ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας.

Κάθε εργαζόμενος μπορεί να κάνει ανώνυμη καταγγελία στο 15512, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για το Σώμα Επιθεώρησης.

Το 70% των καταγγελιών για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων του 2016, έφερε ως αποτέλεσμα να το λάβουν οι εργαζόμενοι.

Με προγραμματισμό μέσω του Risk Analysis, ως επιμέρους σημαντικό εργαλείο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε., επιτρέπεται μέσα από μια σειρά παραγόντων, όπως το ιστορικό των επιχειρήσεων, τα στοιχεία που κατατίθενται στο ΕΡΓΑΝΗ κ.λπ. ο εντοπισμός των επιχειρήσεων που με πρώτη προτεραιότητα πρέπει να ελεγχθούν.

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ρ/σ 24/7 ο κος Νάσος Ηλιόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε.


Ακούστε το σχετικό ηχητικό:


Ετικέτες για αναζήτηση Risk Analysis ΕΡΓΑΝΗ risk analysis ΣΕΠΕ αδήλωτη


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο