Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Πιλοτική καταγραφή των αστέγων σε έξι μεγάλους Δήμους


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
       
Δελτίο Τύπου
                                                                                     
Αθήνα, 4-12-2017

Πιλοτική καταγραφή των αστέγων σε έξι μεγάλους Δήμους

Στην πιλοτική απογραφή των αστέγων σε 6 μεγάλους Δήμους της χώρας προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Δημοσίου Τομέα (ΕΠΜΔΤ). Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννίνων και Ν. Ιωνίας

Το έργο περιλαμβάνει απογραφή στο δρόμο και σε δομές καθώς και την ανάπτυξη πληροφοριακών εργαλείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για την καταγραφή και παρακολούθηση των αστέγων και για τη διασύνδεση και το συντονισμό των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες στους αστέγους. Επιστημονικός υπεύθυνος της πιλοτικής απογραφής είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε τα εξής:

«Παρουσιάζουμε το πρόγραμμα δράσης για τους άστεγους. Το πρόβλημα είναι ότι   δεν έχουμε, μέχρι σήμερα, συγκροτημένα στοιχεία για τους άστεγους σε όλη την Ελλάδα, παρά το ότι ο δήμος Αθηναίων ειδικά έχει κάνει κάποιες μελέτες.

Οι άστεγοι είναι η ορατή κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι το γεγονός ότι πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σ’ επισφάλεια στέγης. Πρέπει γι’ αυτό να μην εφησυχάσουμε αλλά να δώσουμε λύσεις.

Η κεντρική ιδέα πίσω από το πρόγραμμα είναι ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με την αστεγία να συνεργαστούν: Οι δήμοι, οι υπάρχουσες δομές αστέγων, οι οργανισμοί που ασχολούνται με το πρόβλημα των αστέγων, η ΗΔΙΚΑ, η ΕΛΣΤΑΤ, το ΕΚΚΑ, το ΕΙΕΑΔ, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη κλπ.  

Η ΗΔΙΚΑ θα μας βοηθήσει με τη συγκρότηση ενός νέου πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα διασυνδέει όλες τις υπάρχουσες δομές, όλους τους δήμους και την κυβέρνηση ώστε να ξέρουμε σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται ο κάθε άστεγος, αν βρίσκεται σε δομή ή όχι.

Επικεφαλής από το Υπουργείο Εργασίας είναι η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας και ειδικότερα το τμήμα Κοινωνικών Πολιτικών Στέγης.

Ταυτόχρονα αυτό το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα θα έχει κι άλλο ένα κομμάτι, την εφαρμογή καταγραφής των αστέγων που θα είναι διαθέσιμη σε κινητές συσκευές -κινητά τηλέφωνα κλπ- και θα χρησιμοποιηθεί για την πιλοτική καταγραφή στις αρχές Μαρτίου.  

Παράλληλα προσπαθούμε ν’ αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των δομών αστέγων. Έχουμε ήδη 20 βελτιωμένες, μέσω ΕΣΠΑ, δομές και θα λειτουργούν με τις νέες προδιαγραφές που φτιάξαμε με το υπουργείο Υγείας το 2016. Για τη φιλοξενία αστέγων μπορούν να χρησιμοποιηθούν κτίρια του ΕΦΚΑ καθώς επίσης και υφιστάμενα κτίρια με επιδότηση ενοικίου. Ως γνωστόν, έχουμε ήδη εγγράψει και ψηφίσει στη Βουλή στη βάση των αντίμετρων για το 2019, 600 εκατ. ευρώ για επιδότηση ενοικίου.

Τέλος, λύσαμε ένα πρόβλημα των αστέγων σε σχέση με το ΚΕΑ. Όπως είναι γνωστό, το ΚΕΑ ζητάει διεύθυνση διαμονής και αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τους άστεγους. Άρα, εφόσον δώσει βεβαίωση ο δήμος, ο εν δυνάμει ωφελούμενος μπορεί να πάρει το ΚΕΑ. Εφόσον οι άστεγοι έχουν τη βεβαίωση του δήμου, δεν αποκλείονται ούτε από το κοινωνικό μέρισμα.

Παράλληλα, τρέχουμε το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης. Το διαχειρίζονται 33 φορείς σε 22 δήμους. Αφορά 607 νοικοκυριά και συνολικά 1.100 περίπου ωφελούμενους».


Ετικέτες για αναζήτηση άστεγοι καταγραφή αστέγων


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο