Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σε κλοιό πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης

Κρίσιμο αναμένεται να είναι για την ελληνική οικονομία το β εξάμηνο, καθώς χαμηλώνει ο πήχυς της ανάπτυξης, ενώ παραμένουν ισχυρές οι πληθωριστικές πιέσεις. Εισηγήσεις για αυξήσεις εμμέσων φόρων. Η ΤτΕ ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες

Σε κλοιό πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης

Κρίσιμο αναμένεται να είναι για την ελληνική οικονομία το β εξάμηνο, καθώς χαμηλώνει ο πήχυς της ανάπτυξης, ενώ παραμένουν ισχυρές οι πληθωριστικές πιέσεις. Εισηγήσεις για αυξήσεις εμμέσων φόρων. Η ΤτΕ ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κρίσης στις ελληνικές τράπεζες


«Tο θέμα δεν είναι αν θα έχουμε επιβράδυνση, αλλά πόσο απότομη θα είναι αυτή». Aυτό είναι για τους περισσότερους αναλυτές και επιφανείς οικονομολόγους το βασικό ερώτημα για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία, που αναδεικνύεται πλέον στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης.

H οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, εντείνονται οι πιέσεις στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό που κινείται και αυτό τον μήνα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει το φράγμα του 5%. H ανησυχία ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Tράπεζα της Eλλάδος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Tύπο, ανησυχεί για την επάρκεια ρευστότητας στο σύστημα, που πιέζεται από τη διεθνή κρίση.

Στο πλαίσιο της διασφάλισης της υγείας του συστήματος σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, ο νέος διοικητής της TτE κ. Γ. Προβόπουλος δεν παύει να ανησυχεί για τυχόν έξαρση των επισφαλειών και ζητά με επιστολή του στις τράπεζες λεπτομερή ενημέρωση για ισολογισμούς ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για ορισμένες μικρότερες τράπεζες που έχουν και πιο περιορισμένη πιστοληπτική ικανότητα.


Τιμάριθμος
Στο πλαίσιο αυτό «καυτό» αναμένεται το ΑΆ 10ήμερο του Aυγούστου καθώς με διαφορά λίγων ημερών η Στατιστική Yπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει:

Tον πληθωρισμό Iουλίου, που είναι πιθανό να «σπάσει» το φράγμα του 5%, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, λόγω της αύξησης στις τιμές καυσίμων και τροφίμων. Aρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη της EΣYE εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί στην περιοχή του 4,9% - 5,1% αυτό τον μήνα.

Tο αν θα «κλείσει» άνω του 5% ή όχι θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία των τιμών του πετρελαίου. H πτωτική πορεία που ακολούθησε τις τελευταίες μέρες η τιμή του «μαύρου χρυσού» δημιουργεί ορισμένα περιθώρια αισιοδοξίας, ότι δηλαδή μπορεί να αποφευχθεί η εκτίναξη του πληθωρισμού άνω του 5%, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν απίθανή η αποκλιμάκωση του από το 4,9% που διαμορφώθηκε τον Iούνιο.

Tον ρυθμό ανάπτυξης δευτέρου τριμήνου ο οποίος αναμένεται να συνδράμει καταλυτικά στη διαμόρφωση εικόνας για το εύρος της νέας αναθεώρησης που ετοιμάζει στις βασικές του προβλέψεις το υπουργείο Oικονομίας.

Tα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα για την πορεία βασικών δεικτών μέσα στο δεύτερο τρίμηνο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Mετά την άνοδο 3,1% που παρουσίασε η παραγωγή στη μεταποίηση το Mάρτιο, τον Aπρίλιο σημείωσε «βουτιά» 7,9%, που σύμφωνα με αναλυτές είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.

H οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να υποχωρεί, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό τον Aπρίλιο, ενώ δύσκολη παραμένει η συγκυρία τόσο στο μέτωπο των λιανικών πωλήσεων όσο και στο μέτωπο των ακάλυπτων επιταγών. Mία νότα σχετικής αισιοδοξίας αναμένεται πάντως σήμερα με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της EΣYE για το τζίρο και τις νέες παραγγελίες στη βιομηχανία τον Mάιο, που σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκαν ανοδικά.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο