Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τερματίζεται η αυτοτελής φορολόγηση των αμοιβών

Tην κατάργηση ορισμένων κατηγοριών αυτοτελούς φορολόγησης και την επιβολή φόρου στα stock options σχεδιάζει η κυβέρνηση. Είναι, μάλιστα, ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, με την οποία προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,...

Τερματίζεται η αυτοτελής φορολόγηση των αμοιβών              

Tην κατάργηση ορισμένων κατηγοριών αυτοτελούς φορολόγησης και την επιβολή φόρου στα stock options σχεδιάζει η κυβέρνηση. Είναι, μάλιστα, ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, με την οποία προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της ΕΞΠΡΕΣ ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με το πετρέλαιο ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει την προώθηση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την επιβολή φόρων στα εισοδήματα από μετοχές και stock options, την κατάργηση ορισμένων αυτοτελών φορολογήσεων, καθώς και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. και του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα τσιγάρα.

Αναφορικά με την αυτοτελή φορολόγηση, αναμένεται να ενταχθούν στην κλίμακα εισοδήματος όλες οι «έξτρα» αμοιβές σε χρήμα που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι οποίες σήμερα απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος ή φορολογούνται αυτοτελώς. Ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει της φορολογικής κλίμακας. Στο μέτρο αυτό αναμένεται να προχωρήσουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για εξορθολογισμό στη φορολόγηση των εισοδημάτων. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η προνομιακή φορολόγηση ορισμένων εισοδημάτων είναι αδικαιολόγητη, για να προσθέσουν ότι πρόσθετες αμοιβές σε χρήμα που δεν είναι κοινωνικού χαρακτήρα θα ενταχθούν στο φορολογητέο εισόδημα.

Οι μη κοινωνικού χαρακτήρα πρόσθετες αμοιβές που απολαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, θα συναθροίζονται με τις βασικές μικτές αποδοχές τους και ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας. Εξέλιξη που θα αποφέρει επιπλέον έσοδα στον τακτικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή κυρίως 20% και από το επόμενο έτος θα υπαχθούν προσθετικά στο εισόδημα, οπότε θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης.

Τέτοιου είδους αμοιβές είναι διάφορα επιδόματα (π.χ. κατασκήνωσης, τροφής), αποζημιώσεις (π.χ. για τις εκτός έδρας μετακινήσεις υπαλλήλων ή συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια, κ.λπ.), διάφορες αποζημιώσεις βουλευτών, νομαρχών καλαθοσφαιριστών, ποδοσφαιριστών, κ.λπ.

Εξάλλου -όπως ανέφερε ο υπουργός- σε μία εβδομάδα θα συγκληθεί και θα συνεδριάσει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, όπου θα ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα για τη φοροδιαφυγή. Ο υπουργός επεσήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα ανακοινώσουμε και μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου με τα ναυτιλιακά καύσιμα». Ακόμη, παραδέχθηκε ότι σημειώνεται έξαρση στα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, απέδωσε όμως την εξέλιξη αυτή στην πίεση που υφίστανται οι επιχειρήσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση και την άνοδο των τιμών. Oπως τόνισε χαρακτηριστικά, «εξαιτίας της κρίσης πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους φόρους τους και η φοροαποφυγή έχει αυξηθεί». Πρόσθεσε, δε, ότι «σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας η φοροδιαφυγή εντείνεται, αλλά εμείς θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση η εφαρμοζόμενη πολιτική στη φορολογία εισοδήματος, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε νέο μέτρο προς την κατεύθυνση της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Εκεί που θα κοιτάξουμε, αν χρειασθούν να ληφθούν κάποια μέτρα φορολογικά, θα είναι στην κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης ενίσχυσης της δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα», τόνισε ο υπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιβολή φόρων στα εισοδήματα από μετοχές και stock options, καθώς επίσης και την προώθηση και άλλων ρυθμίσεων, όπως τη φορολόγηση της υπεραξίας από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.

Ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί περί επικείμενων αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των τσιγάρων, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν σχεδιάζεται μείωση στη φορολογία των καυσίμων ως αντίδοτο στην αύξηση των τιμών ούτε «πάγωμα» τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

 
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο