Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

«Η απίστευτη ταλαιπωρία για το πρώτο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών/Πρόσκληση Νο12/2016»Βασίλης Η. Ευθυμίου
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός
Ευθυμίου Ηλ. και Συνεργάτες
Αρ.αδ.Ο.Ε.Ε. 1223


Με το παρόν άρθρο θα ήθελα να γνωστοποιήσω το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει και απασχολεί μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, με την υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή των επιχορηγήσεων για τις επιχειρήσεις στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών με αρ.πρωτ. 95302/2.12.2016.

Αρχικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλεπόταν σύμφωνα με την ενότητα I.1.8 της Πρόσκλησης μετά την δημοσίευση, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ,να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στο κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, και όχι μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΟΑΕΔ όπως εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Προφανώς η ανετοιμότητα του νέου συστήματος και της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας μέσω του ΠΣΚΕ (συντομία) διαφάνηκε από το α΄ στάδιο του προγράμματος, της διαδικασίας αξιολόγησης. Σύμφωνα με την ενότητα Ι.1.9.1 της Πρόσκλησης προβλέπεται: Μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης το Γραφείο Απασχόλησης της αρμόδιας Υπηρεσίας προβαίνει εντός (30) εργάσιμων ημερών στην αξιολόγηση τους αναφορικά με την πληρότητα ή μη των όρων και προϋποθέσεις ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα. Οι πρώτες εγκριτικές αποφάσεις ελήφθησαν με πολύμηνη καθυστέρηση, συγκεκριμένα μετά από τέσσερις (4) μήνες τουλάχιστον από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, οδηγώντας αρκετές επιχειρήσεις στο μεσοδιάστημα της ‘’ομηρίας’’ να προβούν στην πρόσληψη της θέσης εργασίας που είχαν προγραμματίσει και ‘’χάνοντας’’ στην τόσο δύσκολη συγκυρία που διανύουμε την μερική επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους.

Οι δε άλλες επιχειρήσεις όμως που εμπιστεύθηκαν- παρόλο την καθυστέρηση- τη νέα διαδικασία και προχώρησαν στην πρόσληψη των νέων θέσεων εργασίας, βρίσκονται εδώ και μήνες σε ένα νέο αδιέξοδο, την μη δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή της ενίσχυσης όπως προβλέπεται στην ενότητα I.1.10.1.Α) Εντός των τριών (3) μηνών από τη λήξη κάθε τριμήνου απασχόλησης, η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά μόνο με ηλεκτρονική μορφή μέσω του ΠΣΚΕ, για καταβολή της επιχορήγησης, στο Γραφείο Παρακολούθησης Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης του αρμόδιου ΚΠΑ2 … Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια επιχείρηση η οποία έχει προβεί σε πρόσληψη της θέσης εργασίας από τον Μάιο και θα είχε την δυνατότητα υποβολής της αίτησης για ενίσχυση από τον Αύγουστο, έχει καθυστέρηση που φτάνει σχεδόν τους τέσσερις (4) μήνες και έχει αρχίσει πλέον να ‘’τρέχει΄΄ και η δεύτερη αίτησης καταβολής.

Τέλος, τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι πενιχροί οικονομικοί προϋπολογισμοί των επιχειρήσεων να εκτροχιάζονται, και αν δεν δοθεί άμεσα λύση, παρόλο τις αξιέπαινες προσπάθειες του προσωπικού των τοπικών ΚΠΑ2, οι επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις των ‘’επιδοτούμενων’’ εργαζομένων μη μπορώντας να αντέξουν άλλο την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των προσυμφωνηθέντων, διότι το θέμα χρήζει λύσης από την κεντρική διοίκηση. Την στιγμή κιόλας που έχει προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα 30-49 ετών/Πρόσκληση Νο15/2017, θεωρώ πως πρέπει άμεσα να γίνουν εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες από την κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ για να δεχθούν τα τοπικά ΚΠΑ2 τις αιτήσεις καταβολής και να προχωρήσει η ενίσχυση των επιχειρήσεων. Φυσικά εφόσον το σύστημα είναι έτοιμο και μπορεί να δεχτεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος ή οποιουδήποτε μελλοντικού προγράμματος είναι αυτονόητα θετικός καταλύτης για την απλοποίηση των διαδικασιών, την εξοικονόμηση χρόνου και δημοσιονομικού κόστους.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο