Σχέδιο απλοποίησης της φορολογίας ακινήτων

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Ιούλιος 2008
Περαιτέρω απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Α. Μπέζας κατά τον χαιρετισμό του στη χθεσινή ημερίδα του ΕΒΕΑ με θέμα «η πορεία και οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων». Taxheaven.gr

Σχέδιο απλοποίησης της φορολογίας ακινήτων                                             

Περαιτέρω απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Α. Μπέζας κατά τον χαιρετισμό του στη χθεσινή ημερίδα του ΕΒΕΑ με θέμα «η πορεία και οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων». Oπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπέζας, η προσπάθεια για διευκόλυνση των μεταβιβάσεων και για μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα στην αγορά «θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπέζας εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε το "on line περιουσιολόγιο", την εξ αποστάσεως μεταβίβαση ακινήτων, την ενοποίηση φόρων και τελών καθώς και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών όπου σήμερα αυτές δεν ισχύουν ακόμη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ευνοϊκές» τις προοπτικές σε κλάδους όπως τα εμπορικά ακίνητα, τους χώρους logistics, αλλά και την τουριστική και εξοχική κατοικία. Κι αυτό, όπως είπε, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε σειρά από μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και πεδία ανάπτυξης της αγοράς.

Ο υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την αγορά ακινήτων «καρδιά της οικονομίας» παρατηρώντας ότι οι τιμές τους επηρεάζουν την πλειονότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ επισήμανε ότι ο κλάδος της αγοράς ακινήτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλει σε ποσοστό μεταξύ 23% και 25% στο ΑΕΠ.

Σημειώνεται εν προκειμένω, ότι με το υπό δημιουργία «on-line περιουσιολόγιο», δεκάδες εκατομμύρια δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα θα αποθηκευθούν στο ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται αφενός να σχηματιστεί μια ευκρινέστερη εικόνα των μεταβιβάσεων στις εφορίες και αφετέρου να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της δημόσιας περιουσίας για τη διαχείριση και την αξιοποίησή της. Οποιαδήποτε αλλαγή στην περιουσία θα καταγράφεται αυτομάτως και έτσι οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε 24ωρη βάση σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών ή τη μεταβολή στοιχείων στην περιουσία τους. Με το έργο θα επιτευχθούν τα εξής:

1. Διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες όσον αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα.

2. Ανάδειξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε καθημερινό τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες.

3. Αυτοματοποίηση των μεταβολών στα περιουσιακά δικαιώματα μέσω του Taxis.

4. Πληροφόρηση του πολίτη ανά πάσα στιγμή σχετικά με τα περιουσιακά δικαιώματα που κατέχει (π.χ. προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας κάθε ακινήτου).

5. Aμεση ενημέρωση και καθοδήγηση σε θέματα που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. έλεγχος και διασταύρωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση).

6. Aμεση και εύκολη λήψη των απαιτούμενων πιστοποιητικών ακινήτων μέσω των εφοριών και του διαδικτύου.

7. Προβολή και δυνατότητας αλλαγής από τους ίδιους τους φορολογούμενους των επιλεγμένων στοιχείων περιουσιακών δικαιωμάτων μέσω του διαδικτύου.

8. Aρση των γεωγραφικών περιορισμών στις συναλλαγές των πολιτών.

9. Ενισχύονται και συμπληρώνονται οι υποδομές της δημόσιας διοίκησης στον δημοσιονομικό και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο κ. Μίχαλος

Στο χαιρετισμό του κατά τη χθεσινή ημερίδα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος τόνισε ότι στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της διεθνούς επιβράδυνσης αποτυπώνονται κυρίως στην αγορά κατοικίας και ότι παρά τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που ισχύουν από εφέτος, η ζήτηση κατοικιών παρουσιάζει σημαντική μείωση τους τελευταίους μήνες, γεγονός που προκαλεί αντίστοιχη κάμψη και στην επενδυτική δραστηριότητα. Η τάση αυτή, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, επιβάλλει τη διαρκή εγρήγορση, τόσο της πολιτείας όσο και των φορέων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η αναγκαία εξισορρόπηση. Oμως, πέρα από την κρίση που εμφανίζει ο τομέας της πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα ευνοϊκές είναι οι προοπτικές σε κλάδους όπως τα εμπορικά ακίνητα, οι χώροι logistics, αλλά και η τουριστική και εξοχική κατοικία. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε σειρά από μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και πεδία ανάπτυξης της αγοράς.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της διεθνούς επιβράδυνσης αποτυπώνονται κυρίως στην αγορά κατοικίας, έναν τομέα στον οποίο παραδοσιακά επενδύουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Deloitte, η αξία των κατοικιών αντιπροσωπεύει το 78% του συνολικού χαρτοφυλακίου των νοικοκυριών, ενώ ακολουθούν με 16% οι καταθέσεις και σε ποσοστό 6% οι μετοχές.

Ο κ. Α. Καρυτινός, γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στις τάσεις διαφοροποίησης των τιμών κατοικιών που καταγράφονται στην αγορά ακινήτων. Στις προοπτικές της εξοχικής κατοικίας αναφέρθηκε ο Χ. Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής. Ο κ. Α. Ζαμπέλης, γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, μίλησε για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων. Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του ΕΒΕΑ, κ. Δ. Δημητρίου, ανέλυσε τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στον τομέα των κατοικιών. Στην ομιλία του, ο κ. Γ. Σιώτος, πρόεδρος της Propindex Α.Ε., ανέφερε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά περίπου 150.000 κατοικιών. Ακόμη, ο κ. Α. Τσόβολος, μέλος δ.σ. ΕΒΕΑ, τόνισε την ανάγκη για παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερβάλλουσα ζήτηση.

Πηγή Express