Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σπάει το φράγμα του 5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Στο 5% ίσως και υψηλότερα θα ανέλθει ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για ενίσχυση όσων πλήττονται από την άνοδο των τιμών, αλλά ταυτόχρονα καθιστά απαγορευτική τη λήψη νέων μέτρων αύξησης των εσόδων ώστε να συγκρατηθεί το έλλειμμα.

Σπάει το φράγμα του 5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Στο 5% ίσως και υψηλότερα θα ανέλθει ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση για ενίσχυση όσων πλήττονται από την άνοδο των τιμών, αλλά ταυτόχρονα καθιστά απαγορευτική τη λήψη νέων μέτρων αύξησης των εσόδων ώστε να συγκρατηθεί το έλλειμμα.

Ετσι, το υπουργείο Οικονομίας στρέφεται πλέον στον προϋπολογισμό του 2009 και επεξεργάζεται μέτρα που που θα αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές αστοχίες που θα του κληρονομήσει ο φετινός προϋπολογισμός.Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τιμοληψίες που έχει διενεργήσει μέχρι τώρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προκύπτει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 5% - 5,1% τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 1998.

Ο τιμάριθμός επιβαρύνθηκε κυρίως από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, των καυσίμων και των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ τα χειρότερα αποφεύχθηκαν καθώς έχουν υποχωρήσει ή καταγράφονται συγκρατημένες ανατιμήσεις στα νωπά οπωρολαχανικά.

Σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον, ο υπουργός Οικονομίας απορρίπτει εισηγήσεις για νέα φορολογικά μέτρα. Ετσι, πιέζει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να προσεγγίσει τον στόχο του προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, η κατεύθυνση είναι περικοπές όπου είναι εφικτό, χαμηλές αυξήσεις, στα όρια της σύμβασης της ΓΣΕΕ στις ΔΕΚΟ και εισοδηματικές ενισχύσεις σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο των τιμών. Ετσι, τα όποια μέτρα προωθεί το υπουργείο Οικονομίας αφορούν τον προϋπολογισμό του 2009.

Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιβεβαίωσε πως, όπως έχει προαναγγείλει, για το επόμενο έτος επεξεργάζεται την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία και το αίσθημα περί κοινωνικής δικαιοσύνης θα ικανοποιούν και τα δημόσια έσοδα θα ενισχύσουν. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες μετοχών με ταυτόχρονη κατάργηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Επίσης, προωθείται η φορολόγηση των stock options που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η επανεξέταση του καθεστώτος αυτοτελούς φορολόγησης, που ισχύει για διάφορες κατηγορίες εισοδημάτων και επαγγελματιών με συντελεστές πολύ χαμηλότερους από αυτούς που ισχύουν για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται η κλιμάκωση του φόρου των τόκων, ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων και των ομολόγων, αλλά και η αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι αποφάσεις για όλα αυτά τα μέτρα, αλλά και για άλλα όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, των αντικειμενικών αξιών και των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους θα ληφθούν με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού.

Οι δαπάνες

Στο σκέλος των δαπανών, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πολλά από την ένταξη των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό και την εφαρμογή του προωθούμενου θεσμικού πλαισίου με το οποίο υποχρεώνονται οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νοσοκομεία να υποβάλλουν κάθε χρόνο προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, οι οποίοι θα εγκρίνονται και θα ελέγχονται
από Διυπουργική Επιτροπή.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο