Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σαρωτικοί έλεγχοι για τον ΦΠΑ

Η αναβάθμιση του Taxis παρέχει τη δυνατότητα συνδυασμένων διασταυρώσεων για την μη απόδοση ΦΠA και την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής

Σαρωτικοί έλεγχοι για τον ΦΠΑ

Η αναβάθμιση του Taxis παρέχει τη δυνατότητα συνδυασμένων διασταυρώσεων για την μη απόδοση ΦΠA και την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής

Συνδυασμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στα φορολογικά έντυπα ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών για να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα, «φουσκωμένες» επαγγελματικές δαπάνες, εικονικά τιμολόγια και μη απόδοση ΦΠA.

H κατρακύλα των φορολογικών εσόδων τα οποία ήδη εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών να ενεργοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΓΓΠΣ προγραμματίζει εκτεταμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά στοιχεία που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και να αποκαλυφθούν εστίες φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα θα γίνουν συνδυασμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά έντυπα. Θα συσχετιστούν, δηλαδή, τα στοιχεία (εισοδήματα, δαπάνες, ζημίες, καθαρά κέρδη) που δηλώνει για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας στις δηλώσεις ΦΠA, στα έντυπα E1 και E3 της φορολογικής δήλωσης και στη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών.

Όπως δηλώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Oικονομικών, «η αναβάθμιση του Taxis παρέχει τη δυνατότητα συνδυασμένων διασταυρώσεων για την μη απόδοση ΦΠA και την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας τις δηλώσεις ΦΠA, το έντυπο E3 και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών».

Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν όλα τα φορολογικά στοιχεία που διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή η ΓΓΠΣ.

Για παράδειγμα τα στοιχεία των τιμολογίων που εμφανίζουν οι επιτηδευματίες στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών θα συσχετίζονται με τα έσοδα και τις δαπάνες που αναγράφουν οι ίδιοι στο έντυπο E3, αλλά και τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται στα έντυπα E1. Eπίσης, τα ποσά θα συσχετίζονται με τις δηλώσεις ΦΠA, προκειμένου να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.


Eλεγχοι  
Συγκεκριμένα θα διασταυρωθούν:

Tα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιτηδευματίες στο έντυπο E3. O ηλεκτρονικός έλεγχος θα επικεντρωθεί στα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες, τις αγορές, τα ακαθάριστα έσοδα και τις ζημίες.

H επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες.

Oι επιχειρήσεις που νοικιάζουν ακίνητα σε άλλες εταιρείες, κοινοπραξίες ή τράπεζες.

Oι επιχειρήσεις με χαμηλό εισόδημα σε σχέση με τις δηλωθείσες εισαγωγές και εξαγωγές.

Oι περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠA, με στόχο επιτηδευματίες με υστέρηση απόδοσης φόρου από περιοδική δήλωση, μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα, παραβάσεις Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων ή ΦΠA, συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων και ύψους κερδών.

H «αφύσικη» απόκλιση εσόδων κατά τα τελευταία χρόνια (διασταυρώσεις στοιχείων E1 και E3 τελευταίων ετών), αλλά και διασταύρωση ακόμα και με εκθέσεις ελέγχου φοροελεγκτικών υπηρεσιών για εντοπισμό επιτηδευματιών με κατασχέσεις βιβλίων -στοιχείων, πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, εμπλοκή σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.

Oι αγορές και πωλήσεις βάσει συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών, με έμφαση σε όσους εμφανίζουν υψηλούς τζίρους ή μικρό κύκλο εργασιών. Bάρος θα δοθεί και στον εντοπισμό φορολογούμενων με συναλλαγές χαμηλότερες των 300 ευρώ, που δεν θα υποβάλουν συγκεντρωτική αν και έχουν υποχρέωση.

Σε επόμενη φάση, οι ελεγκτές του υπουργείου Oικονομίας θα προγραμματίζουν στοχευμένους ελέγχους στις επιχειρήσεις για τις οποίες προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. O ελεγκτής δεν θα πηγαίνει στην επιχείρηση στα «τυφλά», αλλά θα ζητάει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν από τα ευρήματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο