Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε. Αχτσιόγλου: «Φέτος είναι σημαντικά μεγαλύτερο το ποσό που θα διατεθεί για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας»

13 Νοέμβριου 2017 Σχόλια
Ε. Αχτσιόγλου: «Φέτος είναι σημαντικά μεγαλύτερο το ποσό που θα διατεθεί για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά



Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής και στον Γιάννη Φώσκολο

Η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικό πλεόνασμα, από το οποίο θα δοθεί μέρισμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Τι προβλέπει το σχέδιο για την επιστροφή των διαφορών στις εισφορές υγείας;

Φέτος όπως και πέρυσι η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων αφήνει στην κυβέρνηση το περιθώριο να επιστρέψει στην κοινωνία την υπεραπόδοση του πλεονάσματος.

Μάλιστα φέτος είναι σημαντικά μεγαλύτερο το ποσό που θα διατεθεί για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας αλλά και για να αποκατασταθούν αδικίες που προκάλεσαν νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι μία τέτοια αδικία. Με διάταξη του ν.4387/2016, διορθώθηκε ο εσφαλμένος τρόπος παρακράτησης της εισφοράς και ως βάση υπολογισμού προσδιορίστηκε το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την επιστροφή των ποσών που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016. Η απαραίτητη προεργασία ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους.

Σε ποια φάση βρίσκεται η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της;

Η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, μετά και τη συμφωνία με τους θεσμούς στις τελευταίες μας συναντήσεις.
Η ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει αποπληρωμή σε έως και 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων έως 85%. Θα καλύπτει ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα π.χ. μηχανικούς, δικηγόρους καθώς και αγρότες, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Επίσης, ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα π.χ. εμπόρους, που είτε έχουν οφειλές έως 20.000 ευρώ είτε τα χρέη τους είναι κατά 85% προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να ρυθμίζονται με αντίστοιχο τρόπο οι οφειλές των επιχειρήσεων για 20.000 έως 50.000 ευρώ, επίσης με κούρεμα προσαυξήσεων και αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις.
Κριτήριο για την ένταξη στη ρύθμιση θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται στο λόγο του συνολικού χρέους προς τα έσοδα προ φόρων και αποσβέσεων. Αυτός ο λόγος θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος με το 8. Επίσης θα πρέπει τον τελευταίο χρόνο ή τα δύο από τα τρία τελευταία χρόνια πριν την ένταξη στη ρύθμιση η φορολογική δήλωση του οφειλέτη να είναι θετική. Εκτιμώ ότι εκτός από τις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Πως κυλάει η διαπραγμάτευση για την Γ αξιολόγηση; Θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως; Ποιος είναι ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών;


Η διαπραγμάτευση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, σε μια ατμόσφαιρα αρκετά ευνοϊκότερη από το παρελθόν, η οποία επικαθορίζεται από τη θετική στιγμή που υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Τα θέματα ένα προς ένα κλείνουν, συχνά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, εκτιμώ πριν το τέλος του χρόνου, θα περάσουμε στη φάση της περαιτέρω εξειδίκευσης των μέτρων ρύθμισης του χρέους και την ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος. Από την άνοιξη του 2018 θα μπορούμε πλέον να συζητάμε αποκλειστικά για τους όρους της εξόδου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Αυτή θα είναι ταυτόχρονα και η περίοδος που θα προετοιμάσει τη δυναμική είσοδο της χώρας στην επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά “μέτωπα” νομοθετώντας για μια σειρά από ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως η ταυτότητα φύλου, οι σημαιοφόροι των μαθητικών παρελάσεων και παλιότερα η ιθαγένεια και το σύμφωνο συμβίωσης. Τι απαντάτε σε όσους αντιτίθενται σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις με επιχειρήματα του τύπου “η κοινωνία δεν είναι έτοιμη”;

Τα ζητήματα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι αδιαπραγμάτευτα για την κυβέρνηση, όπως είναι αδιαπραγμάτευτα για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Με τις θεσμικές παρεμβάσεις που προωθήθηκαν κάναμε πράξη προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και διευρύναμε τα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων που αντιμετώπιζαν άδικους περιορισμούς, αποκλεισμούς και διακρίσεις. Αυτή η μέριμνα για την κυβέρνηση είναι μόνιμη και θα επιβεβαιώνεται διαρκώς. Η κοινωνία είναι πάντα έτοιμη για περισσότερη ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Η ιστορική διαδρομή έχει δείξει ότι όχι μόνο είναι έτοιμη, αλλά ότι διεκδικεί προοδευτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Ανέτοιμοι για τέτοιες αλλαγές είναι οι φορείς συντηρητικών απόψεων και ιδεών, όπως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν διστάζει να οχυρωθεί πίσω από αναχρονιστικές αντιλήψεις, διολισθαίνοντας συχνά σε ακροδεξιά ρητορική, που καμία σχέση δεν έχει με τη φιλελεύθερη παράδοση.

Ακριβώς ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που αναλάβατε τη δύσκολη θέση του υπουργού Εργασίας. Αν έπρεπε να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό που θα στεκόσασταν;

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από τη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, διαδικασία κρίσιμη που συχνά δημιουργούσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την άσκηση άλλης πολιτικής. Παράλληλα με αυτή την ευθύνη, το υπουργείο Εργασίας προώθησε παρεμβάσεις που αφορούν άμεσα τον κόσμο της εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι νομοθετήσαμε ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας ενισχύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Νομοθετήσαμε την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων – της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων – με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αναδιοργανώνοντας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ενισχύοντάς το με ανθρώπινο δυναμικό και εργαλεία, παρεμβαίνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Στήνουμε ξανά στα πόδια του το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με τον ΕΦΚΑ να βρίσκεται σε πλεονασματική λειτουργία, παρά τα ελλείμματα που κληρονομήσαμε και τον τεράστιο όγκο ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις οποίες πλέον αποπληρώνουμε. Υλοποιούμε προγράμματα δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δίνουμε ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ με ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για όλους. Από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τεράστιας κοινωνικής ανακούφισης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που σήμερα το λαμβάνουν περισσότεροι από 630.000 συμπολίτες μας.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης