Ειδήσεις Τεχνολογία

Ξεχάστε τα πληκτρολόγια, έρχονται οι οθόνες αφής

Σε νέους τρόπους πλοήγησης στρέφονται οι κατασκευαστές επιδιώκοντας να κάνουν πιο εύχρηστους τους υπολογιστές. Το μοντέλο κινητών τηλεφώνων, όπου αντί για πλήκτρα χρησιμοποιούνται τα δάκτυλα των χεριών έρχεται και στα PC

Ξεχάστε τα πληκτρολόγια, έρχονται οι οθόνες αφής

Σε νέους τρόπους πλοήγησης στρέφονται οι κατασκευαστές επιδιώκοντας να κάνουν πιο εύχρηστους τους υπολογιστές. Το μοντέλο κινητών τηλεφώνων, όπου αντί για πλήκτρα χρησιμοποιούνται τα δάκτυλα των χεριών έρχεται και στα PC

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις των επόμενων ετών στον χώρο της πληροφορικής θα είναι η χρήση μενού πλοήγησης (user interfaces), τα οποία θα είναι περισσότερο φυσικά.

Δηλαδή, δεν θα χρησιμοποιείται τόσο το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο αλλά τα δάχτυλα, η αφή μας κ.ά.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο κ. Γκέιτς επιδεικνύει το Surface, έναν υπολογιστή που μοιάζει με τραπέζι. Ομως, η Microsoft δεν είναι η μόνη που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η HP παρουσίασε πρόσφατα το TouchSmart PC IQ500, το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του τη δυνατότητα πλοήγησης μέσα στα μενού των Windows Vista με τη χρήση των δακτύλων του χεριού του χρήστη. Τυπικά, δεν είναι ο πρώτος επιτραπέζιος υπολογιστής που διαθέτει μενού αφής. Το «μακρινό» 1983, η HP είχε παρουσιάσει το ΗΡ 150, το οποίο είχε οθόνη αφής, ενώ το 2007 η ίδια εταιρεία είχε διαθέσει την πρώτη γενιά TouchSmart PC.


Νέα δεδομένα
Ομως, η εμπειρία στο μηχάνημα του 2007 δεν ήταν αυτή που έπρεπε, καθώς με την αφή μπορούσαν να γίνουν ελάχιστες λειτουργίες. Τώρα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, δεδομένου ότι πλέον μία σειρά από λειτουργίες (π.χ. αναπαραγωγή μουσικής και ταινιών, σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, κ.λπ.) γίνεται με ένα... άγγιγμα.

Γενικότερα, το user interface που έχει το TouchSmart θυμίζει αρκετά το iPod Touch και άλλες αντίστοιχες συσκευές, οι οποίες, όμως, είναι φορητές και όχι ένας κανονικός υπολογιστής με οθόνη 22 ιντσών.

Βέβαια, η προσέγγιση που ακολουθείται είναι αντίστοιχη με εκείνη των φορητών συσκευών με οθόνη αφής, όμως, η μεγαλύτερη οθόνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στις λειτουργίες του υπολογιστή. Σημειωτέον, πάντως, πως το εν λόγω μοντέλο της HP διαθέτει και πληκτρολόγιο.


Τablets PCs
Η Πρώτη προσπάθεια

Μία πρώτη προσπάθεια στον χώρο των υπολογιστών είχε γίνει με τα tablet PCs, τα οποία, όμως, έχουν μεν οθόνη αφής, αλλά απαιτείται η χρήση ειδικής γραφίδας.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη κατηγορία φορητών υπολογιστών δεν κατάφερε μέχρι τώρα να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις που ανέφεραν ότι θα εξελιχθεί σε απαραίτητο «αξεσουάρ» για πολλούς εργαζόμενους.

Πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα tablet PCs, τα οποία δεν θα χρειάζονται γραφίδα και θα μπορέσουν να βελτιώσουν τα ποσοστά της δημοτικότητάς τους.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο