Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί και η εισφορά 2% στις διαφημίσεις μέσω internet

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Το γύρο του κόσμου έκανε την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα σχετικά με την νέα διαρροή δεδομένων που αφορούν το "παρκάρισμα" σε  φορολογικούς παραδείσους των χρημάτων που κατέχει η παγκόσμια ελίτ. Τα Paradise Papers είναι το προϊόν της διαρροής εκατομμυρίων εγγράφων που αποκαλύπτουν τα μυστικά του κρυμμένου πλούτου από εταιρίες κολοσσούς αλλά και από φυσικά πρόσωπα, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ η οποία είναι η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μόνο το βασιλικό της στέμμα με τα 3000 διαμάντια αποτιμάται όσο το μισό Μανχάταν. Μέσω των offshore εταιρειών τα μέλη της παγκόσμιας ελίτ κρύβουν τα πλούτη τους σε φορολογικούς παραδείσους εκμεταλλευόμενοι φορολογικά κενά στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το νησί των βερμούδων κερδίζει την πρώτη θέση καθώς διαθέτει 0% ποσοστό εταιρικού φόρου (μα καλά αυτοί με τι έσοδα δίνουν μέρισμα;), ενώ δεν φορολογεί τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.  Λόγω της απουσίας των εταιρικών φόρων, οι πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν «κρύψει» τεράστια χρηματικά ποσά. Αύριο Τρίτη με αφορμή την διαρροή θα ξεκινήσει Επείγουσα συζήτηση στην επιτροπή του ΕΚ με στόχο την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

"Σε τι διαφέρουν Οι έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες σε σχέση με τους αντίστοιχους στις Βερμούδες;
Απάντηση: Οι πρώτοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ενώ οι δεύτεροι απαλλάσσονται μέχρι και το τελευταίο" 

Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα αλλάξει κάτι ακόμα και να υπάρχει η πολιτική βούληση ώστε να εφαρμοστούν μια σειρά από δράσεις που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την φοροαποφυγή. Πάντως για να μαθαίνουμε πως γίνονται οι επενδύσεις και επειδή στην Αγγλία η κυβέρνηση ανήκει στην Βασίλισσα, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως δεν θα τηρήσουν αρχείο offshore εταιρειών. 

 

Η είδηση αυτή -όπως και άλλες-  επισκίασαν την κυνική δήλωση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, o οποίος λίγο πολύ μας είπε  ότι : "τα χρήματα των πολιτών από την σκληρή δημοσιονομική πολιτική των μνημονίων τα χρησιμοποιήσαμε για να σώσουμε τις τράπεζες." 


Τα αποτελέσματα των μνημονίων τα γνωρίζουμε όλοι, για να μην πω καλύτερα ότι τα έχουμε αισθανθεί στο πετσί μας για τα καλά. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και παρά την προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, έρχονται ορισμένα στατιστικά να μας "προσγειώσουν" στην πραγματικότητα.
Δυστυχώς για τον μήνα Οκτώβριο 2017 σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ, προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας, αν και στο δεκάμηνο το ισοζύγιο είναι θετικό. Το υπουργείο
Εργασίας φαίνεται να κάνει ότι μπορεί για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, και τα πρώτα αποτελέσματα με βάση τους τελευταίους ελέγχους δείχνουν πως κατά τον επανέλεγχο το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξαν συμμόρφωση, μόνο το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση.

Θα μείνω λίγο στα εργασιακά - ασφαλιστικά, υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα πέρασε τροπολογία στην βουλή για την διάσωση του ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), το οποίο ως γνωστόν αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης μετά και την κατάργηση του αγγελιοσήμου.
Για την ενίσχυση των εσόδων του ταμείου θεσπίστηκε
εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης που οι υπάλληλοι της εντάσσονται στο ταμείο αυτό (ΜΜΕ).
Η Εισφορά αυτή όμως δεν είναι αρκετή απ΄ότι  φαίνεται, και ένα νέο είδους "Αγγελιόσημου" θεσπίζεται πλέον για την ενίσχυση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ.
Η νέα αυτή επιβάρυνση ορίζεται σε
2% επί των αμοιβών για τις διαφημίσεις στο  internet, και θα καταβάλλεται από όσους διαφημίζονται (από τους διαφημιζόμενους δηλαδή) στο διαδίκτυο από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο ταμείο. (ΜΜΕ).
Η ειδική εισφορά αυτή προστέθηκε ως νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία του Υπ.Εργασίας στο νομοσχέδιο
«Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 «σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας» ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ. Ρυθμίσεις θεμάτων ιατρών ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη βουλή.
Η ελευθερία του τύπου επιβάλλει να μην διαβάσετε σε κανένα ΜΜΕ γι' αυτή την εισφορά. Εάν βέβαια το ποσό αυτό αφορούσε άλλη επαγγελματική ομάδα, θα ήταν εδώ και μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.Στα φορολογικά τώρα, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στην δημοσιότητα η απόφαση της ΑΑΔΕ (ΠΟΛ.1166/2017), με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις της τροπολογίας για την παράταση έως 15.11.2017 της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Η τροπολογία η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Βουλή (13.11.2017), θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ λογικά μετά το πέρας της προθεσμίας λήξης, ωστόσο με την απόφαση αυτή ουσιαστικά από την περασμένη εβδομάδα οι Δ.Ο.Υ. μπορούν να δέχονται δηλώσεις για την συγκεκριμένη ρύθμιση.
Το ότι το ΦΕΚ θα δημοσιευθεί μετά την λήξη της προθεσμίας, το προσπερνάμε γιατί υπάρχουν και σημαντικότερα θέματα (το συγκεκριμένο θα προστεθεί στα αρνητικά ρεκόρ του υπ.Οικονομικών τα οποία είχαμε απαριθμήσει κάποτε....)


Δημοσιεύθηκε η με Αριθ. Πρωτ ΔΕΑΦ 1165181 ΕΞ 2017: απόφαση της ΑΑΔΕ με θέμα «Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης». Με την απόφαση αυτή της ΑΑΔΕ,  παρέχεται η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών της ατομικής τους επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος 2016 και δεν υπέβαλαν εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, να καταθέσουν οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής αίτηση διαγραφής της βεβαιωθείσας γι αυτόν τον λόγο προκαταβολής.
Το ότι η προκαταβολή σε περιπτώσεις διακοπής της δραστηριότητας δεν θα έπρεπε (κατόπιν οδηγιών άλλων αποφάσεων της ΑΑΔΕ) να έχει επιβληθεί, είναι κάτι που το προσπερνάμε γιατί έχουμε σημαντικότερα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. (Δείτε σχετικά εδώ)


Ένα από αυτά είναι και ο επαγγελματικός λογαριασμός τον οποίο πρέπει να δηλώσουμε στην ΑΑΔΕ. Σε μία ξεκάθαρη και απολύτως κατανοητή απόφαση (ΚΥΑ για την ακρίβεια,ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017), περιγράφεται το πλαίσιο με το οποίο θα δηλώνονται κάπου στην ΑΑΔΕ, κάποιοι  επαγγελματικοί λογαριασμοί, από κάποιους επαγγελματίες, για κάποιες συναλλαγές.
Εμείς όμως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, και με την βοήθεια της Πυθίας το προσπαθήσαμε [Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ].
Το ότι η εφαρμογή για την δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών δεν έχει ανοίξει ακόμη, είναι κάτι που το προσπερνάμε γιατί όπως είπα πριν έχουμε σημαντικότερα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.

Στα θέματα αυτά εντάσσονται και όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ
στην ομιλία του στο «4th Athens Law Forum on Taxation». Μεταξύ άλλων ο Κος Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση και το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ώστε μετά το βήμα αυτό να μπορέσουν να αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις άλλες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις και να διευκολυνθούν άλλες δηλωτικές διαδικασίες, [Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εδώ].
 

 

 

●●●

 Επισημάνσεις

Οι μέτοχοι/εταίροι των επιχειρήσεων (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.) των οποίων η χρήση λήγει την 30η Ιουνίου 2017 έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν το εισόδημα από μερίσματα στο επόμενο φορολογικό έτος (2018) ή στο τρέχον φορολογικό έτος (2017), ανάλογα με την ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης η οποία θα αποφασίσει τυχόν διανομή μερίσματος. 

Σε περίπτωση που το εισόδημα αυτό είναι αναγκαίο για την κάλυψη τεκμηρίων του φορολογικού έτους 2017, η Σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης θα πρέπει να λάβει χώρα εντός του 2017 και όχι εντός του 2018 (έως 10 Μαρτίου).

Επιχειρήσεις (Α.Ε.-Ε.Π.Ε.-Ι.Κ.Ε.) με εταιρική χρήση    Ημερομηνία σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης  Χρόνος κτήσης εισοδήματος από διανομή μερισμάτων
1.7.2016 έως 30.6.2017 από 1.7.2017 έως 31.12.2017 2017
από 1.1.2018 έως 10.3.2018 2018
 

●●●

 

Τα Briefing της  εβδομάδας

Με γνώμονα τη συνεχή και σφαιρική ενημέρωσή σας, συζητάμε και σχολιάζουμε καθημερινά μέσα από το daily briefing τα σημαντικότερα γεγονότα τονίζοντας τα σημαντικότερα από τα θέματα της ημέρας αναδεικνύοντας τους προβληματισμούς ή τις απορίες που τυχόν προκύπτουν.

Το briefing της ημέρας - Εισφορές για αποδείξεις δαπανών, Paradise Papers, διαγραφή προκαταβολής φόρου μετά από διακοπή εργασιών κ.ά. (06.11.2017)

► Το briefing της ημέρας - Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων, προκαταβολή φόρου χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα κ.ά. (08.11.2017) 


●●●

Μικρά κατάστιχα

Ενδιαφέρον και απολαυστικό το θέμα που αναδεικνύει μέσα από τη στήλη "Μικρά κατάστιχα" ο συνεργάτης του κόμβου Κώστας  Νιφορόπουλος μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο.

Τα διαπύλια τέλη είναι μια μορφή έμμεσης φορολογίας που επιβάλλονταν από τις δημοτικές αρχές στα προϊόντα που εισάγοντας στην περιοχή τους από άλλες περιοχές.  Δεκέμβριο του 1948 καταργήθηκαν τα διαπύλια τέλη και οι φόροι υπέρ των ταμείων επαγγελματιών και εμπόρων. Η στάση φόρος είναι κτίσμα για την είσπραξη των διαπυλίων τελών. Τα σημεία αυτά διατηρούνται ακόμη και σήμερα σε ορισμένες περιοχές  όπως για παράδειγμα στη Νέα Ερυθραία, στην οδό Τατοΐου κοντά στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

 

●●●

ΣΛΟΤ - Ε.Λ.Π.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1538 ΕΞ 6.9.2017 Λογιστικός χειρισμός ασφαλιστικής αποζημίωσης οχήματος

Απάντηση 

Η επισκευή είναι έξοδο και η λήψη ασφαλιστικής αποζημίωσης έσοδο.
Τα ποσά αναγνωρίζονται στους σχετικούς λογαριασμούς και μπορούν να συμψηφίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1674 ΕΞ 6.9.2017 Ένταξη σε κατηγορία βιβλίων Ιατρικής Εταιρείας Πρωτοβάθμιας Υγείας

Απάντηση 

Με δεδομένο ότι ο ν. 4308/2014 είναι μεταγενέστερος και συνιστά ειδικό δίκαιο, που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Λογιστική Οδηγία 34/2013, η άποψη του ΣΛΟΤ είναι ότι κατισχύει των προβλέψεων του Π.Δ. 84/2001.

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1496 ΕΞ 6.9.2017 Έξοδα λειτουργίας ερευνών και ανάπτυξης

Απάντηση 

Μπορεί να υπάρχει απόκλιση στο περιεχόμενο των υποδειγμάτων εφόσον δεν περιλαμβάνονται σε άλλο κονδύλι προβλεπόμενο στις καταστάσεις

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1584 ΕΞ 6.9.2017 Κατάσταση αποτελεσμάτων και απεικόνιση φόρων

Απάντηση 

Στην κατάσταση αποτελεσμάτων παρουσιάζεται μόνο ο Φόρος εισοδήματος χρήσης που αφορά το έξοδο για φόρο εισοδήματος

Σ.ΛΟ.Τ. αριθ. πρωτ.: 1629 ΕΞ 6.9.2017 Μεταγενέστερη της αρχικής μετάβασης στα Ε.Λ.Π. υιοθέτηση ή ακύρωση υιοθέτησης των ρυθμίσεων του άρθρου 37 του ν. 4308/2014 (πρώτη εφαρμογή)

 

●●●

Φορολογικές αποφάσεις - Nόμοι - Εγκύκλιοι

Με την απόφαση 1466/16.2./2017 έγινε αποδεκτή από την ΔΕΔ προσφυγή εταιρείας ( με διαδικαστικό πρόστιμο 7.500€ ) για παράβαση που προέκυψε από την Δ.Ο.Υ. Μυκόνου για ομπρελοκαθίσματα καθώς εξέδωσε ανακριβώς απόδειξη με λάθος συντελεστή ΦΠΑ 

Επειδή, η ανακρίβεια Α.Π.Υ για την οποία επιβάλλεται πρόστιμο της περίπτωσης 2γ του άρθρου 54 Ν.4174/2013, πρέπει να αφορά στη συνολική αξία της συναλλαγής και όχι στον αναγραφόμενο συντελεστή ΦΠΑ, η ανακριβής είσπραξη και απόδοση του οποίου αφορά παράβαση των διατάξεων του ΦΠΑ για ανακριβή υποβολή περιοδικής δήλωσης

ΠΟΛ.1165/2017 Τροποποίηση της ΠΟΛ. 1110/20.7.2017

Περίληψη 

αφορά ρύθμιση οφειλών βάσει δηλώσεων που υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Α’ του Πέμπτου Μέρους «Οικειοθελής Αποκάλυψη Φορολογητέας Ύλης Παρελθόντων Ετών» (άρθρα 57-61) του ν. 4446/2016 (Α’ 240), και ρύθμιση ζητημάτων μη καταβολής της οφειλής ή απώλειας της ρύθμισης».

ΠΟΛ.1166/2017

Περίληψη 

Με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και παραλαβή τους από τις Δ.Ο.Υ. παρατείνεται μέχρι Μεθαύριο Τετάρτη 15.11.2017 η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 4446/2016  

Φορολογούμενοι για τους οποίους κοινοποιείται εντολή ελέγχου ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου (ήτοι 1η.11.2017) και έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, δύνανται να υποβάλλουν δηλώσεις εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ν. 4174/2013.

ΠΟΛ.1168/2017 για θέματα μητρώου και απόδοση ΑΦΜ

Περίληψη 

Αποδίδεται υποχρεωτικά Α.Φ.Μ., μεταξύ άλλων και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να λάβουν Α.Φ.Μ., υποχρεούνται, με την υποβολή στον αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ο.Υ. των σχετικών δηλώσεων Μητρώου να συνυποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά όπως έγγραφο σύστασης, πράξη ορισμού του νομίμου εκπροσώπου, πιστοποιητικό μεταβολών από την αρμόδια αρχή. Δείτε εδώ περιπτώσεις για το πρόστιμο που οφείλετε

ΠΟΛ.1169/2017 Διευκρινίσεις επι της ΠΟΛ. 1097/2017 ως προς την είσπραξη Εφάπαξ Εισφοράς για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ΦΔΧ

Περίληψη 

Για τη θέση σε κυκλοφορία ΦΔΧ, εισπράττεται εφάπαξ εισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία ορίσθηκε στο ποσό των 500 ευρώ.  Έπαψαν να ισχύουν αυτοδικαίως οι Άδειες Οδικών Μεταφορών (ΑΟΜ) και η εισφορά 1000€, που καταβλήθηκε για τις εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση ΑΟΜ, επιστρέφεται στον υπόχρεο.

 

  ●●●

 


Εργατικά - Ε.Φ.Κ.Α.

Αρ. Πάγος 785/2017 Σε κάθε περίπτωση καταγγελίας εκ μέρους του εργοδότη της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, που είναι μονομερής, αναιτιώδης και απευθυντέα δικαιοπραξία, απαιτείται για το κύρος αυτής η καταβολή στον μισθωτό της νόμιμης αποζημίωσης

Σε αναμονή εγκυκλίου για εισφορές 26,95% από αμοιβές που θα λάβουν από 01/01/2018 με τίτλο κτίσης ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ή και συνταξιούχοι. Οι εισφορές θα παρακρατούνται στη πηγή και θα αποδίδονται στον ΕΦΚΑ.

Αριθ. Πρωτ.: 1135/03.11.2017 Τι δικαιούνται οι πολίτες οι οποίοι πλήττονται από θεομηνία

Περίληψη 

προβλέπονται διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους Ασφαλιστικούς Φορείς
(α) Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων).
(β) Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).
(γ) Οι ανωτέρω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Άρειος Πάγος 1107/2017 Στις συλλογικές συμβάσεις μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και εργατών θαλάσσης (ΣΣΝΕ) δεν εφαρμόζεται ο ν. 1876/1990 (ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ.), και επομένως ούτε οι διατάξεις για την διάρκεια της ισχύος και την μετενέργεια των ΣΣΕ

Περίληψη 

Με τον Νόμο 32/1945 ορίζεται ότι «Δύνανται να συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις μεταξύ οργανώσεων εφοπλιστών και εργατών θαλάσσης εκ των κρινόμενων ελευθέρως υπό του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ως περισσότερον αντιπροσωπευτικών καθορίζουσαι τον μισθόν, τα πολιτικά επιδόματα»

Άρειος Πάγος 1354/2017 Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος μισθωτού

Περίληψη 

Καταχρηστική, κατά την ανωτέρω διάταξη, άσκηση του δικαιώματος του μισθωτού από την σύμβαση εργασίας συντρέχει στην περίπτωση αντιφατικής συμπεριφοράς του τελευταίου, ιδίως όταν αυτή συνιστά προσχεδιασμένο τέχνασμα για την επίτευξη πρόσθετου οφέλους.

Άρειος Πάγος 684/2017 Υπερωρία, υπερεργασία, χρονικά όρια εργασίας, ημερήσιο όριο εργασίας για υπερωρία

Περίληψη 

Για τους εργαζομένους με το σύστημα της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και μετά την ισχύ του ν. 2874/2000, ως υπερωριακή εργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 9 ωρών ημερησίως. Ο νομοθέτης με το άρθρο 4 ν. 2874/2000 ήθελε να υπογραμμίσει ότι μετά την κατάργηση των 5 ωρών εβδομαδιαίας υπερωριακής απασχόλησης, το ανώτατο νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας είναι πλέον 43 (αντί 48) ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την 1-4-2001 οι μισθωτοί που απασχολούνται υπερωριακά δικαιούνται για κάθε ώρα ιδιόρρυθμης υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και για κάθε ώρα νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προοσαυξημένο κατά 50%. 

Για την πέραν των 120 ωρών ετησίως υπερωριακή απασχόληση εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 ν. 435/1976. Ο μισθωτός σε κάθε περίπτωση μη νόμιμης (παράνομης) υπερωριακής απασχόλησης δικαιούται αποζημίωση ίση με το 250% του καταβαλλομένου ωρομισθίου για κάθε ώρα (δηλαδή για κάθε ώρα προσαύξηση 150% επ’ αυτού)

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, η εργασία του μισθωτού κατά την Κυριακή ή το Σάββατο, ως 6η ημέρα υπό το σύστημα της πενθήμερης εργασίας, δεν αποτελεί υπερεργασία ή υπερωριακή εργασία, εκτός αν στην τελευταία περίπτωση υπερβαίνει το ως άνω ανώτατο όριο ημερήσιας απασχόλησης.

●●●

 

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία των κόκκινων δανείων καθώς η δέσμευση της χώρας προς τους δανειστές αφορά την μείωση τους  κατά 40 δις μέχρι τέλος του 2019. 

240 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υπαγωγής ενώ 7.700 έχουν μπει στη διαδικασία να συμπληρώσουν στοιχεία στην πλατφόρμα. Αρχές του επόμενου μήνα θα αρχίσει να τρέχει μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, στη βάση χρηματοοικονομικών δεικτών, την οποία τράπεζες και δημόσιο θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καταλήξουν σύντομα σε λύσεις

 ●●●

ΣΤΕ - Δικαστικά

ΣτΕ 1751/2017 Φορολογία εισοδήματος (οικ. ετών 2006-2008) – Ανάκληση δήλωσης – Προθεσμία υποβολής ανακλητικής δήλωσης/αίτησης – Πενταετία και μετά από το άρ. 8 παρ. 15 του ν. 3842/2010 – Δεν προκύπτει κάτι άλλο από τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4174/2013

Περίληψη 

Δεν παρατείνεται ούτε αναβιώνει η προθεσμία συνεπεία της δημοσίευσης απόφασης του ΣτΕ με την οποία κρίνονται, σε υποθέσεις άλλων φορολογούμενων, ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις βάσει των οποίων έγινε η δήλωση – Δεν ισχύουν κατ’ αναλογία τα κριθέντα με τις ΣτΕ Ολομ. 2176-7/2004

ΣτΕ 2829/2016

Περίληψη 

Με την παράγραφο 2 του άρθρου 38 του ν. 1473/1984, προβλέπεται η επιστροφή εντόκως, και, συγκεκριμένα, με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, φόρων, δασμών και συναφών προστίμων, που, σύμφωνα με οριστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως. Στην περίπτωση αυτή η τοκοφορία αρχίζει μετά την πάροδο του οριζομένου στις ανωτέρω διατάξεις εξαμήνου από την πρώτη του μήνα του επομένου από την κοινοποίηση στην φορολογική αρχή της δικαστικής αποφάσεως και εφ" όσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες στις ως άνω διατάξεις προϋποθέσεις.

ΣτΕ 2810/2017

Περίληψη 

Ο νομοθέτης με την ΣτΕ 2810/2017 καθορίζει ως συνταγματική την αύξηση του ειδικού φόρου ακινήτων στο 15 τοις εκατό καθώς αφορά φόρο επί των ακινήτων στις εταιρείες, οι οποίες, μη “επιθυμώντας” την “αποκάλυψη” στις φορολογικές αρχές της ταυτότητας των πραγματικών κυρίων των ακινήτων τους, καθιστούν τελικώς ανέφικτo τoν εκ μέρους των φορολογικών αρχών έλεγχο φυσικών προσώπων υποκειμένων κατ’ αρχήν σε φορολογία στην Ελλάδα, λειτουργώντας έτσι ως οχήματα φοροαποφυγής, με αποτέλεσμα την απόκρυψη φορολογικής ύλης 

ΣτΕ 2115/2017 Εικονική συναλλαγή - Εικονικό τιμολόγιο

Περίληψη 

ΣτΕ 2115/2017 Εικονική συναλλαγή - Εικονικό τιμολόγιο - Το βάρος της απόδειξης πρέπει να αποδείξει είτε ότι ο εκδότης του τιμολογίου εάν είναι πρόσωπο φορολογικώς ανύπαρκτο, δηλαδή, πρόσωπο που δεν είχε δηλώσει έναρξη του επιτηδεύματος του, ούτε είχε θεωρήσει στοιχεία στην αρμόδια φορολογική αρχή (οπότε ο λήπτης βαρύνεται πλέον ν' αποδείξει την αλήθεια της συναλλαγής και την καλή πίστη κατά το χρόνο της, ότι δηλαδή είχε ελέγξει τα στοιχεία του αντισυμβαλλομένου του - εκδότη των φορολογικών στοιχείων), είτε ότι ο εκδότης του τιμολογίου είναι πρόσωπο φορολογικώς μεν υπαρκτό, αλλά συναλλακτικώς ανύπαρκτο, ή ότι, ενόψει των επιχειρηματικών του δυνατοτήτων, όπως προκύπτουν απ' τη συνολική εκτίμηση της συναλλακτικής του συμπεριφοράς και της φύσεως του κύκλου εργασιών του, δεν είναι δυνατόν να ήταν σε θέση να εκπληρώσει την επίμαχη παροχή (οπότε, και πάλι, ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου βαρύνεται ν' αποδείξει την αλήθεια της συναλλαγής, δηλαδή ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ αυτού και του φερόμενου ως εκδότου, έτσι όπως περιγράφεται στο τιμολόγιο...)».

ΣτΕ 2851/2017 - Προθεσμία παραγραφής αξιώσεων κατά του Δημοσίου και των ΟΤΑ που έχουν βεβαιωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση

Περίληψη 

Με το άρθρο 90 παρ. 6 του ν. 2362/1995 θεσπίσθηκε συντομότερη παραγραφή (5ετής) για τις αξιώσεις κατά του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, σε σχέση με την παραγραφή (20ετή) που θεσπίσθηκε με το άρθρο 86 παρ. 3 του ιδίου νόμου για τις αντίστοιχες αξιώσεις του Δημοσίου κατά τρίτων αλλά και με την παραγραφή (20ετή), που θεσπίζει για τις αξιώσεις αυτές η γενική διάταξη του άρθρου 268ΑΚ 

●●●

 


Λοιπές Οικονομικές ειδήσεις 

 

Από τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος η κ. Παπανάτσιου μας υπενθύμισε πως το κλίμα στις επιχειρήσεις αρχίζει να αντιστρέφεται (δεν είναι σίγουρη καθώς αναφέρει "Πιστεύουμε") και όσο αυξάνεται η φορολογική βάση θα μειώνονται οι συντελεστές ( για όσες εταιρείες δηλαδή απομείνουν μέχρι το 2020 θα ζήσουν την εμπειρία μείωσης των συντελεστών στα πλαίσια ενός δίκαιου σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος )

Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΤΕ εκδίδεται Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει τις αρχές των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιρειών πάντα με γνώμονα την προστασία του δημοσίου με επαγγελματική ικανότητα και επιμέλεια.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε πως οι υπηρεσίες ΓΕ.Μ.Η. κρίνουν εάν οι κοινοπραξίες ασκούν εμπορικές δραστηριότητες ώστε να εγγραφούν υποχρεωτικά στο ΓΕ.Μ.Η.

Με γνώμονα την ασφάλεια των συμβολαιογράφων που θίγεται λόγω των πλειστηριασμών αποφάσισαν ομόφωνα την αποχή διενέργειας πλειστηριασμών μέχρι τέλους του έτους  με σκοπό να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Για όσους συναδέλφους έχουν περιπτώσεις δανειοληπτών τέως ΟΕΚ διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο για τις ρυθμίσεις σύμφωνα με το σχέδιο ρύθμισης του ΟΑΕΔ

Διαβάστε από εδώ το Νομοσχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ και από εδώ το Νομοσχέδιο για τις υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες.

●●●

 

Απόψεις

Η ταλαιπωρία των δικηγόρων με Μπλοκάκι συνεχίζεται όπως τονίζει ο Πρόεδρος της ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων και θα προχωρήσουν σε δικαστικά μέτρα εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα. 

●●●

Αρθρογραφία 

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Δείτε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας να δημιουργήσετε κατηγορία και να τα προσθέσετε σε αυτήν με ένα κλικ.

●●●

   Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις.

Μην ξεχάσετε με 15/11 και 16/11 τις υποχρεώσεις που τρέχουν :

  • την εκπνοή της παράτασης 15/11 αφορά την προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 4446/2016  επίσης 

  • 15/11 τον ετήσιο πίνακα προσωπικού, την υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ και δήλωσης απόδοσης φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών για τον προηγούμενο μήνα

  • 16/11 υποβολή και πληρωμή ποσού 35% επί του μικτού κέρδους εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων.

Παρατείνονται μέχρι 31/12/2018 η ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.3908/2011.●●●

Φτάσαμε στο τέλος του σημερινού σχόλιου δυστυχώς μεγάλης έκτασης αν και προσπαθώ πάντα να είμαι σύντομος για να μην σας κουράζω. Σας σήμερα πριν από 25 χρόνια, το διαδίκτυο άρχισε να λειτουργεί για όλο τον κόσμο. Εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού, γνωστού και ως www, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι ο οποίος πραγματικά άλλαξε τα στάνταρ στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην καθημερινότητα, στη διακίνηση, το εμπόριο αγαθών, την εκπαίδευση, τα ταξίδια, την ενημέρωση και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κ.λπ.

Δείτε το παρακάτω link καθώς ο δημιουργός του Διαδικτύου μιλάει πως οραματίζεται το επόμενο διαδίκτυο.

Καλή συνέχεια ...
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο