Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Γ. Πιτσιλής - Η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η κατάργηση των συγκεντρωτικών, ο εξορθολογισμός των προσαυξήσεων και το «Blue Print»
Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γιώργος Πιτσιλής στην ομιλία του στο «4th Athens Law Forum on Taxation» σημείωσε πως όραμα αλλά και υποχρέωσή μας είναι το να γίνει η ανεξάρτητη αρχή μία φορολογική διοίκηση εφάμιλλη των καλύτερων διεθνώς και να μετεξελιχθεί σε έναν πρότυπο φορέα του δημοσίου, ενώ επισήμανε ότι καθήκον όσων εργάζονται σ’ αυτήν, είναι να καταβάλλουν την μέγιστη προσπάθεια στην εργασία τους ώστε να ανταποκρίνεται σ’ αυτή που καταβάλλουν οι πολίτες για να πληρώσουν τους φόρους τους.

Πρόσθεσε πως η αρχή προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στον σχεδιασμό της, για το νέο αρχιτεκτονικό της σχέδιο, «Blue Print», το οποίο θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Κεντρικά σημεία αυτού του σχεδίου είναι, πρώτα απ΄ όλα, η πελατοκεντρική προσέγγιση, δηλαδή, η ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από απόσταση (email, τηλέφωνο, αλληλογραφία) ώστε οι επισκέψεις στις υπηρεσίες, η φυσική παρουσία δηλαδή, να μειωθεί στο απολύτως αναγκαίο. Γίνεται προσπάθεια για την συστηματοποίηση και εύληπτη παρουσίαση της πληροφορίας, κομμάτι που πάσχει η αρχή και μολονότι πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην ποιότητα των εγκυκλίων που εκδίδονται, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.
Έμφαση δίνεται και στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου. Επίσης, αφενός προωθούνται σύγχρονες συνθήκες εργασίας και το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και αφετέρου, ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας με τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό τέτοιο, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων μέσω συγχωνεύσεων υπηρεσιών και κεντρικοποίησης λειτουργιών, όπως για παράδειγμα αυτό της είσπραξης, τη στροφή προς τη βασική λειτουργία της αρχής, τον έλεγχο, που εδώ οι προκλήσεις είναι τεράστιες με την αξιοποίηση των πληροφοριών που λαμβάνει από την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη αλλά και εσωτερικά.

Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση και το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ώστε μετά το βήμα αυτό να μπορέσουν να αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις άλλες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις και να διευκολυνθούν άλλες δηλωτικές διαδικασίες αλλά παράλληλα, παρακολουθώντας και τη διακίνηση των αγαθών με διασταυρώσεις και την ανάλυση κινδύνου για τις επιλογές υποθέσεων προς έλεγχο.

Αναφορά επίσης έκανε στην ετοιμασία για την δραστική ανανέωση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών της μέσα στην επόμενη διετία.

Τέλος ο κος Πιτσιλής πρόσθεσε πως «τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν είναι πολλά και το βάρος της ευθύνης απέναντι στους πολίτες που πασχίζουν να πληρώσουν τους φόρους τους, είναι μεγάλο».

«Δουλεύουμε στο ζήτημα του εξορθολογισμού των προσαυξήσεων και των προστίμων, της ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα, αλλά και του πλαισίου χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το φορολογικό περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα μέσα στα οποία κινείται η χώρα. Η Α.Α.Δ.Ε. είναι σταθερά προσηλωμένη σ’ αυτό. Για να το πετύχουμε όμως, χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί όλοι θα ωφεληθούμε και από την επιτυχία. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι

Σε σχετική ερώτηση του κου Παπαγιαννίδη, υποστήριξε πως η αρχή λειτουργεί ανεξάρτητα, με τεχνοκρατικά κριτήρια, αμεροληψία, ισότητα και διαφάνεια, αναγνωρίζοντας και την καλή συνεργασία της με τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο