Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η διαδικασία δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ

10 Νοέμβριου 2017 Σχόλια
Η διαδικασία δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών στην ΑΑΔΕ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες δήλωσης και τροποποίησης των επαγγελματικών λογαριασμών που τηρούνται στους παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010.

Η εγκύκλιος με αριθ. ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017 τροποποιεί την απόφαση 45231/20.04.2017  Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016  και προβλέπει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι πληρωμής της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 45231/20.04.2017  απόφασης (οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε pos με βάση τους ΚΑΔ)    προκειμένου να δηλώσουν τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

Οι δικαιούχοι πληρωμής της περιπτ. γ' του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α' 240),  που διαθέτουν έναν από τους Κ.Α.Δ. που αναφέρονται στην απόφαση 45231/20.04.2017 υποχρεούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Στον Επαγγελματικό Λογαριασμό οι υπόχρεοι αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Συναλλαγές που αφορούν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου, μέσω των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010 ανεξαρτήτως του μέσου συναλλαγής, διενεργούνται μέσω Επαγγελματικού Λογαριασμού, που έχει δηλωθεί σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

Οι Επαγγελματικοί λογαριασμοί δηλώνονται σε μορφή IBAN και επιβεβαιώνονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 3862/2010. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης του Λογαριασμού, η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίησή του.

Δήλωση ίδιου Επαγγελματικού Λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των Λογαριασμών.

Οι δικαιούχοι πληρωμής υποχρεούνται να δηλώσουν το σύνολο των Επαγγελματικών Λογαριασμών τους, σε περίπτωση που οι ανωτέρω συναλλαγές (όπως ορίζονται και στο άρθρο 1 της ΠΟΛ.1005/2017) διενεργούνται σε πλέον του ενός Επαγγελματικούς Λογαριασμούς.

Οι δικαιούχοι πληρωμής δύνανται να διαγράφουν Επαγγελματικό Λογαριασμό ή/και να προβαίνουν σε προσθήκη Επαγγελματικού λογαριασμού, σε περίπτωση τροποποίησης.

Η ΑΑΔΕ δύναται να αξιοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς για την υλοποίηση του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.


Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Σημείωση: Με τη συγκεκριμένη απόφαση ορίζεται η διαδικασία δήλωσης στην ΑΑΔΕ των επαγγελματικών λογαριασμών, χωρίς όμως να προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη προθεσμία, αλλά και χωρίς να είναι διαθέσιμη ακόμη η ηλεκτρονική εφαρμογή από την ΑΑΔΕ.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης